Sondaj parselinde sular ısınıyor

Türkiye, Yavuz gemisiyle Doğu Akdeniz’de 7’nci parselde sondaj için son hazırlıklarını yaparken Fransa ve İtalya aynı bölgeye birer savaş gemisi gönderme kararı aldı. Paris ile Roma’nın aldığı karar Doğu Akdeniz’deki gerilimi artıracak gibi görünüyor. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Panayiotopulos, iki geminin Yavuz’un bölgesinden uzak olacağını açıkladı.

HÜSEYİN İSTEMİL 

Doğu Akdeniz’de 7’nci parselde Yavuz gemisiyle sondaj yapmaya hazırlanan Türkiye, son hazırlıklarını yaparken Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimine destek veren Fransa’dan bölgede krizi tırmandıracak bir adım geldi. Fransa Yavuz’un demirli olduğu ihtilaflı 7’nci parsele bir tane savaş gemisi gönderme kararı aldı. Paris’in bu adımı ise Rumların petrol araması için ruhsat verdiği İtalyan enerji şirketi ENI’nin Türk savaş gemilerini bahane ederek bölgede sondaja mesafeli yaklaşan tavrı sonrasında geldi. 

Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, Fransa ve İtalya’nın, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği Ekonomik Münhasır Bölge’nin 7 numaralı parseline birer savaş gemisi göndereceklerini duyurdu. Skai televizyonuna konuşan Panayiotopulos, “Birkaç gün önce Paris’teydim. Fransız mevkidaşım 7 numaralı parsele bir fırkateyn daha göndereceklerini söyledi. Fransızların bir fırkateyni zaten orada. İtalyanlar da bir gemi gönderecek” dedi. Türkiye’nin ‘Yavuz’ sondaj gemisinin 7 numaralı parselde faaliyet gösterdiği bölgenin, Fransız ve İtalyan firmalarına ait sondaj gemilerinin gitmesi beklenen bölgeden çok uzak olduğunu kaydeden Panayiotopulos “Yavuz’un bulunduğu noktadaki deniz derinliğinin sondaj yapmasını imkânsız kıldığını söyleyenler var. Aslında o geminin, savaş gemilerinin refakatinde o noktada olması önemli. Avrupa’ya dayanıklık testi yapıyor” diye konuştu. Panayiotopulos, Fransa ile 2 adet Belharra sınıfı fırkateyn almak için ilk adımı teşkil eden ‘niyet mektubu teatisi’nde bulunduklarını da açıkladı. Rum tarafı daha önbce de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını gözetlemek için İsrail’den dört adet İHA satın almıştı. Rum tarafının İsrail’deki alımı ülke tarihinin en büyük hava savunma harcaması olarak kayda geşmiş durumda.  

Öte yandan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, geçen cumartesi günü attığı Tweetter’dan yaptığı açıklamada, bölgeye gidecek gemilerin Kıbrıs’ın ‘kendi sularındaki sorumluluk alanları’nda görev yapacağını söyledi. İtalyan ENI ve Fransız TOTAL, Güney Kıbrıs’ın hak iddia ettiği yedi bölgede keşif sondaj çalışması yürütüyor. ENI, çalışmalarına gelecek yılın ilk yarısında başlanması bekleniyor.  

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB ülkelerinden küstah açıklama: Türkiye'ye yaptırım konusunda anlaştık
Eni ve Total şirketleri 7'nci parsel planını değiştirdi

Ekonomi Haberleri