Son dakika! Reza Zarrab'a Zafer Çağlayan sorusu... 'Saati rüşvet olarak verdim'

New York’ta görülen "Atilla'ya karşı ABD davası"nda sanık iken tanık konumuna geçen Reza Zarrab'ın sorgulanması yeniden başladı. Son dakika habere göre, davanın yedinci gününde Zarrab avukatların sorularını yanıtladı.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde Mehmet Hakan Atilla’nın sanık, Reza Zarrab’ın da tanık olduğu duruşmaların yedincisi başladı. Duruşmanın başında delillerle ve usül ile ilgili tartışmalar yapıldı. Rıza Sarraf çapraz sorgu için salona alındı.

Reza Zarrab'ın duruşmalar başlamadan önce savcılıkla yapmış olduğu anlaşmanın metni yayınlandı. Anlaşma metnine göre, Zarrab'ın 26 Ekim’de imzaladığı belgede yedi ayrı suçlamanın tümünden suçlu olduğunu kabul ettiği öğrenildi. Anlaşma metninde, Zarrab’ın yedi ayrı suçlamayla karşı karşıya olduğu suçlamaları kabul etmemesi halinde alabileceği maksimum hapis cezasının 130 yıl, para cezasının da milyonlarca dolar olabileceği belirtildi.

Anlaşmada Zarrab’ın bu suçlamaları kabul edip işbirliğiyle daha az ceza alacağı ifadesi yer aldı. Son kararı verecek kişinin hakim Richard Berman olduğu belirtilerek, savcılığın mahkeme başkanına Zarrab’ın anlaşma şartlarının tamamına uyması halinde daha az ceza almasını sağlamak için bir referans mektubu da verebileceği ifade edildi.

Çapraz sorgu öncesinde avukatlarla yargıç bir değerlendirme yaptı.

SES KAYDI 2013'E AİT

Duruşma başladı. Ses kaydı dinletiliyor.

Görüşmenin Reza Zarrab ile Süleyman Aslan'ın arasında geçtiği ve Temmuz 2013’e ait olduğu belirtildi.

Önceki ifadesinde, İran’la bağlantılı işlerinin kimi zaman Halkbank’ın alt kademelerdeki çalışanlarına takıldığını söyleyen Zarrab, dinletilen görüşmede “İşler Hakan Atilla’da o kadar takılmıyordu” dedi.

"HAPPANİ SAĞ KOLUM"

Zarrab, yardımcısı Abdullah Happani için “Sağ kolum” dedi.

Zarrab ile Happani arasındaki başka bir görüşmeye geçildi. Görüşmede, Süleyman Aslan’ın, TİM’in 2015’teki ‘ihracat şampiyonu’ şirketlerinden Volgam Gıda’yla ilgili söylediklerinden bahsedildi.

GAZETECİ KLASFELD: İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARIN YAĞMUR GİBİ GELMESİ...

Duruşmayı aktaran muhabirlerden Klasfeld, "Sahte altın ticaretinden gıda ticaretine geçiş yapıyoruz. Bunun nedeni, İran’a yönelik yaptırımların yağmur gibi gelmesi" dedi.

SES KAYDI DİNLEDİLDİ

Zarrab ile Atilla arasında geçen kısa bir ses kaydı dinletildi.

FLEMIND'DEN "ZARRAB'IN ŞOFÖRÜ" İDDİASI

Zarrab'ın daha önce ifadesinde yalanladığı "sınırdaki olay" iddiasına geri dönüldü. Avukat Fleming, Zarrab'ın şoförünün yüklü miktarda parayı Rusya'ya kaçıracakken Türkiye sınırında yakalandığını iddia etmiş, Zarrab bunu reddetmişti. Fleming, bu olayda yakalanan ve Zarrab'ın şoförü olan kişinin, nakit para taşırken durdurulan 14 kişiden biri olduğunu iddia etti.

YENİ BİR FOTOĞRAF PAYLAŞILDI

Bir fotoğraf jüri üyelerine gösterildikten sonra delil dosyasına eklendi. Jüriye sunulan fotoğrafın ortasında Zarrab'ın kuzeni yer alıyor.

