Ankara seçim 2018 sonuçlarında son durum ne? AK Parti kaç oy aldı? CHP oy oranı kaç? soruları seçim 2018'in en çok merak edilen soruları arasında. Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçiminde Ankara'dan ilk sonuçlar gelmeye başladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkent'te oy kullanan yaklşaık 3 milyon 350 bin seçmenin oy oranlarını açıklıyor. Vatandaşların AK Parti'ye mi,, CHP'ye mi yoksa İYİ Parti'ye mi daha fazla oy verdiğini haberimizden öğrenebilirsiniz. Ankara seçim sonuçlarından son gelişmeleri ve partilerin oy oranlarını karar.com'dan görebilirsiniz.
ANKARA SEÇİM SONUÇLARINDA SON DURUM
Ankara'da seçim sonuçları heyecanla beklenirken, YSK sandık sayımıyla birlikte ilk sonuçları açıklamaya başlıyor. Ankara'da 3 milyondan fazla seçmen oy kullanarak AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, HDP, DP, BTP, BBP ve Vatan Partisi arasından tercihlerini yaptı. Peki Ankara'da hangi parti seçimi önde götürüyor? Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı kaç? Muharrem İnce kaç oy aldı? İşte merak edilen tüm bu soruların cevapları SEÇİM 2018 sayfamızda.
ANKARA'DA 1 KASIM SEÇİMLERİNDE DURUM NASILDI?
Ankara'da 1 Kasım 2015 seçimlerinde sandık başına giden vatandaşlar, tercihlerini AK Parti'den yana kullanarak yüzde 48 oy oranına ulaşmasını sağladı. CHP ise bu seçimlerde yüzde 30 oy aldı. Bu sonuçlarla AK Parti Ankara'dan 16 milletvekili çıkarırken, CHP ise 11 milletvekili çıkardı.
ANKARA'DA 7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE DURUM NASILDI?
Ankara'da 7 Haziran seçimlerinde ise durum şu şekilde oldu: AK Parti % 41 oy alırken, CHP % 29, MHP % 18, HDP ise % 5 oy aldı. Bu oy oranlarının ardından AK Parti Ankara'dan 15 milletvekili çıkarırken, CHP ise 11 milletvekili çıkardı.
1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %41,21 , Cumhuriyet Halk Partisi %29,44 , Milliyetçi Hareket Partisi %18,02 ve Halkların Demokratik Partisi %5,23 oy oranları ile Ankara ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu.
24 HAZİRAN'DAN SONRA NELER DEĞİŞECEK
Yeni dönemde TBMM’deki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak. Önümüzdeki dönemde Başbakanlık makamı yürürlükten kalkarken, Cumhurbaşkanı yürütme erkinin başına geçecek. Yetkileri büyük ölçüde artacak olan Cumhurbaşkanı bakanları atayabilecek ve yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarma yetkisine sahip olacak. TBMM’nin ise Bakanlar Kurulu’nu denetleme yetkisi elinden alınacak.
Seçim gündemi ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı konusuna odaklansa da, yeni şekillenecek olan parlamentonun yapısı da önemini koruyor. 600 milletvekilinin bulunacağı TBMM’de üye tam sayısının salt çoğunluğu (301 milletvekili) sağlanarak Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma önergesi verilebilecek. Önergenin Mecliste görüşülmesini takip eden bir ay içerisinde yapılacak gizli oylamada üye tam sayısının beşte üçü ile (361 milletvekili) Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verilecek. Mevcut sistemde önerge verilmesi için TBMM üye tamsayısının üçte biri (184 milletvekili) gerekirken, soruşturmanın başlaması için üye tam sayısının dörtte üçünün (375 milletvekili) desteği gerekiyordu.
Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimlerinin aynı anda yapılacağı yeni sistemde hem meclisin hem de Cumhurbaşkanının seçimleri yenileme yetkisi olacak. Meclis tarafında seçimlerin yenilenebilmesi için meclis üye tam sayısının beşte üçünün (360 milletvekili) desteği gerekecek.
HANGİ DURUMDA İKİNCİ TUR OLACAK
İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50’sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018’de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılamaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.
Tüm bu ihtimaller neticesinde kazanan aday, 5 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek.
Mmuhalefetin en büyük vaadi parlamenter sisteme geri dönmekti. bu konuda yol haritası açıkladılar.
İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI