Siyasi partiler 1 Kasım seçimlerinde kaç kadın vekil adayı gösterdi?

Siyasi partiler 1 Kasım'da yapılacak seçim için hazırladıkları aday listelerini YSK'ya teslim etti. Listelerde kendisine yer bulabilenler ve liste dışı kalan isimler tartışıldı. Mecliste yer alan 4 partinin 7 Haziran seçimlerine göre gösterdikleri kadın aday sayısı ise 510'dan 498'e düştü.

7 Haziran seçimlerinde 4 partinin toplam kadın aday sayısı 510'du. Bugün açıklanan listelere bakıldığında bu sayı 498'de kaldı. Listesinde en fazla kadın aday bulunan parti, önceki seçimde de olduğu gibi HDP. HDP'yi sırasıyla CHP, MHP ve AK Parti takip ediyor.

AK Parti'de 69 kadın vekil adayı

Aday listesinin YSK'ya teslimi sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, partilerinin 550 milletvekili adayının 481'inin erkek, 69'unun kadın olduğunu belirtti. Bir önceki seçimde AK Parti'de 99 kadın aday yer alıyordu. Ayrıca bugün açıklanan listede 56 ilde hiç kadın adayın olmaması da dikkat çekiyor.

CHP'de 125 kadın vekil adayı

Listesinde 125 kadın aday yer alan CHP'de 14 seçim bölgesinde kadın adaylar ilk sırada bulunuyor.  CHP, 7 Haziran seçiminde 103 kadın aday göstermişti.

HDP'de düşüş var

Kadın adayların sayısında artışa giden HDP listesinde ise, 16 ilde kadın aday sayısı erkek adayları geçti. HDP'de her ne kadar kadın aday sayısında başı çekse de 7 Haziran seçimlerine göre kadın aday sayısında düşüş görülüyor. Nitekim HDP 7 Haziran'a 268 kadın aday ile gitmişti.

MHP'de 36 yeni kadın vekil adayı

MHP'nin kadın aday sayısında ise yeterli olmasa bile ciddi bir artış görülüyor. 7 Haziran seçiminde 40 kadın adayı bulunan MHP, bu sayıyı 76'ya çıkarmış durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İşte AK Parti milletvekili aday listesi- İl İl Tam Liste
HDP milletvekili aday listesi - Tam Liste (1 Kasım Milletvekili Seçimleri)
CHP Milletvekili Aday Listesi - Tam Liste (1 Kasım Milletvekili Seçimleri)

Güncel Haberleri