Siyasetin ‘Küresel Zula’ ile imtihanı

Panama skandalına adı karışan Avrupalı liderler için soruşturmalar açıldı, istifalar yaşandı. Ancak fırtına tüm liderleri aynı şekilde etkilemedi.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’a 2015 yılının başında meçhul bir kaynağın bir elektronik posta göndermesi ile başlayan Panama Belgeleri’nin ilk sızıntısı 3 Nisan’da gerçekleşti.

Panama Belgelerinin basına sızdırılması, dünyanın birçok ülkesinde deprem etkisi  yarattı. Sızdırılan belgelerde aralarında Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron,Çin Devlet Başkanı Şi Jinping,  Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi, Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da yer aldığı 12 devlet başkanı ve başbakanın, 50 ülkeden 143 siyasetçinin adı geçiyor.

Siyasi liderlerden iş, sanat ve siyaset dünyasından geniş bir yelpazede  bu isimlerin yakınları üzerinden offshore hesaplarından vergi kaçırdığı görülüyor. Peki şimdiye kadar belgelerde adı geçen siyasetçilerden kim ne dedi ve ülkelerinde nasıl gelişmeler yaşandı?

Petro Poroşenko

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun, Panama’da bir offshore şirket aracılığıyla vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Poroşenko, yaptıklarının tamamen yasal olduğunu savundu.

Beşar Esad

Suriye lideri Beşar Esad’ın kuzenlerinin, offshore şirketler aracılığıyla ülkedeki büyük yatırımların hisselerini satın aldığı ortaya çıktı. Esad konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Vladimir Putin

Rusya lideri Putin’in arkadaşlarının 2 milyar dolarlık para transferinde adının geçmesi üzerine Kremlin, belgeleri yayımlayan gazetecilerin CIA ajanları olduğunu öne sürdü.

İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in, eşi ile kızlarının çok sayıda offshore şirkete sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Aliyev “Hesabını veremeyeceğimiz tek kuruşumuz yok” demişti.

Şi Cinping

Çin liderinin adı, belgelerde  kızı ve kayınbiraderi aracılığıyla  Britanya Virjin Adaları’nda iki offshore şirketle yer bulmuştu. Çin, olay sonrası sosyal medya paylaşımlarını sansürledi.

Mauricio Macri

Arjantin Devlet Başkanı Macri, Bahama Adaları’nda gizli bir servete sahip olmakla suçlanıyor. Arjantin hükümeti yayımladığı bildiride belgelerin yalan olduğunu iddia etti.

S. Gunnlaugsson

Sızıntının ilk kurbanı İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, başta iddiaları reddetti ancak halktan ve muhalefetten gelen baskılara dayanamayarak istifa etti.

David Cameron

İngiltere Başbakanı Cameron, offshore şirkette hissesi olduğunu önce reddetmiş, sonra itiraf etmişti. İtiraf tepkileri büyütmüş, binlerce kişi Cameron’ı protesto etmişti.

Marine Le Pen

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in de  Mossack Fonseca’yla işbirliği yaparak seçim kampanyasını finanse ettiği iddia edildi. Le Pen bir açıklama yapmadı.

Navaz Şerif

Pakistan Başbakanı Şerif’in çocuklarının, offshore şirketlerle birçok gayrımenkul satın aldığı ortaya çıktı. Şerif, olayın soruşturulması için mecliste bir komisyon kurulacağını duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hillary Clinton’ın şahsi e-maillerinin ortaya saçılması siber güvenlikteki tehlikeyi ortaya koydu
Panama belgelerini sızdıran Mossack Fonseca çalışanı İsviçre'de gözaltına alındı
Panama belgelerinin merkezindeki Mossack Fonseca'ya operasyon

Dünya Haberleri