Siyah maskenin zararı var mı? Hangi illerde siyah maskeyle hastaneye girmek yasak?

Uzmanların koruyucu özelliğinin olmadığını aylardır ifade ettiği siyah maskelere ilk kez yasak getirildi. Bazı hastaneler, siyah maskeyle binaya girilmesini yasakladı. Vatandaşlar, 'Siyah maskenin zararları neler?' sorusunun yanıtını internette araştırırken, Dermatoloji Uzmanı Hamza Aktaş, siyah maskelerin koruyucu özelliğinin olmadığını, ısıyı emerek ciltte tahrişe ve egzamaya neden olduğuna dikkati çekerek uyarıda bulundu. İşte detaylar...

'Hangi illerde siyah maskeyle hastaneye girmek yasak?', 'Siyah maskenin zararı var mı?', 'Siyah maske koronavirüse karşı koruyucu mu?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Son dönemde 'nano teknoloji' adıyla satılan siyah maskelerin sağlık açısından riskli olduğu ve virüs riskini daha da artırdığı ortaya çıktı. Bazı hastanelere siyah maskeyle girmek yasaklandı. Detaylar haberimizde...

HANGİ İLLERDE HASTANELERE SİYAH MASKEYLE GİRMEK YASAK?

Bir süre önce uzmanların corona virüs salgın hastalığı nedeniyle kullanımı artan siyah maskelerin koruyucu özelliğinin olmadığını ifade etmesi üzerine Hakkari Devlet Hastanesi'ne siyah maskeyle girişler yasaklandı.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin üst seviyeye çıkartıldığı Hakkari'de denetimler aralıksız olarak devam ederken, devlet hastanesinde de bir dizi önlemler alındı. Salonda bulunan stantta sağlık görevlileri tarafından vatandaşların ateşi ölçülüp, dezenfektan tutulduktan sonra içeri alınıyor.

Hastanenin yeni aldığı karar doğrultusunda ise siyah maske ile girişlerin yasaklandığına dair vatandaşlar bilgilendirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise hastanenin resmi internet sitesinde gerekli duyuruyu yaptıklarını belirterek, hastanenin bazı noktalarına ise ilgili afişleri astıklarını ifade ettiler.

SİYAH MASKENİN ZARARI VAR MI?

Dermatoloji Uzmanı Doktor Hamza Aktaş, salgın hastalık sürecinde maske kullanımının önemli olduğunu, yaz mevsiminde maske kullanımının zorlaştığına dikkat çekti. Siyah renkli maskelerin sıcak havalarda kullanımının zorluğundan söz eden Aktaş, bu maskeleri kullananlara uyarılarda bulundu.

Aktaş, "Siyah renkli kumaşlar güneş ışığını çok fazla emerler ve gereğinden fazla ısıyı kendi bünyelerinde toplarlar bu da maske altındaki derinin daha fazla ısınmasına ve tahriş olmasına yol açabilir. Maskenin üretildiği kumaşta burada çok önemli tabii, üretilen kumaş çok sağlıklı bir kumaş değilse o artan ısı terlemeyle beraber o kumaşın cilde temasıyla birlikte birçok reaksiyon ortaya çıkabilir" dedi.

"EGZAMA VE SİVİLCEYE NEDEN OLABİLİR"

Aktaş, siyah maskelerin sivilceye de neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

* Bu konuda biraz daha bu bölgede maske kullanım konusunda daha dikkatli olmak gerekiyor. Siyah renkli maskeler yerine bildiğimiz klasik maskeleri kullanmak çok daha mantıklıdır.

* En azından cerrahi maskelerin ne olduğunu biliyoruz ne kadar koruyucu olduğunu biliyoruz. Onlar bile çok uzun süre kaldığında yine terletip alerjik reaksiyonlar ya da egzama tetiklemesine yol açabilir.

* Ama en azından içeriğini tam olarak bilmediğimiz siyah renkli kumaşlardan üretilen maskeler kadar değildir yaratacağı negatif etki. Halkımızın çok dikkatli olması gerekiyor.

* Maske mutlaka takılmalıdır, sosyal mesafe korunmalı ama doğru maske takılmalıdır. Mümkünse bir defa kullanılmalıdır. Çok uzun süre kullanıldığında aynı maske tekraren kullanıldığında deride tahrişlere yol açabiliyor ve sivilceye neden olabiliyor.

* Sürekli kapalı ve oksijensiz kalma ısının da etkisiyle bakteriler çok daha hızla üreyebilirler. Hassas ciltte enfeksiyonlara yol açmış olabilir."

SİYAH MASKE CORONA VİRÜSÜNE KARŞI KORUYUCU MU?

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen de, siyah maskelenin koruyuculuğunun olmadığını söyledi.

Çelen siyah maskelerle ilgili şunları söyledi:

* Cerrahi maskeler aslında çok da şık duran maskeler değil. Ama koruyuculuğu yüzde 95-96 olan maskeler. Anında sektör bu anlamda renkli genelde siyah olan ve tekrar kullanabilecek yıkanarak kullanılabilecek bez maskeler oluşturdu.

* Bu bez maskeler şık görünümlü aksesuar haline geldi. Fakat koruyucu değildir. Hiçbir koruyuculuğu yok. Hatta yüzde 10'nun altında koruculuk diyerek çok iyimser bir tablo çiziyorum. Bu yüzden siyah ya da renkli maskelerin kullanımı bizim doğru maske konseptine uymuyor.

* Öncellikle doğru maske kullanımı lazım. Doğru maske cerrahi maske olarak adlandırdığımız ve üst tarafında tel olan burnun kıvrımlarına uygun hale gelen maske kullanımıdır.

* Buradaki kullanım yüzde 96 üzerinde koruyuculuk sağlayacaktır. Lütfen şu özellikle siyah olan sürekli yıkanarak tekrar yıkabilir hale gelen maske kullanımında da kaçınalım.

* Bu anlamda sağlık yöneticileri de siyah maskelerin ya da bez maskelerin çok etkin olmadığı konusunda hemfikirdir.

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?

MASKE TAKMAK NEFES DARLIĞINA NEDEN OLUR MU?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ventilli maske nedir, etkin koruma sağlıyor mu, fiyatı ne kadar?

Koronavirüs Haberleri