Bakanlık, Kırgızistan'da parlamento seçimlerinin ardından yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Kırgızistan'da 4 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından meydana gelen gelişmelerden derin endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, bu gelişmelerin tırmanmasının önlenmesi ve seçimlere ilişkin görüş ve tutum farklılıklarının anayasal düzen içinde toplumsal uzlaşı ve sağduyuyla, suhuletle çözüme bağlanmasının Türkiye'nin en halisane temennisi olduğu bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kırgızistan'n bu olayları kendi halkının sağduyusu ve dayanışması sayesinde suhuletle çözecek siyasi olgunluğa sahip bulunduğundan şüphe duymuyoruz.
Dost ve kardeş Kırgız halkının ve tüm siyasi grupların, bu hassas dönemde Kırgızistan'ın huzur ve refahı için birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğine inancımız tamdır."
Kırgızistan'da 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarını kabul etmeyen 12 siyasi partinin taraftarları, düzenledikleri gösterinin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento binasını işgal etmişti.
NELER YAŞANDI?
Kırgızistan'da gerçekleştirilen milletvekili seçimleri sonrası, 16 partinin katıldığı seçimlerde 12 parti yüzde 7'lik barajı aşamamıştı. Seçime katılımın yüzde 55 olduğu ülkede, 12 partinin taraftarları sokağa dökülerek protesto gösterilerine başlamıştı.
Göstericiler ile polis arasında çatışma çıkarken, protestocular polislere taş ve soplarla saldırdı. Belediye araçlarını güvenlik güçlerinin üzerine süren protestocular, polislerin kaçmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na doğru harekete geçti. Buradaki kapıyı kıran göstericiler, daha sonra sarayı ve içerisinde bulunan parlamentoyu ele geçirmişti.
ESKİ CUMHURBAŞKANINI HAPİSTEN KAÇIRDILAR
Saray'ın işgalinden sonra Ala-Too Meydanı'ndaki göstericiler hoparlörlerden "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı aldık" ve "Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır" şeklinde sloganlar atarak, siyasi hükümlülerin bulunduğu hapishaneye ilerlemişti. Göstericiler eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i de hapisten kaçırmıştı.