Meclis ayakta! 1 yıl daha gelmesi mümkün değildi, 1 günde getirdiler

Meclis'te dün reddedilen ve Meclis iç tüzüğüne göre 1 yıl Meclis'e gelmesi mümkün olmayan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması usul hatası iddiaları nedeniyle tekrar oylanabilir. Konu hakkında konuşan TBMM Başkanı Şentop, "Oylamanın yeniden yapılması yönünde karar çıkarsa tekrarlanır" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'na bu hafta kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin düzenlenen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi dün Meclis'e geldi ve AK Partili vekillerin Meclis'te yer almaması nedeniyle muhalefetin sayıca üstün gelmesi nedeniyle teklif reddedilmişti.

Meclis iç tüzüğüne göre, Meclis'e gelen ve reddedilen kanun teklifleri bir yıl süreyle yeniden görüşülemiyor. Fakat 9 aydır görüşmeleri devam eden, Meclis'e bir giden bir geri gelen kanun teklifinin AK Partili bazı vekillerin Meclis'te yer almaması nedeniyle reddedilmesi AK Parti'de tartışmalara neden oldu. Kanun teklifini geçirmek isteyen Cumhur İttifakı, Meclis iç tüzüğünü çiğnemek pahasına kanun teklifini bir daha Meclis'e getirmeye hazırlanıyor. 

TBMM BAŞKANI: KARAR ÇIKARSA TEKRARLANIR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dün Meclis'te reddedilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hakkında açıklamalarda bulundu. Şentop, "İtiraz üzerine başkanlık divanı toplandı. Tartışmalar manipülatif. Sorun olduğunda gereğini yapmak benim görevim. Oylamanın yeniden yapılması yönünde karar çıkarsa tekrarlanır" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: TEPEDEN TIRNAĞA ANAYASA'YA AYKIRI

Şentop'un açıklamaları öncesi muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Meclis'te basın toplantısı yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, olağanüstü bir gün yaşandığını belirterek, "10 buçukta basın toplantısı vardı, muhalefetteki üç parti bölüşerek yapıyoruz. Acilen ifade edilmesi gereken hususlar var. Çünkü Meclis’in işleyişine karşı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin saraydan aldığı talimatlar, önceden milletvekillerinin bir hafta önce kongredeki MYK listesini eklenmesi gibi Meclis’i hiçe sayan bir anlayış, şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, kazanılmış maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda. Meclis Başkanı da Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Dün defalarca gelip giden bir kanun görüşülüyor. Kanun güvenlik soruşturmasını içeriyor. Tepeden tırnağa Anayasa’ya aykırı. Anayasa Mahkemesi, fişleme kanununu başvurumuz sonucu iptal etmiş, AK Parti yeniden getirmiş. Dokuz aydır geliyor gidiyor, kendileri de rahatsızlar. Bir sene sonra bu kanun bize geçtiğinde AK Parti’li memurların hepsi gidebilir korkuları var. Geçirseniz bile kullanmayız" dedi.

"ÇİN ORDUSU GİBİ GELİYORLAR, ÇİL YAVRUSU GİBİ DAĞILIYORLAR"

AK Partili vekillerin morallerinin bozuk ve baskı altında olduğunu söyleyen Özel, "Biz tüm haklarımızı kullanıyoruz, salonda bulunmalarını istiyoruz ama AK Parti grubunda durum şu: Yoklama isterseniz Çin ordusu gibi geliyorlar, müzakerelere geçildiğinde çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Çin ordusu gibi geliyorlar çil yavrusu gibi dağılıyorlar" diye konuştu.

"'TAYYİP BEY BİZİ MAHVEDER' ORASINI DA SEN DÜŞÜNECEKSİN"

Özel, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Bu fişleme kanununda içeride durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar. Tam da kanunun maddelerine geçilecek, yoklama isteyip de gruplarının zoruyla salona sokulmaları yerine, ‘gelmesinler bakalım’ dediler, gelmediler. 10 - 15 kişi AK Parti, bir o kadar da MHP. Bizim arkadaşlarımız salonda. Muhalefet daha çok. AK Parti grup başkanvekili kendisi karar yeter sayısı talep edebilir, farkında değil, onu talep ederse, karar yeter sayısı aranacak, o sırada gelebilir arkadaşları, her gün yaptıkları iş. Oylamaya geçildi, başkan baktı, ‘sayın arkadaşlar’ dedi. Açık bir fark var, maddelere geçilmesi reddedildi. İçtüzük’te diyor ki bir yıl süreyle gelemez. Haydar Bey oturumu kapattı, hepsi koştu geldi, baskılar, ‘biz çoğuz’, ‘bu işi elektronik kurtarır.’ Bu kadar açık bir oyda elektronik olur mu? Bir sonraki kanuna geçti. Önce 55 dakika sonra bir 55 dakika daha. İçeride dünya kadar tartışma… Ama Meclis Başkanvekili’miz de biz de... ‘Alınmış bir kararı bir daha oylat’ diyorlar. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. Bu milletin vergilerinde kesilen maaşla hepimiz maaş alıyoruz. ‘Tayyip Bey bizi mahveder’, orasını da sen düşüneceksin.

