Sosyal medya elin sinirine de dokunuyor

Uzun süre cep telefonu kullanmanın bir zararı daha ortaya çıktı. Günde beş saatten fazla klavye ve mouse kullananlarda görülen Karpal Tünel Sendromu, aynı şekilde cep telefonu kullananları da etkiliyor. Hastalık, el sinirlerinin etkilenmesi sonucu kendini gösteriyor. Kas ağrısı, uyku bozukluğu ve ellerde uyuşmaya neden oluyor.

Cep telefonu kullanırken dokunma ve kaydırma, kişinin el bileklerinde ağrılara yol açıyor. Bu tekrarlayan hareketler, elin üzerinden geçen siniri sıkıştırıyor, bu da yanma hissi, karıncalanma ve kalıcı sinir hasarına neden oluyor. Uzmanlar bu soruna Karpal Tünel Sendromu adını veriyor. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan bu rahatsızlıkla ilgili uzmanlar cep telefonlarını ve tabletleri uzun saatler kullanmayı sorumlu tutuyor.

Sonuçları Muscle & Nerve dergisinde yayımlanan araştırmayı Hong Kong Polytechnic Üniversitesi’nden bilim insanları yaptı. ‘Yazı boynu’, omuz ağrısından sonra akıllı telefonların neden olduğu bir başka sorunun ise Karpal Tünel Sendromu olduğu belirtildi. Araştırmacılar, günde beş saat veya daha fazla tablet, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve video oyun konsolu kullanan 48 öğrenciyle bu kadar süre kullanmayanları karşılaştırdı. İlk gruptaki öğrencilerin neredeyse yüzde 92’sinin, önceki 12 ayda kas-iskelet sistemi ağrısı çektiği, aynı sorunun ikinci grubun dörtte birinde görüldüğü tespit edildi. Ultrason taramaları, bu kişilerin eldeki sinirlerinin önemli derecede yassılaştığını gösterdi. Karpal Tünel Sendorumu, median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalık. Dolayısıyla yassılaşan sinirler bu geçişi engelliyor. Araştırmayı yapan uzmanlar “Tıklama veya dokunma, kaydırma ve düğmelere basma gibi tekrar eden parmak hareketleri gerektiren giriş aygıtları, parmak ucu kuvvetlerini, tendon gezintisini ve kas çabasını etkilediğinden kalıcı sinir hasarına yol açıyor. Bu daha çok cihazı tek elle kullananlarda görülüyor” dedi.

İngiltere’deki Artrit Araştırma Merkezi’nden Dr. Stephen Simpson, yapılan araştırmanın küçük de olsa sonuçları bakımından önemli olduğunu söyledi. Simpson “Daha önce masaüstü bilgisayarda fare ve klavye kullananlarda bu tip tekrarlayan gerilim yaralanmalarını gördük. Tablet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması nedeniyle uzun süreler ekrana dokunma ve ekranı kaydırma gibi tekrarlayan hareketleri yapıyoruz. Bu, çağımızın yeni sorunlarından biri. Elinde yanma ve karıncalanma hissi olan kişileri uzmana başvurmaları yönünde uyarıyorum” dedi. Uzmanlar ayırca gençlerin uzun süre cep telefonu yazmalarından dolayı omurgalarını tutamayacakları kadar uzun süre hareketsiz kaldıkları yönünde de uyardı.

AĞRI OMUZA KADAR YAYILABİLİR

‘Karpal Tünel’, bilek seviyesinde yer alır, üst kısmı kalın bir bant şeklindeki yapıyla örtülüdür. Bu kanalın içinde parmakların hareketini sağlayan tendonlarla median sinir yer alıyor. Median sinir, esas olarak parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasını sağlıyor. Karpal Tünel Sendromu, median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşuyor. İlk belirtileri parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his bozukluğu olarak sıralanıyor. El, parmaklar ve kola yayılan ağrılara yol açıyor. Ağrı ve uyuşukluk bazen kola bazen de omuza, boyuna kadar yayılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Telefon bağımlılığının sonu ‘beyin göçü’
Cep telefonuna bakarak yürümek yaşlandırıyor
Cep telefonlarını çocuktan uzak tutun: Boyu kısa kalır, beyni az gelişir

Hayat Haberleri