TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için yaptığı çağrısının ardından bugün olağanüstü toplandı.
Genel Kurul, saat 14.00'te Meclis Başkanı Şentop başkanlığında açıldı.
TEK GÜNDEM MADDESİ LİBYA
Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurulun tek gündem maddesi olacak. Tezkere metninin okunmasıyla başlayacak görüşmelerde siyasi parti grupları 20'şer dakika söz alacak. Görüşmelerin ardından tezkerenin oylaması yapılacak.
CHP, HDP VE İYİ PARTİ'NİN OYU HAYIR
MHP'nin destek vereceğini açıkladığı tezkereye Saadet Partisi de evet diyeceğini duyurdu. CHP ve HDP'nin ardından İYİ Parti de hayır oyu vereceğini açıkladı.
Saadet Partisi son dakika karar değişikliği ile oylamaya hayor oyu vereceğini açıkladı.
"LİBYA'YA MÜDAHALE FACİA OLACAKTIR"
İYİ Parti Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Türkiye hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadı. Türkiye'nin vicdanı AKP hoparlörlerinden çok daha fazladır. Libya'ya müdahale facia olacaktır. Türkiye bu tür müdahalelere NATO ve BM kararları nezdinde karar vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanı 'Biz davet edildiğimiz yere gideriz' dedi. Bu mantıkla... Hadi kalkın gidip Azerbaycan'ı kurtaralım. Bir de bize milliyetçilik dersi vereceksiniz" ifadelerini kullandı.
"ASKERLERİMİZ MİLLİ HAFIZANIN NEFERLERİ OLACAK"
Türkiye'nin haklı bir zeminde hareket ettiğini belirten MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, "Türkiye haklı bir zeminde hareket etmektedir. Bugün Libya'ya gönderilmesi planlanan Mehmetçiğimizle; Mustafa Kemal Paşa, Enver Paşa, Kuşçubaşı Eşref aynı milli hafızanın neferleridir. Libya'ya gönderilecek olan TSK unsurları vatanımızı müdafaa meşalelerinden birisi olacaktır. Bu tezkere kabul edilmezse Libya halkı Hafter tarafından insanlık dışı muameleye tabi tutulabilecektir. Afrika’daki diğer devletlerde Türkiye karşıtı oluşumlara moral verebilecektir. Bu tezkereyle Akdeniz'de mavi vatanımızı koruyor, Akdeniz'de haklarımızın gasp edilmesini önlüyoruz." diye konuştu.
"KOMŞULARLA SIFIR SORUNDAN NERELERE GELİNDİ"
HDP adına söz alan Tülay Hatimoğulları Oruç, "Meclis'in olağanüstü şekilde toplanmasını yadırgadım. İktidar partisinin sıraları tıka basa doluydu ama bütçe görüşmelerinde iktidar partisi milletvekilleri aynı ilgiyi göstermedi. Bu tezkere iktidarın muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının tescil edilmesi anlamına geliyor. En nihayetinde komşularla sıfır sorundan komşularla sıfır barışa gelindi. İhvancı Trablus hükümetinin meşruluğu bir tartışma konusudur. BM'yi arkasına alarak konuşan iktidara şunu soruyoruz: BM'nin silah gönderilmemesi kararı var ama bunu ilk delen Türkiye. Türkiye'nin İhvancı Serraç hükümetine destek sağladığını biliyoruz" dedi.
LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLMESİNİN GEREKÇESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen tezkerede, şu ifadeler yer almıştı:
"Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, tüm bölgeyi etkileyebilecek, Libya'nın bütünlüğü ve istikrarına yönelik tehditler, DEAŞ, El-Kaide ve diğer terör örgütleri, yasa dışı silahlı gruplar ile yasa dışı göç ve insan ticareti ile mücadelede Türkiye'den askeri destek talebinde bulunmuştur.
Bu mülahazalar dışında, Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya'daki gayri meşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin Libya'daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım."
TEZKERENİN GEÇMESİ İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR?
Libya'ya asker gönderilmesine iliştin tezkerenin kabulü için salt çoğunluk aranacak. Oylamaya 500 milletvekili katılırsa en az 251 kabul oyu gerekecek. AK Parti ve MHP'nin oyları tezkerenin geçmesi için yeterli olacak.
MECLİS'TE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
AK Parti: 290, CHP:139, HDP: 62, MHP: 49, İYİ Parti: 39, Saadet Partisi: 2, Türkiye İşçi Partisi: 2, Büyük Birlik Partisi: 1, Demokrat Parti: 1.
TBMM'de, 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi nedeniyle 11 sandalye boş bulunuyor.
LİBYA TEZKERESİNDE NE VAR?
Cumhurbaşkanlığı'nın hazırladığı tezkere Libya'ya asker gönderilmesine yönelik. Libya tezkeresinin Meclis'ten kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya'ya gidecek unsurları belirleyecek.
Libya'ya ilk etapta hava savunma sistemi ve askeri eğitim amacıyla Türk askeri gönderilmesi, alçak ve orta irtifa Hisar ve Korkut hava savunma sistemleri ve personelinin de bu kapsamda bulunması öngörülüyor.