Ulaştırma Bakanlığı’nda kadro değişimi sürüyor. Geçen hafta Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt emekliye ayrılmıştı. Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Erol Çıtak da görevinden ayrılmıştı. Çıtak, Ulaştırma Bakanlığı özel kalemde görevlendirilmişti.
Geçen hafta, TCDD İşletmesi Genel Müdürü İsa Apaydın umredeydi. Apaydın’ın umre dönüşü görevden alınacağı belirtilmişti. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, dün gece Apaydın’ı görevden aldı.
TWITTER ADRESİNİ KAPATTI
Görevden alınan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, daha önce bir çok tartışmaya neden olan Twitter hesabını tamamen kapattı. Apaydın, Çorlu'daki tren kazasında oğlunu kaybeden Mısra Öz Sel'i sosyal medya hesabından engelleyince büyük tepki çekmişti.
Sosyal medya platformu Twitter'da "@isaapasydintcdd" adresini kullanan İsa Apaydın, görevden alınmasının ardından ilk iş olarak Twitter hesabını kapattı. Daha önce yaşanan tartışmaların ardından hesabını 'gizli' olarak düzenleyen Apaydın, bu hareketi ile de tepki çekmişti. Kullanıcılar, "Sonunda TCDD ibaresi bulunan ve resmi görev için kullanılan bir Twitter adresi nasıl kullanıcılardan gizlenebilir?" diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.
İsa Apaydın, daha öncede Çorlu'daki tren kazasında oğlu ve eski eşini kaybeden Mısra Öz Sel'in Twitter'dan kendisine yönelttiği sorulardan rahatsız olup engellemişti. Mısra Öz Sel, engellenmesinin ardından "Oğlum öldü oğlum! Neden rahatsız oldun acaba?" diyerek sosyal medyada tepkisini ekran görüntüsüyle paylaşmıştı.
İsa Apaydın, görevden alınmasının ardından Twitter hesabını yani kendisini tamamen kapattı.
İSA APAYDIN KİMDİR?
1965 yılında Ankara’da doğan İsa Apaydın, İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü’nden 1987’de mezun oldu. 1996’da Sakarya Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.
Mezun olduğu 1987 yılında mühendis olarak TCDD Genel Müdürlüğü’nde göreve başlayan Apaydın, sırasıyla Mühendis, Uzman Mühendis, Fabrika Müdürü, Şube Müdürü ve 2. Bölge Müdürlüğü görevleri ile 2005-2015 yılları arasında TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Apaydın, 14 Nisan 2016 tarihinde vekâleten, 13 Mayıs 2016 tarihinde de asaleten TCDD Genel Müdürlüğü görevine getirildi.
Milli Tren Proje Yürütme Grup Başkanlığı, Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi (ARUS) Başkan Yardımcılığı, Avrupa Demiryolu Araştırma Konseyi Genel Kurul Üyeliği, I ve II. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanlığı gibi ulusal ve uluslararası önemli görevler üstlenen Apaydın, evli ve 2 çocuk babasıdır.
İsa Apaydın'ın TCDD'nin resmi web sitesindeki özgeçmişi ise şu şekilde;
İsa Apaydın, 1965’te Ankara’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1996’da Sakarya Üniversitesi Metalurji Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.
1987 yılında TCDD Genel Müdürlüğü’nde Mühendis olarak göreve başlayan ve çeşitli kademelerde görev alan Apaydın 2005 – 2015 yılları arasında TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
2015’te Müşavir olarak atanan Apaydın 14.04.2016 tarihinden itibaren TCDD Genel Müdür Vekili, 13.05.2016 tarihinden itibaren de asaleten göreve başladı.
Apaydın evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
Apaydın, aynı zamanda Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi (ARUS) Başkanıdır.
Apaydın, TCDD Genel Müdür Yardımcılığı görevi esnasında birçok görev ve sorumluluk üstlendi. Yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projelerinin yapımı, işletmeye alınması, mevcut sistemin bakımı ve yenilenmesi ile yerli demiryolu sanayinin oluşturulması için “Milli Tren Projesi”, Ar-Ge ve eğitim altyapısının geliştirilmesi vb. alanlardaki birçok proje İsa Apaydın’ın sorumluluğunda yürütüldü:
* Milli Tren Proje Yürütme Grup Başkanlığı,
* Avrupa Demiryolu Araştırma Konseyinde Genel Kurul Üyeliği,
* I. Uluslararası Demiryolu Sempozyumunda Düzenleme Kurulu Başkanlığı,
* II. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu ve Fuarı ile birlikte I. Tren Kontrol Sistemleri Küresel Konferansı Uluslararası Demiryolu Birliği ile birlikte Düzenleme Kurulu Başkanlığı
Ayrıca Apaydın;
* Yüksek teknolojiye sahip ürünlerin yerlileştirilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının yürütüldüğü Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezinin kurulmasını sağlayarak demiryolu yerli sanayinin geliştirilmesine, Üniversite – Sanayi işbirliklerinin oluşturulmasına öncülük etti.
* Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 8 adet Ar-Ge projesinin yürütülmesine ve TCDD’nin mevcut altyapısının geliştirilmesine katkı sağladı.
* Avrupa Birliği tarafından desteklenen Demiryolu Sektöründe Ulusal Yeterlilik Sistemi Projesinin yürütücülüğünü yaptı. Proje kapsamında 18 adet demiryolu mesleğinin standartlarının ve yeterliliklerinin hazırlanmasını sağladı.
* Demiryolu kentleri olan Ankara ve Eskişehir’de demiryolu sanayinin gelişmesi için kümelenme faaliyetlerinin yürütülmesi çalışmalarına destek verdi.
* RAYTEST Belgelendirme Merkezi’nin kurulmasını sağlayarak ülkemizde ilk defa demiryolu mesleklerinde belgelendirme süreçlerini başlattı.
* 01.12.2016 tarihinde Uluslararası Demiryolları Birliği’nin (UIC) Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.