Son dakika! Fransa'dan skandal bir adım daha! Ulusal Meclis de Karabağ'ı tanıdı

Son dakika haberi... Fransa Ulusal Meclisi, Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'ın 'bağımsız bir devlet olarak tanınmasını tavsiye eden kararı' onayladı.

Fransa’dan Karabağ konusunda skandal bir karar alındı. Fransa Ulusal Meclisi, Karabağ’ın bağımsızlığının tanınmasını içeren tavsiye niteliğindeki kararı onayladı. 

Fransa Senatosu'nun 10 gün önce onayladığı tanıma kararının ardından Ulusal Meclis de benzer bir adım attı. Toplam 577 vekilden oluşan Ulusal Mecliste, 188 milletvekili “evet” oyu kullanırken, 3’ü “hayır” oyu verdi, 16’sı ise çekimser kaldı. 370 milletvekili ise oylamaya katılmadı. 

Oylamada 3 ret oyunu hükümet partisi olan Yürüyen Cumhuriyet (LREM) Partisi vekili Jean-Jacques Bridey, Cumhuriyetçiler Partisi milletvekili Jean-Luc Reitzer ve Sosyalistler grubundan Jerome Lambert kullandı. 

KARABAĞ’IN BAĞIMSIZLIĞINI TALEP EDEN TEK MECLİS 

Cumhuriyetçiler Partisi (LR) tarafından sunulan karar, Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için tavsiye niteliğini taşıyor. Karar ayrıca, Fransa’nın Avrupa’daki diğer üyelerle birlikte istişare edip Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik adaylığını tekrar gözden geçirmesini talep ediyor. 

Kararın LR partisi tarafından “Ermeni halkını, Doğu ve Avrupa Hristiyan topluluklarını koruma” inisiyatifi ile sunulduğu öğrenildi. Bu karar ile Fransa Meclisi Karabağ’ın bağımsızlığını talep eden dünyadaki tek meclis oldu. 

“ERMENİSTAN BİLE BAĞIMSIZ DEVLET OLARAK TANIMIYOR” 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Ermenistan’ın bile Karabağ’ı bağımsız bir devlet olarak tanımadığının altını çizerek bu karara tamamen karşı olduğunu belirtti. 

Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, “Karabağ’ın bağımsızlığını tanımak, Minsk Grubu’nun Eş Başkanlığından vazgeçmektir” dedi. 

Cumhuriyetçiler Partisi milletvekili Guy Tessierc ise Ermenistan’ın Fransa’nın bir parçası olduğunu savunarak, “Ermenileri terk edemeyiz” dedi. 

SENATO'DAN 'PROVOKASYON'

Fransız Senatosu da sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıyan karar onaylandı. 

Senatoda sembolik değere sahip karar, 1 "hayır" oyuna karşı 305 "evet" oyuyla kabul edildi. 30 Senatör ise "çekimser" oy kullandı.

Kararda, Fransa'nın Ermenilere insani yardımda bulunması ve Dağlık Karabağ'da işlenen "savaş suçlarına" ilişkin uluslararası soruşturma açılmasını talep etmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, Fransız hükümetine sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıma çağrısında da bulunuldu. 

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Azerbaycan ise Fransız Senatosu'nun sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıyan kararını "taraflı" ve "provokasyon" olarak değerlendirdi. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından Fransa'nın gerilimi artıracak adımına yönelik gösterilen tepkide, şu ifadeler yer verildi: 

"Karar uluslararası hukukun en temel ilkelerinin, meşruiyetin ve hakkaniyetin iç politika mülahazaları uğruna hiçe sayılmasının ibretlik bir örneğidir. Kararda Türkiye’ye atfen dile getirilen temelsiz iddiaları ise külliyen reddediyoruz."

Tepkiler sonrası açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, "Sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni' tanımıyoruz" ifadesini kullanmıştı.  

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Karabağ'da bir Rus asker patlama sonucu hayatını kaybetti
Hulusi Akar'dan Karabağ açıklaması: Yerli silahlarımızın katkısı oldu
AB'den Türkiye'ye yaptırım tehdidi: Uzun vadeli olacak

Dünya Haberleri