ZARRAB'DAN ŞANTAJ İDDİASI

"Mahkemede bize, Türkiye'de size isnat edilen bazı şeylerden suçlu olduğunuzu söylemiştiniz" ifadelerine "Kesinlikle doğru" şeklinde yanıt veren Reza Zarrab, bir polis memurunun kendisine şantaj yapmaya çalıştığını iddia etti.

ZARRAB'A FETÖ ELEBAŞI GÜLEN SORULDU

Mahkemede ilk kez Türkiye siyaseti de gündeme geldi ve Zarrab'a Fetullahçı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen ve Gülen Cemaati soruldu. Zarrab, "Gülen cemaatini hiç duydunuz mu?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi. Avukat Fleming, Türkiye'deki farklı kesimleri ve siyasi grupları sorunca Zarrab, politika analisti olmadığını söyledi. Zarrab, Gülen için "Farklı gruplar onlar için farklı isimler kullanıyor. Bu nedenle, onlar siyasi bir grup mu, dini bir grup mu, yoksa terör örgütü mü bilmiyorum" dedi.

"İSTİSNAİ STATÜ"

Avukat Fleming'in, "2014'te meclis soruşturma komisyonuna bir mektup gönderip göndermediği" sorusuna Zarrab, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi. Avukat Zarrab'ın "istisnai statü" olarak bilinen bir prosedür kapsamında ne zaman Türkiye vatandaşı olduğunu sordu, Sarraf bunu reddetti.

"İLK BAŞVURUYU 2000 YILINDA ALDIM"

Zarrab, "Olağan yolları takip ettim. 2001 yılında başvurdum ve 2006'da veya 2007'de vatandaşlık aldım" dedi. Zarrab hemen ardından kendi söylediğini düzeltti ve ilk başvuruyu 2000 yılında yaptığını söyledi.

ZARRAB: MAL VARLIĞIMA EL KONULDU

Zarrab, "Burada sanık aleyhinde ifade vermeye başladığım tarihten itibaren mal varlığıma el kondu" dedi.

"ÇOĞU BENİM GELİRİMİ BİLİYORDU"

Zarrab, geliri hakkında Türk yetkililere yalan söylediğini iddiasını reddetti. Sarraf, "Türk yetkililerin çoğu benim gelirimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

ZARRAB: POLİSE YALAN SÖYLEMEYE İHTİYAÇ DUYMUYORDUM

Reza Zarrab "İstanbul'da acil bir yere gitmem gerektiğinde emniyet şeridini kullanmak için polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymuyordum. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" dedi.

TÜRK SAVCILARA VE FBI'A YALAN SÖYLEDİĞİN KABUL ETTİ

Zarrab, 2013'teki soruşturma sırasında Türk savcılara "kimi zaman" yalan söylediğini belirtti, geçen yıl da tutuklandığı zaman FBI'a yalan söylediğini kabul etti. "Yaptırımları ihlal etmediğimi söyledim, doğru" dedi.

ZARRAB: NE OLDUĞUNU BİLMİYORDUM

Mevzu yine "ekonomik cihat" konusuna geldi. Zarrab, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini iddia etti. Avukat Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye sordu. Zarrab, "Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum" yanıtını verdi.

"RÜŞVET VERMEDİM" İFADESİ

Avukat Fleming, Zarrab'a Türkiye'deyken verdiği yeminli bir ifadenin metnini verdi. Söz konusu ifadede Zarrab, Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylüyordu.

ZARRAB: BU KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL

Konu Zarrab'ın ABD'de cezaevindeyken yaptığı görüşmelere geldi. Görüşmelerden en az biri Zarrab ile amcası Ahad arasında. Avukat Fleming, "Amcanıza bu ülkede serbest kalmak için yapmadığınız bir şeyi itiraf etmeniz gerektiğini söylediniz, değil mi?"sorusuna Zarrab ,"Bu kesinlikle doğru değil" yanıtını verdi. Fleming, Azerice bir ses kaydı dinletmek istedi.

ARA VERİLDİ

Oturuma kısa bir ara verildi.

ÇAPRAZ SORGU SONA ERDİ

Ara bitti, Çapraz sorgu sona erdi. Savcı bir kez daha Zarrab'ı doğrudan sorguluyor. Savcı, Zarrab'a, İran'a yönelik yaptırımların ihlaline ilişkin itirafçılık anlaşmasından bahsetti.

