Son dakika! İstanbul'da deprem: Avcılar ve Silivri sallandı | Son depremler

Son dakika... İstanbul depremle sallandı. Biri Avcılar diğeri ikisi Silivri açıklarında meydana gelen üç deprem paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi, saat 11.00'da meydana gelen Silivri açıklarındaki depremin şiddetini 4.7 olarak açıkladı. Avcılar'daki ilk depremin şiddeti ise 2.5. Çevre illerde ve İstanbul'un ilçelerinde hissedilen deprem beklenen büyük depremi bir kez daha hatırlattı. Depremin en çok hissedildiği Silivri'de bazı okullar tedbir amaçlı boşaltıldı.

İstanbul bugün üç depremle sallandı. Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre ilk deprem saat 09.21'de Avcılar açıklarında 2.5 şiddetinde, ikinci deprem saat 10.30'da Silivri açıklarında 3.1 şiddetinde son ve en çok hissedilen deprem ise yine Silivri açıklarında saat 11.00'da 4.7 şiddetinde meydana geldi. 

Son olarak ise saat 11.12'de Marmara Denizi'nde 1.7 şiddetinde artçı deprem yaşandı.

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

Depremle büyük panik yaşayan vatandaşlar "Son depremler neler?" sorusuna cevap aradı. Çok sayıda vatandaş sosyal medyada 'Deprem oldu' paylaşımında bulundu. 

AFAD: DEPREMİN ŞİDDETİ 4.6

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye saati ile 11.00'de merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

İstanbul ve çevre illerde hissedilen yerin 5,36 kilometre derininde oluşan depremin en yakın yerleşim birimi olan Silivri'ye bağlı Muratköy'e uzaklığının 20 kilometre 52 metre olduğu belirlendi.

Türk Kızılay da Twitter'da yaptığı paylaşımda "İstanbul Silivri'de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 4,6 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir." denildi.

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Deprem sonrası açıklamada bulunan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, "Herhangi bir hasar söz konusu değil. Bize ulaşan can veya mal kaybı, yaralanma bilgisi yok" dedi. 


Özellikle sahil şeridinde depremi hisseden vatandaşlar panikle kendilerini dışarı attı. 

Volkan Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ben şu an şehir merkezinde değilim. Ekibimizle köy ziyaretindeyiz. Köyde hissedilmedi ancak şehir merkezindekilerle görüştük. Orada hissedilmiş. Dört tane deprem gözlem evimiz var. Yetkili isimlerle de görüştüm. Büyük bir deprem beklemediklerini söylediler. Bu deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik. Herhangi bir hasar ve yaralı söz konusu değil. Bize ulaşan can kaybı yarlanma ve ya mal kaybı söz konusu değil."

BAZI OKULLAR TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Silivri'de depremin merkez üssüne yakın bazı bölgelerde, öğrenciler tedbir amacıyla okulların bahçesine çıkarıldı.

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise depremle ilgili şunları söyledi:

"İlk bilgilere göre bir bina yıkılması ve can kaybı yok. Depremlere hazır olunmadığını söyleyebilirim. Biz çok ivedi bir şekilde konutlarımızın güvenli hale getirilmesi için kentsel dönüşüm müdürlüğünden tutun da bir plan yapılması dahil çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Yapı stokunun iyileştirilmesi yanında acil durumlarla ilgili eylem planlarının çalışmalarının da yapılması lazım. Hazır değiliz maalesef. 4 deprem oldu gibi bir bilgi var elimizde. Uzunca yıldır konuşulan Marmara Denizi, Silivri açıklarında oldu. Bu durum bizi kaygılandırıyor ama kaygı sonucunda yapacağımız şey belli. Yapmamız gerekenler var. Belli noktalarda sorunlarımız var, elimiz kolumuz belli noktalarda bağlı. İstanbul'un hızlı dönüşüme yol açacak bir planlamaya kavuşması için ciddi bir kafa değişikliğine ihtiyaç var."

VALİLİKTEN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan bilgiye göre, Marmara Denizi Silivri Marmara Ereğlisi açıklarında saat 11.00'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, depremin merkez üssüne yakın bazı bölgelerde, öğrenciler tedbir amacıyla okulların bahçesine çıkarıldı. 

'BÜYÜK DEPREMİN AYAK SESLERİ OLABİLİR'

Son depremle ilgili Prof. Dr. Şükrü Ersoy şunları söyledi:

"Bu tabii büyük Marmara depreminin ayak sesleri olabilir. Bu yer kabuğunu kırabilecek bir büyüklüğe sahip değil. Öncü müdür bilmemiz mümkün değil. Vatandaşların bir süre sokakta nefes almalarında fayda görüyorum. Eninde sonunda da büyük deprem de gelecektir."

'BİR AN ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAMLANMALI'

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar da yaptığı açıklamada "Az önce verdiğim bilgi, bugün sabah 06.00'da meydana gelen bir deprem bilgisini vermiştim. Bugün meydana gelen bölgenin etrafında 6 tane deprem var. Bu aslında çok olağan bir durum. son 30 güne yaydığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Büyüklüğü 2 ve üzerinde olan çok sayıda deprem meydana geliyor. Tabii bu şu anlama gelmiyor: İstanbul'da bir deprem beklentisi var. Bilimsel bulgular bunu işarete ediyor. Bir an önce kentsel dönüşüm ve benzeri çalışmalar tamamlanmalı" ifadelerini kullandı.

'7 ŞİDDETİNDEN BÜYÜK DEPREM İSTANBUL'UN BATISINDA YAŞANACAK'

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Altan da açıklamalarda bulundu. Altan "İstanbul'u 19 Ağustos depreminden beri konuşuyoruz. Marmara'nın altındaki fay hattının hem kuzey hem güney kolunun tüm aktivitelerini takip ediyoruz. İstanbul'un er ya da geç yaşayacağı depremin hasarlarını azaltmaya yönelik bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Henüz arzulanan seviyeye gelmedik ne yazık ki. Marmara'daki çalışmalar gösterdi ki 4.6 ve daha küçük depremlerin olacağı kesin. Tam da Silivri'nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. Bu 50-70 km uzunluğunda bir parça olarak tartışılıyor. Burası kırılırsa 7.0'den büyük bir deprem İstanbul'un batısında yaşanacak. Umuyorum ki bu fay hattı tamamen kırılmasın ve büyük bir sarsıntı yaşamayalım. Ama bunun yaşanma ihtimali de var" dedi.

 

'BÜYÜKÇEKME İLE TEKİRAĞ ARASINDAKİ HAT ÇOK ÖNEMLİ'

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hatta dikkat çekti. Yıldırım "Marmara'daki fayın bir kolu hareket etmiştir. Büyüklüğü fazla olmayan bir deprem. Daha çok dikkat edilmesi gereken, kırılacak kesimin Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat. O çok önemli. Depremin ne zaman olacağı, kaç büyüklüğünde olacağı değil bina temellerimizin sağlam olması gerekiyor. Şartnameye uygun yapılan binalarımızda deprem sırasında dışarı çıkmasına gerek yok. Sığ bir deprem yaşandı. Sahillerde daha çok hissedildi. Ana karada bu çok hissedilmedi. Büyük hasar verecek bir deprem değildi" dedi. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Çakır: Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar riskli alan içinde
Silivri Belediye Başkanı Yılmaz: Uzmanlar normal bir deprem olduğunu söylüyor
Deprem anı izleme istasyonuna böyle yansıdı

Güncel Haberleri