Soma'da 'yok denen' tazminat belgesi TMSF'den çıktı

Soma faciasıyla ilgili davada şirket ile Maden İş sendikası arasında tazminatların 24 ayda ödenmesini öngören ve "yok dönelin" protokolün TMSF'de olduğu anlaşıldı. Bugünkü duruşmada Soma Maden İşletmesi'nin sahibi Can Gürkan kelepçeli tahliye istedi.

Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kasıtla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu. Ölen madencilerin aileleri de, ara karar duruşması için, mahkeme salonuna geldi.

Tazminatlar 24'e bölünmüş

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu, 8 sanığın tutukluklarının devam edip etmeyeceğine karar verilecek bugünkü duruşmayı CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de izledi. Bir süre duruşma salonunda kalan Özel daha sonra dışarıya çıkıp bazı açıklamalar yaptı.

Özgür Özel, işten çıkartılan 2 bin 832 işçinin tazminatlarının ödenmesi konusunda bir belgeyi de paylaştı. İşçilerin alacaklarıyla ilgili hem sendika hem de Enerji Bakanlığı nezdinde araştırma yaptığını söyleyen Özgür Özel, buralardan yanıt alamayınca bilgi edinme hakkı çerçevesinde TMSF'ye başvurduğunu, gelen cevapla da bazı ilişkilerin ve pazarlıkların ortaya çıktığını anlattı.

Protokol yok dendi ama...

Maden- İş Sendikası yönetiminin, işçilere ödemelerle ilgili bir protokol olmadığını, tazminatların ödenmesi için girişimlerde bulunduğunu söylediğini kaydeden Özgür Özel, şöyle dedi:

"Benim temmuz ayında 15 soruluk başvuruma verilen cevaplardan birisi çok önemli. Sendika ile şirketin, nasıl kirli pazarlıklar içerisinde olduğunu ortaya koydu. Üyesi olan işçilerin haklarını savunması gereken sendikanın, 'yok' dediği protokolü TMSF açıkladı. TMSF'den gelen yanıta göre ilk ödemesi 7 Haziran seçimlerinden önce rüşvet gibi dağıtılan tazminatların, 24 taksite bölündüğü ortaya çıktı. Bunun ilk taksitini alan işçilerin geriye kalan 23 taksiti ise ne zaman alacakları belli değil. Seçimlerin üzerinden kaç ay geçti, halen paralarını alamıyorlar. Yani şirket, 34 milyon 195 bin 720 lirayı, 23 taksitte ödeyecek ama bu taksitlerin ödemesi ne zaman belli değil."

Can Gürkan elektronik kelepçeli tahliye

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ilk olarak üye hakim Esra Dokur, önceki ara karar sonrasında yapılan işlemleri okudu. Ardından söz alan mağdur avukatları, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, bilirkişi heyetinin mahkemede dinlenmesini, tanık olanak dinlenen dinamitçi Sezai Gezgin'in anlattığı 2007 yılında yaşanan olayın belgelerinin getirtilmesini ve bazı iş müfettişlerinin raporlarının dosyaya konulmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı tahliye istemedi

Mağdur avukatlarından sonra söz alan duruşma savcısı Oğuz Köktan'da, avukatların taleplerinden, bilirkişilerin dinlenmesinin, müfettiş raporlarının istenmesinin yerinde olduğunu ifade edip ayrıca tutuklu sanıkların, tutukluluklarının da devamına karar verilmesini istedi.

Can Gürkan: Elektronik kelepçeli tahliye edin

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı daha sonra tutuklu sanıklardan taleplerini aldı. Söz alan tutuksuzu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, kendisinin iflas gibi kolay bir yolu seçmeyip halen 3 bin kişiye istihdam sağlamak içini mücadele ettiğini söyledi. Olaydan sonra sosyal medyada ve medyada linç edildiklerini anlatan Can Gürkan, “Bu işin nerelere gideceğini biliyordum. Ama hiçbiri yere gitmedim, gitmem de. Tutuklu bulunduğum süre içerisinde, 3 bin kişi daha işsiz kalmasını diye mücadele ediyorum. Olaydan sonra 2 bin 800 kişi işsiz kaldı. Onlar büyük mağduriyet yaşadı. Onların mağduriyetinin giderilmesi için de talimatları verdim. Elimden geleni yapmaya çalıştım. Kolay olanı yapar iflas eder sadece hukuk mücadelesi verirdim. Ben zor yolu seçtim. ABD'de iyi biri eğitim aldım. Arkadaşlarım gibi üst düzey şirketlerde yöneticilik yapmak yerine buraya gelip yine zor olanı seçtim. İstanbul'daki inşaatlarımızda hiç iş kazası olmadı. Gece yarısı bile gider inşaatları denetlerdim. Kim ne derse desin bizim içini iş güvenliği, çok önemlidir" dedi.

Yargıda vicdana aradıklarını da söyleyen Can Gürkan, “Çalıştırdığım insanlara karşı sorumluluğum var. Benim işimin başında olmam lazım. En azından bir telefona ihtiyacım var. Bilgisayar başında olmam lazım" dedi. Can Gürkan daha sonra da tahliyesini istediğini, eğer uygun görülmemesi durumunda denetimli serbestlikten yararlandırılmasını ama onun da uygun görülmemesi durumunda, ev hapsi ya da elektronik kelepçe gibi şartları içinde bulunduran ağır şartlarla tahliye edilmeyi talep etti.

MANİSA/DHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Soma davasında avukatlardan mahkemeyi karıştıran sözler

Güncel Haberleri