Son dakika! AYM'den Osman Kavala kararı

Son dakika haberi... Anayasa Mahkemesi (AYM), 3 yılı aşkın cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın daha önce reddedilen bireysel başvurusunu Genel Kurula sevk etti. Kurul, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Kasım 2017'de tutuklanan ve 3 yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu görüştü.

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, "başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü'nün 28. maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevki"ne karar verildi.

KURUL DAHA SONRA ELE ALACAK

Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü'nün 28. maddesinin 3. fıkrası, "Bölümlerden birinin görülmekte olan bir başvuruya ilişkin olarak vereceği karar, bölümlerin önceden vermiş olduğu bir kararla çelişecekse ya da konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görülürse ilgili bölüm dosyadan el çekebilir. Bölüm başkanı başvuruyu Genel Kurul önüne götürmek üzere başkana iletir." hükmünü içeriyor.

Bu karar gereğince, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak.

Kavala'nın bu bireysel başvurusu, Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümünce 29 Eylül'de ele alınmış ve başvurunun görüşülmesi ertelenmişti.  

DAHA ÖNCEKİ BAŞVURUSU REDDEDİLMİŞTİ

Osman Kavala'nın avukatlarının, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddialarıyla ilgili daha önce yaptığı bir bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 22 Mayıs 2019'da reddedilmişti.

Genel Kurul kararı 5'e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı. 

 

OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLANMIŞTI?

 

Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize ettiği iddialarıyla 3 yıl önce tutuklandı. Gezi dosyasından hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan Kavala'nın, 15 Temmuz dosyası ise ayrıldı.

 

Kavala'nın Gezi davası devam ederken, 15 Temmuz dosyasından tahliye kararı çıktı. Aynı dönemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde Kavala'nın sivil toplumun baskı altına alınmak için tutuklandığını belirterek ağır ihlal kararı verdi.

 

Bu yılın başında ise Kavala Gezi davasından beraat etti ancak Kavala, cezaevinden çıkamadan 3 yılı aşkın süre işlem yapılmayan 15 Temmuz dosyası raftan indirildi ve AİHM kararına rağmen Kavala için yeniden tutuklama kararı verildi. Kavala, bu nedenle beraat ettiği gün yine cezaevinden çıkamadı.

 

Bir süre sonra 15 Temmuz dosyasındaki iddialar yinelenerek, Kavala için bu kez casusluk suçlamasından tutuklama kararı çıkartıldı. Hemen ardından, 15 Temmuz dosyasıyla ilgili tutuklama kararı kaldırıldı. Ancak bu kez de Kavala, casusluk suçlaması nedeniyle cezaevinden çıkamadı.

 

Anayasa Mahkemesi'nin başvurusunu görüşeceği gün, aylardır bekleyen soruşturma bitirildi ve Kavala hakkında dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle görüşmeyi erteledi.

 

Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında sadece bir kez bir araya geldiği, aralarında irtibat tespit edilemeyen Henri Barkey'le irtibatı olduğu gerekçesiyle yeni dava açıldı. Dosyada, beraat ettiği Gezi davasındaki iddialar tekrarlandı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

ABD'den Osman Kavala çağrısı: AİHM kararlarına uyun, ısrar ediyoruz
AYM'den Kavala kararı: Hak ihlali yok
AB: Kavala acilen serbest bırakılmalı

Güncel Haberleri