'ZARRAB'IN RÜŞVET VERMEDİĞİ İSİMLER'

Savcı, Zarrab'ın herkese rüşvet vermediğine dikkat çekti. Rüşvet vermediği iddia edilen bazı isimler: Aydoğan, Ali Fuat ve Hakan Atilla.

ZARRAB: PARAYI GÖNDEREN KİŞİNİN OLDUĞU YERE GERİ GÖNDERİRDİ

Savcının "ABD'li bir banka yaptığınız işin içinde NIOC'un (İran Ulusal Petrol Şirketi) olduğunu bilse ne yapardı?" sorusuna Zarrab, "Parayı gönderen kişinin olduğu yere geri gönderirdi." diye yanıt verdi. Savcı bu yanıtın ardından "İşlemi gerçekleştiremezdi değil mi?" ifadelerini kullandı. Zarrab da onu onayladı.

"ATİLLA GENEL MÜDÜRÜNE HABER VERDİ, ÇÜNKÜ BİLİYORDU"

Zarrab, Atilla'nın durumun farkında olduğunu ancak yine de onlara ayak uydurduğunu iddia etti. Zarrab, "Atilla genel müdürüne haber verdi çünkü biliyordu." dedi.

ZARRAB: BUNLAR ÇAĞLAYAN'A ÖDENEN PARALARDI

Zarrab’dan bir kanıt belgesini tanımlaması istendi, "Bunlar Zafer Çağlayan’a ödenen paralardı” dedi. Zarrab, kanıtta Çağlayan’a İran ticaretinden verilen ‘komisyonların’ görüldüğünü iddia etti.

ZAFER ÇAĞLAYAN'A VERİLEN SAAT

Savcının,"Türk yetkililere rüşvet verdiniz mi?" sorusuna Zarrab "Evet" yanıtını verdi. Savcı, Zarrab'ın Zafer Çağlayan'a verdiği kol saatini sordu. "Bu rüşvet olarak mı verilmişti?" sorusuna Zarrab'dan "Evet" yanıtı geldi. Savcı, kol saatinin ardından Çağlayan'a verilen piyanonun rüşvet olarak verilip verilmediğini sordu. Zarrab buna da "Evet" yanıtını verdi.

SES KAYITLARINI DOĞRULADI

Savcı bu sefer ses kayıtlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. Zarrab bu soruya "Evet" yanıtını verdi.

ZARRAB: ATİLLA ENDİŞE DUYUYORDU

Savcı, görüşmelerden birinde bir "konşimento" sorunundan bahsedildiğine dikkat çekti."Bu konşimento sorunu neydi?" diye sordu. Zarrab "Büyük gemilerin izlenebilir olmasından kaynaklı bir konşimento meselesiydi. Hakan Atilla gemilerin izlenmesinden endişe duyuyordu" diye yanıt verdi.

ZARRAB: ÖDEMELER YAPTIM

Zarrab, Aralık 2013'te tutuklanmasıyla ilgili ifade verdi. Savcının, "Bu suçlamalardan nasıl kurtuldunuz?" sorusuna "Ödemeler yaptım ve bunlar kısmen rüşvet olarak verildi" yanıtını verdi.

REZA ZARRAB BUGÜNE KADAR NELER ANLATTI?

Birinci duruşma:

Zarrab, ilk duruşmada Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a en az 45-50 milyon avro rüşvet verdiğini iddia etti.

İkinci duruşma:

Zarrab’ın ikinci duruşmadaki en çarpıcı ifadesi, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delindiği bankacılık işlemleri için bakanlardan onay ve talimat alması gerektiğini iddia etti. Zarrab, Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’a da milyonlarca dolar rüşvet verdiğini (bir keresinde 2 milyon dolar) aktardı. Davanın tek sanığı Atilla lehindeki ifadeleri dikkat çeken Zarrab, Atilla’nın ne rüşvet istediğini ne de aldığını söyledi.