MAÇ HAKEMİ BÖYLE DEĞİŞİR Mİ?

Meclis Başkanı koşa koşa geldi. Boncuk boncuk terlemiş. ‘Ben başkanım, Haydar Bey senin yerine ben yöneteceğim. Elimizde kapı gibi kağıt var. Dün, bugün yarın yönetecek diye. ‘Hayır ben yöneteceğim.’ Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem golü veriyor, yüksek hakem geliyor, ‘çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor. Maç hakemi böyle değişir mi?

"HUKUKSUZ TOPLANTI"

12.00’ye Başkanlık Divanı koymuş. Üyemiz Adıyaman'dan yol yaptı geldi. Pazartesi koy ama niye koyuyor? ‘Genel Kurul’da oylamada önemli bir yanlışlık iddia edilirse başkanlık usul tartışması açabilir.’ ‘Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa Meclis Başkanı Divanı toplayarak kararlaştırır…’ Yanlışlık iddiası sanki konuşulmamış gibi, ‘birleşimden sonra anlaşılırsa’ maddesine dayanıp, birleşimden ‘sonra anladık’ diye Bakanlık Divanı topluyor. Yani maç bitmiş. Düdük çalmış. Sonuç ilan olmuş. ‘Biz bu maçı iptal edeceğiz.’ Ama birleşim sırasında anlaşılmasaydı… 12.00’de yaptıkları toplantı hukuksuz bir toplantıdır. Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyunbozanlıktır, bu mızıkçılıktır. Bu İstanbul seçimlerindeki durumdur. Ciddi bir farkla muhalefet kazandı, ‘oylamayı tekrar edeceğiz.’ Reddedildiyse bir sene görüşülemez. Şimdi bu İçtüzüğü AK Parti’nin arzuhalcisi ayaklar altına almaya niyetlenmiş. Artık belli bir yerden sonra bu kadar haksızlığa, hukuksuzluğa biz ne diyelim?

BİZİM SEÇMEN MARSTAN MI GELMİŞ?

Dünya kadar Başkanlık Divanı üyesi toplandı. ‘Bu oylamayı bozmak için 12.00’ye gelin’ diyor. Biz ne yapıyoruz? Bir CHP milletvekilinin toplantısını Özgür Özel’e alıp, onu 10’ar dakikalara bölüp, üç parti sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Size oy verenler seçmen de bizimkiler Mars’tan mı gelmiş? Sizinkiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da biz neyiz?

"DEMOKRASİ TOKADINI YEDİLER"

AK Parti’nin değerli seçmenleri milli maç düşünelim, rakip takımın kalesini 14 metre bizim takımınkini 2 metreye indirseler içimize siner mi? Maçta golü yemişiz, çalışır atarız. Tayyip Bey’in emriyle sahadaki hakemi değiştiriyorlar. Dün yapamadı, bugün birleşimi yönetecek, yönetemez. Haydar Bey, dün Meclis’i çalıştırmak için elinden geleni yapmış. ‘Sizinkiler yok’ demiş. Birilerinin içine arşiv komisyonu sinmiyorsa, o salona girmek istemiyorsa, zorla sokulduğunda anında gidiyorsa, arızayı başka bir yerde arayacaksınız. İnsanlar Anayasa’yı çiğnemeye alet olmak istemiyorlar.  Belki ‘bize karşı bu kanunu kullanır’ diye düşünüp ‘bu kadar olmaz’ diyor belki. Birisi bir şey desin desek. Saraydaki demez, Devlet Bey demez. Nasıl 31 Mart’ı iptal ettirdiler, sonra mehter marşları çalıyorlardı, ‘Osmanlı tokadı geliyor’ diyorlardı, demokrasi tokadını yediler, iki tur döndüler.

