AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "27 AB ülkesi, ayrılık anlaşmasını ve AB-İngiltere ilişkilerinin geleceğini belirleyen siyasi deklarasyon belgesini onayladı." ifadesini kullandı.
Anlaşma, toplantı başladıktan yaklaşık 40 dakika sonra imzalandı.
AB ve İngiltere müzakerecileri tarafından hazırlanan ayrılık anlaşması metninin, Brexit sonucunda ortaya çıkacak bütün konularda hukuki netlik sağlaması öngörülüyor.
Onaylanan siyasi deklarasyon belgesiyle de İngiltere ve AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkilere yön verilmesi hedefleniyor.
Bundan sonraki süreçte, 585 sayfalık Brexit ayrılık belgesinin Avrupa Parlamentosu (AP) ve İngiltere Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor.
İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı. İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak.
'NOEL'DEN ÖNCE OYLANACAK'
İngiltere Başbakanı Theresa May, "İngiliz Parlamentosu Brexit anlaşmasını Noel'den (25 Aralık) önce oylayacak." dedi.
May, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ardından basına yaptığı açıklamada, uzun ve zorlu bir sürecin sonuna geldiklerini, şu ana kadar Brüksel ile anlaşmaya varılması konusunda umutsuzluk yaymayı "reddettiğini" söyledi.
Bundan sonraki süreçte İngiliz halkına anlaşmanın ne anlama geldiğini anlatacağını belirten May, şunları kaydetti:
"Anlaşma, ilk olarak sınırların kontrolü anlamına geliyor. Böylece serbest dolaşıma son vereceğiz. İkinci olarak anlaşma, paramızın kontrolü anlamına geliyor. AB'ye artık yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda olmayacağız. Paramız İngiltere'nin öncelikleri doğrultusunda harcanacak. Üçüncü olarak da artık Avrupa Adalet Divanının hükmüne tabi olmayacağız."
May, tüm bunların İngiltere'nin çıkarına olduğuna dikkati çekerek, ülkesinin AB'nin ortak tarım ve balıkçılık politikalarından da bağımsız olacağını bildirdi.
ANLAŞMA İNGİLTERE'DEKİ AB VATANDAŞLARININ MENFAATLERİNİ KORUYOR'
May, "İngiltere'nin AB'den ayrılacak olmasından dolayı üzüntü duymuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Anlaşmanın İngiltere'deki AB vatandaşlarının da menfaatlerini koruduğuna değinen May, Brexit mutabakatının AB ile güvenlik iş birliğini artıracağını vurguladı.
May, "Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında fiziki bir sınır uygulanmayacak. Bu anlaşma arasında Cebelitarık'ın da olduğu tüm Birleşik Krallık ailesini kapsayacak." dedi.
'BREXİT ANLAŞMASI NOEL'DEN ÖNCE OYNALACAK'
May, Brexit oylamasının parlamentonun tarihindeki en önemli oylamalardan biri olacağına işaret ederek, "İngiliz parlamentosu Brexit anlaşmasını Noel'den (25 Aralık) önce oylayacak. Eğer anlaşma kabul edilmezse belirsizlik bizi bekliyor." diye konuştu.
Anlaşmanın seçenekler arasında "en iyisi" olduğunu vurgulayan May, "İngiltere'de ikinci bir referandumu desteklemiyorum. Parlamento üyelerinin referandum sonuçlarına saygı duymasını bekliyorum." ifadesini kullandı.
SON SÖZÜ İNGİLTERE SÖYLEYECEK
Her şey planlandığı gibi giderse İngiltere 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden resmen ayrılacak.
Söz konusu anlaşma, finansal konular, vatandaşlık hakları, Kuzey İrlanda konusu ile geçiş aşamaları, güvenlik ve ticari ilişkileri kapsıyor.
Öte yandan, İspanya ile yaşanan Cebelitarık’ın statüsü ile ilgili sorunun dün çözüldüğü belirtildi. Anlaşmanın önünde önemli bir sorun olan Cebelitarık konusunda, İspanya yönetimi geri adım atarak “Uzlaşmaya varıldı” açıklaması yaptı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuya ilişkin açıklamasında taleplerinin AB tarafından kabul edildiğini ifade ederek, İngiltere’nin Cebelitarık’ın geleceği konusundaki kararları İspanya ile müzakere edeceğini belirtti.
İngiltere, 29 Mart 2019’da AB’den resmen ayrılacak.