Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Üyesi Mişel Kilo,Suriye rejimi ile muhalefet arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde, 25 Ocak'ta yapılması planlanan müzakerelerin bir veya iki oturum süreceğini ve müzakerelerden bir sonuç çıkmayacağını savundu.
Bir sonuç çıkmaz
AA muhabirine açıklama yapan Kilo, Cenevre’deki müzakerelerin belirlenen tarihte gerçekleşebileceği konusunda karamsar olduğunu ifade ederek, yapılması durumunda da bir veya iki oturum süreceğini ve müzakerelerden bir sonucun çıkmayacağını ileri sürdü.
Baskı altında
Riyad konferansından çıkan ve muhalefete bağlı olan Yüksek Müzakere Kurulu’nun söz konusu müzakerelere katılması için yoğun baskı altında olduğunu kaydeden Kilo, kurulun, Suriye’deki mevcut durumu ve Suriye halkının sürekli bombalanmasından dolayı müzakerelere katılmak istemediğini dile getirdi.
Viyana beyanı
Suriye’de siyasi çözüm hakkında yapılan Viyana beyanı ve çıkartılan 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını, tam yetkiye sahip geçici yönetim kurulunun oluşturmasını öngören 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre belgesinden geri kalma olarak değerlendiren Kilo, Viyana beyanının, Rusya gözünden ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlayışından Cenevre belgesinin açıklaması olduğunu aktardı.
"Çözümün başlangıcı değil..."
Viyana beyanı ve 2254 sayılı kararının Cenevre belgesinde var olan hedef ve garantilerden yoksun olduğuna değinen Kilo, söz konusu beyan ve kararının geçici yönetim kurulunu siyasi çözümün başlangıcı değil tartışmaya açık konulardan bir tanesi olarak gördüğüne dikkat çekti.
“Güvenilir ve mezhepçi olmayan kapsamlı bir yönetime”
BMGK’nin kararına göre ülkede gerçekleştirilecek siyasi değişikliğin demokrasiye değil “güvenilir ve mezhepçi olmayan kapsamlı bir yönetime” doğru olduğuna işaret eden Kilo, bunun da rejimin, söz konusu şartların kendisinde var olduğunu iddia etmesini sağladığını anlattı.
"Esed'in halk yerine parlamento tarafından..."
Yeni hükümet ve anayasa oluşturmak isteyen rejimin konu hakkında görüşünü almak için muhalefetle müzakere etmek istediğini savunan Kilo, rejimin, Beşşar Esed'in halk yerine parlamento tarafından seçilmesi için uğraştığını ileri sürdü.
Aşamalı ateşkes
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın aşamalı ateşkesi amaçlayan ancak geçici yönetim kurulunu görmemezlikten gelen “yanlış davranışlarını” eleştiren Kilo, 2254 sayılı karar gereğince ateşkesin derhal uygulanması ve müzakerelere bırakılmaması gerektiğini hatırlattı.
Kilo, Rusya ve Suriye rejiminin son 4 ay içerisinde başarı elde ettiğini belirterek, Rusya’nın söz konusu başarısının göz önünde bulundurarak görevini sonuçlandırması için 20 yıla ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Silaha ihtiyaç var
Silahlı muhalif grupların Rusya’ya karşı mücadele edebilmesi için daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu kaydeden Kilo, Suriye dostu ülkelerin muhalefete istediği silahları temin etmesi gerektiğini vurguladı.
Bölgedeki ülkelerin sert açıklamalarına rağmen yükleri ve sorunları nedeniyle doğrudan Suriye’ye müdahil olmalarının beklenmediğini dile getiren Kilo, söz konusu ülkelerin doğrudan müdahil olmasına gerek kalmaksızın muhalefete nitelikli silah göndererek fark oluşturabileceklerini söyledi.
"BM davetiyeleri gönderecek"
BM, 25 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye müzakereleri için muhalefet temsilcilerinin kimler olacağı konusunun çözülememesi nedeniyle davetiyelerin henüz gönderilmediğini duyurmuştu.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye müzakerelerinde olası gecikme ihtimaline ilişkin dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Destek Grubu'nun önde gelen ülkeleri, müzakerelere çağrılacak muhalefet temsilcileri üzerinde anlaşma sağlayınca BM davetiyeleri gönderecek" demişti.
GAZİANTEP/AA