Son dakika haberi... Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili yeniden yargılanma kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanınmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, dün akşam Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın AYM binasının fotoğrafı ile paylaştığı "Işıklar yanıyor" mesajı İçişleri Bakanlığı ve AK Partililerin tepkisine neden oldu.
'KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLİYORUM'
Engin Yıldırım, 'darbe iması' içerdiği iddiasıyla tartışmaların fitilini ateşleyen paylaşıma tepkilerin devam etmesinin ardından üçüncü kez açıklama yaptı.
AYM'nin olağanüstü toplantısından önce yazılı açıklama yapan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Dün gece paylaştığım mesajda maksadını aşan ifadeler kullanmış olmaktan dolayı üzüntü duymaktayım. Kasıtlı olarak hukuk veya demokrasi dışı bir olguya atıf yapmam söz konusu değildir. Hukuk ve demokrasi karşıtı her türlü girişimin karşısında olduğum izahtan varestedir. Mesai sonrası Anayasa Mahkemesi bahçesinde yaptığım yürüyüşün ardından çektiğim fotoğrafı hukuk dışı herhangi bir imada bulunmaksızın paylaştım. Kasıtlı olarak demokrasi ve hukuk dışı hiçbir imada bulunmayacağım şahsımı tanıyan herkesçe malumdur. Ancak insani bir yanılgı ile yanlış yorumlanmaya müsait şekilde paylaştığım mesaj dolayısıyla kamuoyundan özür diliyorum."
NE OLMUŞTU?
Tartışma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, AYM'nin Enis Berberoğlu kararına karşın, "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde bir karar vermesiyle başladı.
AYM üyesi Engin Yıldırım, akşam saatlerinde AYM'nin fotoğrafına ek olarak "Işıklar yanıyor" mesajını paylaştı.
Yaptığı paylaşımın "darbe iması" içerdiği yönünde gelen tepkiler sonrası Yıldırım, "Hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diyerek başka bir açıklama paylaştı.
İçişleri Bakanlığı bu tweet'e cevaben, Bakanlık binasının fotoğraflarını "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajı ile paylaşırken, AK Parti Sözcüsü Çelik söz konusu paylaşım ile ilgili olarak, "Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da, “Bireysel tweet olarak değerlendirmek mümkün olmaz. ‘Işıklarımız yanıyor’ ifadesiyle adeta bir kolektif yapıyı ifade eden bir yaklaşım söz konusu. Çok talihsiz bir açıklama. Keşke yapmamış olsaydı. Kaldı ki bir üyenin üzerine böyle bir şey düşmezdi. Anayasa Mahkemesi üyesinin adeta siyasete soyunmuş olması çok üzücü. Siyaset yapacaksa görevinden istifa etsin, siyasete girsin” açıklaması geldi.
GÖREV SÜRESİ 2 YIL SONRA SONA ERİYOR
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde AYM üyeliğine atanan Yıldırım'ın mesajı sonrası gözler AYM üyelerine ve AYM üyelerinin seçimine çevrildi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun olan, yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de yapan Prof. Dr. Engin Yıldırım, 2010 yılında AYM üyesi olarak atanmıştı. Yasalara göre Yıldırım'ın görev süresinin bitmesine iki yıl var. Anayasa'ya göre AYM üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Bir üye ikinci kez ise seçilemiyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte AYM'nin üye sayısı askeri yargıtay ve yüksek idare mahkemelerinin kaldırılmasıyla 17'den 15'e düşürülmüştü. Yeni sisteme göre AYM'nin üç üyesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamının çoğunlukta olduğu meclis, 12 üyesi de cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.