"YAZIKLAR OLSUN"

Sizin taraf tutan hakeminiz olabilir, bizim de milletimiz var. Bizi ezdirmezler. Onlar günü gelince hesabını sorarlar. Milletimize şikayet ediyoruz. Hakeme kendi takımınızın formasını da giydirseniz, bizim kaleyi büyütseniz, kendi kalenizi daraltsanız, üç tane hakem de koysanız, bu millet bu maçı hak edene verecek. Bu millet bu maçı hak edene verecek. Bu millet bu sonucu sandıkta tescil edecek. Bu darbeciliğe, bu tahakküme, bu haksızlığa bir kanunu bile on yıldır ben el kaldırıyorum ‘kabul etmiyorum’ diyorum, kabul edilince saygıyla sonucu kabul ediyorum. Bir kez muhalefet çoktu, sonucu değiştirmek için toplantı yapıyor. Yazıklar olsun, yazıklar olsun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: MAÇ 90 DAKİKADIR, 95 DEĞİL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi: “Oylamayı geçersiz saymak için bugün bazı girişimler oldu. Saat 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı teklifin maddelerine geçilmesi oylaması hakkında İç Tüzük 13. maddesine içerisinde yapılan başvuruların değerlendirmesi için toplantıya çağrıldı. AKP grubu, Meclis Başkanlık Divanı’nda kendi çoğunluğu dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kılmak için Genel Kurul’da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysa İç Tüzük’ün 13. Maddesinin 2. Fıkrası açıktır. Bugün Divan’daki toplantı İç Tüzük’e aykırı. Çünkü teklif görüşüldüğü sırada ortada herhangi bir itiraz yoktu. Reddedilmiş bir oylama tekrar gerçekleştirilemez, birleşim yenilemez bunun yolu kapalıdır.

İktidarın bir kanun yapma tekniği var, ‘Biz çoğunluğuz her dediğimizi yaparız’ şeklinde. Biz bunun bir fişleme yasası olduğunu hep söyledik ve muhalefetle birlikte karşı çıktık. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip geldi.

Maç 90 dakikadır, 95 dakika değil. Maçı kuralına göre oynadık. Şimdi golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bunu yapana ‘mızıkçı, oyunbozan’ derler. Şu an AKP ve MHP bunu yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor. Bu fişleme yasasının tekrar gündeme gelmemesi gerekiyor. Meclis’te dün ve bugün tarihi anlar yaşandı. Dün seçimi kabul etmeyen zihniyet, bugün bu güvenlik soruşturmasında da aynı tavrı sergiliyor. Biz bunun gereğini savunacağız, bu yasa düşmüş, görüşmeleri bitmiştir. İç tüzük  81, 13, 141 bu konudaki açık belgelerdir. Meclis İç Tüzüğü Meclis’in anayasasıdır ve hiç kimsenin bunu ihlal etme gibi bir lüksü yoktur.”

DERVİŞOĞLU: DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise şöyle konuştu:

“Meclis İç Tüzüğü’ne görüşülen teklif bir yıl içinde tekrar Genel Kurul’a getirilmez. Oylamanın sonlandığı üçüncü oturumun ardından Meclis Başkanvekili oturuma ara vermiştir. Verilen arada TBMM Başkanı Şentop, tüm grup başkanvekilleriyle bir toplantı düzenlenmiş ve AK Parti Grup Başkanvekili oylamanın iptalinin yollarını aramıştır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile anayasanın, kanunun yok sayıldığına şahit olmuştuk şimdi sıra Meclis İç Tüzüğü’nde mi? Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da Genel Kurul iradesinden yana tavır koymasını bekliyoruz, AKP grubuna da demokratik bir olgunlukla Meclis iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. TBMM Başkanlık Divanı’nın ise parlamentonun iradesine gölge düşürülmesini engellemekle sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

AKP’nin İç Tüzük 13’üncü maddesini kendi zaviyesinde yorumlayarak TBMM Başkanlık Divanı’ndaki çoğunluğunu kullanarak tekriri müzakerenin yolunu açması parlamentonun kararına keyfi müdahaledir. Tutanaklar ve Meclis TV kayıtlardan da anlaşılıyor ki oylamada tartışmaya açık bir durum yoktur. Oylamanın usulüyle ilgili herhangi parlamento üyesinin itirazı olmamış ve oturumu yöneten başkanvekili oylamanın sonucu ‘Kabul edilmemiştir’ olarak ilan etmiştir.

Kanun teklifi AKP vekilleri tarafından kabul edilseydi bu parlamento iradesine de yansırdı. AKP grubu içinde kanun teklifinin bu şekilde kabul edilmesinden rahatsızlık duyanlar mı vardır? Bu zihnimizi tırmalamaktadır. İYİ Parti olarak parlamentonun iradesini sarsacak anayasa ve içtüzüğün verdiği yetkiler kapsamında asla müsaade etmeyeceğiz.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

AYM, CHP'nin güvenlik soruşturması talebini 29 Nisan'da inceleyecek
TBMM Başkanı Şentop'tan yeni açıklamalar: Oylama yenilendi, bu ilk defa olmadı
Parlamenter Sistemin güçlü yanları neler? İlk defa Parlamenter Sisteme ne zaman geçildi?

Güncel Haberleri