Üçüncü duruşma:

Zarrab’ın üçüncü günden en fazla akılda kalan ifadesi ise eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan için, “Ne zaman selam versem borçlu çıkıyordum” demesiydi. Zarrab, ilk iki günün aksine, Atilla için suçlayıcı ifadeler de kullandı: “Yasada bir açık buldu, böylece altın işini de sürdürebildik… Yöntemi Aslan ve Atilla’yla finalize ettik.”

Dördüncü duruşma:

İtiraflarını sürdüren Zarrab, 17 Aralık 2013’te yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklandıktan sonra hapisten çıkabilmek için rüşvet verdiğini söyledi. Duruşmaya Zarrab’ın Hakan Atilla’yı suçlayıcı sözlerinden çok, savunma makamının, Zarrab’ın ‘yalan söylüyor olabileceğini' gösteren konuşma çözümlerini mahkemeye sunması vurdu. Buna göre Zarrab, hapisteyken, hapishaneden çıkmak için işlemediği suçları itiraf etmesi gerektiğini söylemiş.

Beşinci duruşma:

Zarrab ABD’de hapisteyken ‘Türk kadın avukatı’ aracılığıyla gardiyanlardan birine 45 bin dolar rüşvet verdiğini, marihuana içtiğini, kızıyla görüntülü konuşma yaptığını da anlattı.Türkiye’de ‘kimseye karşı kızgınlığı bulunmadığını’ belirten Zarrab, siyasi bağlantıları konusunda ise ayrıntı vermedi.

Altıncı duruşma:

Avukatlar Atilla’yı temize çıkarmaya odaklanırken Zarrab da Atilla’nın Halkbank’taki odasının kaçıncı katta olduğunu bile bilmediğini, kendisinden daha yüksek mevkidekilerle temas ettiğini, tutuklandığında şok geçirdiğini anlattı. Zarrab’ın altıncı günden en çok akılda kalan cümlesi ise şöyleydi: “Rüşvet almaya teşne herkesin bir fiyatı vardır.”

HALKBANK UYARMIŞ

Halkbank’ın 2014 yılında, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’ne (OFAC) Reza Zarrab’ın da İran’a karşı yaptırımlar için oluşturulan kara listeye alınması için uyarıda bulunduğu bildirildi. Tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'nın avukatı mahkemede paylaştığı bilginin davanın seyrini değiştirebilecek bir etkiye sahip olabileceği ifade ediliyor.

ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarını delme davasında dün de ifade vermeye devam eden davanın İran asıllı Türk tanığı Reza Zarrab’ın çapraz sorgusunda kritik detay... Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı davada, Atilla’nın avukatlarından Victor Rocco, 2014 yılında Zarrab’ın OFAC’ın yaptırımlar listesine alınması için Halkbank’ın uyarıda bulunduğunu bildirdi. 1.5 yıldır devam eden Zarrab davasında taşları yerinden oynatabilecek olan bu gelişme, davanın hakimi Richard Berman’ın jüriyi duruşma salonuna almadan önce, OFAC’tan gelecek olan tarafların şahitlerine yaptıkları karşılıklı itirazların tartışıldığı ön oturumda gerçekleşti.

UYARIYI HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ YAPMIŞ

Savunma makamı, Atilla’nın OFAC yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, kendisine hiçbir zaman İran ticareti yüzünden yargılanabilecekleri konusunda uyarı yapılmadığını, sadece bu işlemlerde yasadışı bir tespit yapılırsa kendilerine yaptırım uygulanacağını söylediklerini kaydetti. Atilla’nın uyarısı üzerine söz alan Rocco, OFAC’a Zarrab konusundaki uyarının 2014 yılında bankanın genel müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu  döneminde yapıldığını belirtti.

Davada başsavcılıkla işbirliği yaparak tanık sandalyesine geçen Reza Zarrab ise önceki günkü ifadesinde, 17 Aralık soruşturması sonrasında hapisten çıktıktan sonra Halkbank ile İran ticaretine devam ettiğini, ancak bu dönemde bankada kimseye rüşvet vermediğini ve kimsenin de kendisinden para istemediğini belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AYM : Dört eski bakanla ilgili haberlere getirilen yayın yasağı hak ihlalidir
Zarrab'ın 3 adamı tutuklandı
Eski hücre arkadaşından Zarrab'a tecavüz suçlaması

Dünya Haberleri