Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, partisinin yönetimini Ankara'da düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Kanal İstanbul'a ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını belirten Davutoğlu "Kanal İstanbul projesine ilişkin kaygılarımı Ocak 2018'de Cumhurbaşkanı'na ilettim, projeden vazgeçilmesi gerektiğini söyledim" açıklaması yaptı. Libya ile imzalanan anlaşmalar için de Davutoğlu "Libya ile yapılan anlaşma doğrudur" ifadesini kullandı.
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
"Başbakanlık dönemimde Kanal İstanbul ile ilgili görüşlerinizi ilgili kurumlar ile paylaşarak bir stratejik çerçeve geliştirdik. Montrö’nün Türkiye’nin en önemli kazanımlarından biri olduğu göz önüne alınmalı ve Montrö ile Türkiye’nin boğazlar üzerindeki egemenlik konusunda sağlanan kazanımlar tahkim edilmelidir. Orada ekolojik olarak ciddi sorunlar var. Burada yapılan fizibilite etütleri dikkate alınmalı. Stratejik olarak en zor korunan yer adalardır. Kanal İstanbul hayata geçirilirse İstanbul, Avrupa yakası ve sur içi bir adaya dönüşüyor. O dönemde Genelkurmay Başkanı’na olağanüstü bir durumda İstanbul’un nasıl korunması gerektiği üzerine bir çalışma yapmaları için talimat vermiştim. Hâlâ aynı kaygıları taşıyorum. Bu proje ekolojik olarak konunun uzmanları arasında tartışılmalı, stratejik olarak ise Türkiye’ye getireceği yükler soğukkanlı bir şekilde ele alınmalı. Biz Gelecek Partisi olarak kapsamlı bir rapor paylaşacağız.
"LİBYA ANLAŞMASI DOĞRU BİR ADIMDIR"
Türkiye- Libya arasında imzalanan antlaşma doğru bir adım. Libya konusunda Doğu Akdeniz ile ilgili stratejik çalışmalar yapılırken bizde görevdeydik. Doğu Akdeniz, Türkiye'nin en önemli hareket alanıdır. Stratejik olarak ihmal edilmemesi gereken, çıkarlarımızın olduğu, gelecekte ülkemizin güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir alan. Dolayısıyla Libya ile yapılan anlaşma son derece önemli ve doğru bir adımdır.
Libya’nın uluslararası alanda tanınmış hükümeti ile anlaşma yürütülürken, Libya’da devam eden iç savaşın seyrini de takip ederek ilerde telafisi mümkün olmayacak bazı askeri risklerin içine girmeksizin çalışmaların yürütülmesi lazım. Türkiye, Libya sorununa soğukkanlı bir şekilde yaklaşmalı. Var olan Libya ulusal mutabakat hükümeti kesinlikle desteklenmeli. Onunla yapılan anlaşma hukuki olarak kayda baglanmalı, atılacak askeri adımlar ise son derece dikkatle atılmalı.
Türkiye ve Rusya arasında stratejik bir koordinasyon olması zaruridir. Bu mekanizmada alınan kararlar titizlikle uygulanmalıdır. İdlib bu anlamda çatışmaların azaltılması gereken yerdi.Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasını tetikleyecek adımlar atılmakta.
Davutoğlu'nun açıkladığı parti yönetimi şu isimlerden oluşuyor:
Siyasi İşler Başkanı ve Parti Sözcüsü: Selim Temurci
Teşkilat Başkanı: Nedim Yamalı
Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı: Ayhan Sefer Üstün
Sivil Toplum ve Halk İlişkiler Başkanı: Selçuk Özdağ
Politika İzleme Kurulu Koordinatörü: Feridun Bilgin
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanı: Doğan Demir
İletişim Başkanı: Neslihan Çevik
Dış İlişkiler Başkanı: Ümit Yardım
Sosyal Politikalar Başkanı: Feramuz Üstün
Araştırma, Geliştirme ve Bilişim Başkanı: Etyen Mahçupyan
İnsan Hakları Başkanı: Vahdettin İnce
Parti İçi Eğitim Başkanı: Mehmet Ali Pulcu
Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı: Sema İlkin
Kadın Politikaları Başkanı: Habibe Çiftçioğlu Başer
Gençlik Politikaları Başkanı: Mustafa Gözel
İdari ve Mali İşler Başkanı: Abdullah Başçı
Genel Sekreter: Şenol Gürşan