Son dakika! Bakan Koca açıkladı: Normalleşme 1 Mart'ta başlıyor

Son dakika haberi... Bakan Koca'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasında 1 Mart'ta başlayacağını açıkladığı 'kademeli normalleşme'ye ilişkin paylaştığı tweeti heyecanlandırdı. Bakan Koca, '1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde başlayacak' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, çarşamba günü Kabine toplantısından sonra duyurduğu 'kademeli normalleşme' takvimine ilişkin detaylar belli olmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaşmış, buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" olarak sınıflandırılacağını söylemişti.

HEYECANLANDIRAN PAYLAŞIM

Gözlerin çevrildiği tarihle ilgili Bakan Koca'dan yeni açıklama geldi. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak."

 

 

İLLERİN RİSK KATEGORİSİ NASIL BELİRLENECEK?

Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli", yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli", yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli", yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.

Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

HANGİ ÖNLEMLER KALDIRILACAK?

Belirlenen risk kategorilerinde hangi normalleşme adımlarının atılacağı ve tedbirlerin hangilerinin ne düzeyde kaldırılacağı henüz netleşmiş değil. Ancak illerin bulundukları bölgedeki durum da bazı tedbirlerin devam etmesini gerektirebilir. Örneğin, bir ilde salgın çok yüksek düzeyde fakat çevresindeki illerde vaka sayıları çok düşük ise, riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek.

BAKANLIK NÜFUSA ORANLI HARİTAYI YAYIMLAMAYA BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı hafta başında illerdeki vaka sayılarının nüfusa oranını gösteren haritayı yayımlamaya başlamıştı. Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan haritada, 100 bin kişi baz alınarak, her ilde geçen hafta kaç vakanın tespit edildiği açıklanıyor.

TÜRKİYE'DE AŞILAMADA SON DURUM NE?

Türkiye'de aşı programı 65 yaş üstü bireyler ile devam ediyor. Aşı sırası gelenlerin 60 yaş üstündeki eşleri de aşı randevusu alabiliyor. 19 Şubat günü açıklanan son verilere göre yaklaşık 5,5 milyon kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Vakaların patladığı 10 ilde normalleşme hayal oldu
İstanbul'da kısıtlamaya rağmen sokaklar kalabalık
İl Sağlık Müdürü İstanbul'da normalleşmenin ne zaman başlayacağını açıkladı

Güncel Haberleri