Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.
Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.
NELER YAŞANDI?
Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası, Doğu Akdeniz'deki bazı ülkelerin tepkisini çekmişti. Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisini Persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etmişti.
Türkiye, Libya'yla vardığı anlaşma sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu kaydediyor. Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etmiş ve Güney Kıbrıs, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvuracağını duyurmuştu.
DENİZ YETKİ ANLAŞMASI NEDİR?
Türkiye-Libya deniz yetki alanları anlaşması, iki ülkenin Akdenizdeki karşılıklı yetki alanlarını belirleyen anlaşmadır. Bu anlaşmanın yokluğu, bölgede büyük bir yetki boşluğu yaratıyordu. Ayrıca, uluslararası hukuka ve deniz hukukuna göre Türkiye'nin Akdenizdeki faaliyetlerini zorlaştırıyordu. Anlaşma ile birlikte bu sorun ortadan kalkmış oldu.