Tüm dünyayı kasıp kavuran kolonavirüs salgını sonrası Türkiye de alarma geçti, Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Koronavirüs Bilim Kurulu Bakan Koca başkanlığında bir araya geldi.
Toplantı sonrası açıklama yapan Koca, Türkiye'de kesin koronavirüsü tanısı koyulan hasta bulunmadığını söyledi. Koca, bugüne kadar farklı illerde şüpheli görülen 68 kişiden numune alınarak analiz edildiğini, herhangi bir virüse rastlanmadığını da dile getirdi.
Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
''31 Ocak saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde ABD, Fransa, Avustralya, Almanya ve Kanada dahil olmak üzere 23 ülkede toplam 9 bin 810 vaka görüldü. Bu sayının yüzde 99'unun Çin'de olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Yine tamamı Çin'de olmak üzere 213 kişi hayatını kaybederken, 187 vaka da tedavi edilerek taburcu oldu. Hayatını kaybeden vakaların büyük çoğunluğu, bizim risk grubu dediğimiz kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük kişilerdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün herhangi bir uyarıyı bildirmeden ve dünyanın birçok ülkesi bu virüsü tehdit olarak algılamadan önce, Türkiye olarak önlemleri adım adım hayata geçirdik. 31 Aralık tarihinde Çin'in Vuhan kentinde ilk vaka görüldükten yaklaşık 10 gün sonra, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü gerekli tedbirleri almaya başladı.
"11 BİN YOLCU TARANDI, ŞÜPHELİ YOLCUYA RASTLANMADI"
Havalimanlarında 365 gün 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerini devreye soktuk. Havayolu şirketleri, tur operatörleri ve turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmelerimizi yaptık. Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize giriş yapan yolcuları, uçaktan inişte termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı. Ayrıca karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz, koruyucu ekipman ve malzemelerimiz tüm illerimizde ihtiyaç halinde kullanılmaya hazır olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani yeterli koruyucu ekip ve malzeme bulundurduğumuzu, bütün illerimizde hassasiyetle takip ettiğimizin altını çiziyorum.
Tüm sağlık tesislerimiz ve çalışanlarımız olası bir vaka durumunda yapmaları gerekenler hakkında bilgilendirildi. Okullar açıldığında Milli Eğitim Bakanlığı ve Kredi Yurtlar Kurumuna yönelik bilgi notlarımızı da kendileriyle ayrıca paylaşmış olacağız.
Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi şikayetleri olan ve Çin'e seyahat etmiş ya da Çin'den ülkemize gelmiş vakalar olur ise klinik tablo tam oturmasa bile tedbir amaçlı gözetim altına alıp, tetkikleri yapıyoruz. Bu konuda özellikle sosyal medyada yer alan yer yer maksatlı paylaşımlara itibar edilmemesini bir kez daha rica ediyorum.
TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜSE RASTLANMADI
Bugüne kadar farklı illerden şüpheli görülen 68 kişiden numune alınarak, Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de kesin olarak yeni koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. Eğer olur ise de bunu izole etmek üzere tüm imkanlarımızın hazır, yeterli olduğunu, kapasitemizin de son derece bu anlamda yeterli olduğunu ayrıca ifade etmek istiyorum.
Ancak DSÖ, seyahat kısıtlamasına da gerek olmadığı ve bu durumun uluslararası ticareti etkilememesi gerektiğini de ayrıca ifade etti. Bununla birlikte Türk Hava Yolları, özellikle sorumlu bir adım atarak 9 Şubat'a kadar Çin uçuşlarını durdurdu. DSÖ bu açıklamasında ayrıca, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'vatandaşlarını tahliye eden ülkeler' ile ilgili olarak, 'Bu durum ülkelerin lojistik, enfeksiyon kontrol ve teknik kapasite olarak kendilerine olan güveni göstermektedir.
"VUHAN'DAKİ VATANDAŞLARIMIZI RİSKE ATAMAYIZ"
Hastalığın merkezi olan Çin'in Vuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan vatandaşlarımız var. Biz hastalığın kol gezdiği bir şehirde tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız.
Gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanmasının ardından ve muhtemelen önümüzdeki bir kaç saat içinde izinler alındı ama hazırlık süreçleri devam ettiği için biraz uzadı. Yoksa dünden bu yana bütün hazırlıklarımız tamamdı. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400m tipi kargo uçağını,ambulans uçağa dönüştürerek, vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta gerekli tıbbi donanım mevcut ancak oradan getireceğimiz vatandaşlarımız arasında hasta olmadığını özellikle tekrar hatırlatmak istiyorum. Vatandaşlarımız maske gibi gerekli korunma tedbirlerini alarak, bu dönemde taşınma sürecini daha hassasiyetle sağlamış olacağız. Gece hareket etmesini planladığımız ama şu saatlerde muhtemelen hareket etmesini düşündüğümüz uçakta, 2 enfeksiyon hastalıkları hocamız da hemşire ve diğer sağlık ekibiyle birlikte hazır halde bulunacak. Koruyucu kıyafetler, maskeler, dezenfektan malzeme ve diğer tıbbi cihaz ve malzemeler uçağa yüklendi.
"14 GÜN GÖZETİM ALTINDA TUTULACAKLAR"
Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı, sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak. Tekraren ifade edeyim, vatandaşlarımızın hiçbirinde ve diğer vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. Buna rağmen en uç ihtimalleri de düşünerek, yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz. Sağlık ekibimiz oraya vardığında her yolcu için gerekli tetkikleri yapacak, yol boyunca tahliye prosedürlerimiz sıkı şekilde uygulanacak. Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak. Dolayısıyla en ufak bir ihtimali bile elimine edilerek, bu süreçte kimsenin şüphesi ve endişesi olmayacak şekilde tedbirleri aldığımızı ifade etmek istiyorum. Özellikle bu vatandaşlarımızı ve diğer vatandaşları şu an kullanılmayan ve Şehir hastanesiyle birlikte taşınan, kullanmadığımız bir hastaneyi bu süreçte tekrar kullanılır, hazır hale getirdik. Bu hastane daha sonra da hasta takibi için kullanılmayacak bir hastanemiz dolayısıyla herhangi bir hastamızla da temas olabilecek bir binada da olmayacağını özellikle ifade ediyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde de bu şekilde hazır bir hastaneye taşınan vaka olmadığının da altını çizelim.
Yapılan tetkiklerde yolcularda herhangi bir vakaya rastlanmadığı bilgisi de yeni ilan edildi. Çin limanlarından Türkiye'ye gelen herhangi bir yolcu gemisi zaten bulunmuyor. Çin'den gelen yük gemileri olabiliyor. Bunun için de tüm gemilerin tabi olduğu sıkı tetkiklerden geçirerek, gerekli önlemleri aldığımızı bilmenizi istiyorum. Ayrıca limanlarımızda 33 Sahil Sağlık Denetleme Merkezi görev yapmakta.
"ADANA'DA İKİ VAKANIN SONUÇLARI NEGATİF ÇIKTI"
Adana'da gözetim altında bulunan 2 vakamız vardı bu iki vakanın sonuçları çıktı, negatif olduğunu söyleyebilirim. Bu süreçte bu vaka sayısı da 70 oldu. 70 gözetim altına aldığımız vakamız oldu ve bu dönemde herhangi pozitif çıkan, koronavirüs tanısı alan vakamız olmadı. 'Peki niye bu kadar vaka içerisinde hiç çıkmadı' sorulabilir. Çünkü biz özellikle ilk günden itibaren yani 20 gün önceden denetimleri sıkı olarak uyguladık. Yani Çin'den gelen veya Çin'den gelen biriyle teması olan kişiyi, en ufak bir hastalık belirtisi olduğunda hiç düşünmeden gözetim altına alıp, numuneleri devamında aldık. O nedenle geniş, daha hassasiyet ve ciddiyetle yaklaştığımız için numune aldığımız hasta sayısı fazla, sonuçlar o nedenle oldukça, oldukça değil hepsinin negatif olduğunu özellikle belirtmek istiyorum."
NE OLMUŞTU?
Virüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha 'gizemli' hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka ve Nepal de ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulamıştı.
Ortaya çıktığı yerden dolayı 'Vuhan virüsü' diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Fransa, Kanada, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya ve Almanya'ya da sıçramıştı.
Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, Japonya'da 11 ve Tayvan'da 8 kişide tespit edilmişti.