24 Haziran Sivas seçim sonuçları merak ediliyor. Sivas partilerin oy oranları, Cumhur İttifakı (AK Parti, MHP), Millet İttifakı (CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi) oy oranları ne? Son dakika haberleriyle birlikte sürekli güncellenen sayfamızda soruların cevabını bulabilirsiniz.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YILMAZ OYUNU KULLANDI
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, oyunu seçim bölgesi Sivas’ta Esenyurt Mahallesi'nde bulunan Ahmet Türksever İlköğretim Okulundaki 2116 nolu sandıkta kullandı.
Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz, ittifak ortakları MHP ve muhalefet partisi CHP’nin yönetici ve seçmenlerine teşekkür etti. Herkesi oy kullanmaya davet eden Yılmaz, “Aziz milletimize teşekkür ediyorum. Az önce sayın valimiz söyledi. Bir saat içerisinde yüzde 15 oyu kullanılmış bir seçim sürecinde bu aziz milletimiz, egemenliğin sahibinin kendisi olduğunu, ülkenin sahibinin kendisi olduğunu, bu ülkeye ve bu demokrasiye kendisinin sahip çıkacağını oyları ile gösterdi. Bundan dolayı oy kullanan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Ayrıca seçim sürecinde başta ittifak ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi'nin değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu sürecin sağlıklı ve huzurlu geçmesinde büyük katkıda bulundular. Yine Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vermiş kardeşlerime ve yöneticilerine de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu seçimde Sivaslı hemşehrilerimin tümünü,istisnasız oy kullanmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, oy vermek için sandık başına gelen görme engelli yaşlı bir bayanın ise elini öptü.
SEDYE İLE SANDIKLARA TAŞINDILAR
Sivas’ta yürüyemeyecek durumdaki çok sayıda hasta ve engelli, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yardımı ile sandıklara taşındı. Sivas Numune Hastanesinde fizik tedavi gören Fikret Demirci (61), sedye yardımı ile ambulansa konularak oy vereceği Fevzipaşa İlköğretim Okuluna götürüldü.
1293 numaralı sandıkta oyunu kullanan Demirci, daha sonra tekrar hastaneye götürüldü.
Fikret Demirci’nin eşi Nevin Demirci, eşinin parkinson hastası olduğu için güç kaybı yaşadığını belirterek, “Tek başına hareket etmesi zor. Oy kullanmayı çok istedi. Sağlık ekipleri bize yardımcı oldu. Bizlere bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” dedi.
Konuşma güçlüğü çeken Demirci de sağlık ekiplerine teşekkür etti.
OY SAYIMINA BAŞLANDI
Sivas'ta, cumhurbaşkanı ve 27'nci dönem milletvekili genel seçimi için 2 bin 289 sandık kurulurken, 450 bin 68 seçmen oy kullandı.
Yoğun katılımın gözlendiği seçimlerde oy verme işlemi, saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Sandıkların kapanmasının ardından oyların sayımına başlandı.
SİVAS SEÇİM SONUÇLARI 2018
2.258 sandıkta 435.685 seçmenin oy kullandığı Sivas'ta oy sayımı sürüyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde kesin olmayan sonuçlar ilan edilecek. Tüm Türkiye kritik 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçim sonuçlarına kilitlenirken muhafazakar seçmen tabanının olduğu Sivas'ta nasıl bir tablo çıkacağı merak ediliyor. Hem partilerin ilk kez ittifak kurması hem de İyi Parti etkisi nedeniyle Sivas sonuçlarında genel tablonun değişip değişmeyeceği sorusu cevap bulacak. Aşağıdaki linkten 2018 Sivas seçim sonuçlarını öğrenebilir ya da sürekli güncellenen sayafamızdan anlık verileri izleyebilirsiniz.
SİVAS SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?
Son olarak 1 Kasım 2015'te yapılan seçimlerde AK Parti % 68.7 oy alarak diğer partilerin çok üstünde bir oya sahip olmuştu. Sivas'ta Muhsin Yazıcıoğlu'nun partisi BBP ise % 2 oy almıştı. BBP 24 Haziran'da Cumhur İttifakı'nı dışardan destekleme kararı almış, Mustafa Destici AK Parti'den Ankara adayı gösetrilmişti. Bu yüzde ikilik oyun da Cumhur İttifakı'na gideceği düşünülebilir. Ancak hem ittifaktaki MHP hem de milliyetçi BBP için Meral Akşener'in İYİ Partisi bir risk oluşturuyor. Çıkacak sonuç ve milletvekili dağılımı da bundan etkilenebilir.
Sivas'ta 1 Kasım ve 7 Haziran 2015 seçim sonuçları
Sivas'da 24 Haziran seçiminde benzer bir talo ortaya çıkması bekleniyor. Ancak 2018 seçiminde Türkiye ilkleri yaşayacak ve hem cumhurbaşkanı hemde milletvekili seçimlerinde tercihini yapacak. Ayrıca ilk kez uygulanacak ittifak sistemi nedeniyle oy oranlarında farklılıklar olabilir. 1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %57.7, Cumhuriyet Halk Partisi %14.8, Milliyetçi Hareket Partisi %11.8 ve Halkların Demokratik Partisi %09 , BBP ise %2 oy almıştı. Sivas'da en çok oy alan parti AK Parti olmuştu.
SİVAS'TA SON SEÇİMLERDE MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLER
Sivas'da 1 Kasım seçimlerinde AK Parti 4 , CHP 1 milletvekili çıkarmıştı. İsmet Yılmaz, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Mehmet Habib Soluk AK Parti'den seçilmişti. CHP'li vekil ise Ali Akyıldız olmuştu.
SİVAS AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
İsmet Yılmaz
Hilmi Bilgin
Habib Soluk
Selim Dursun
Semiha Ekinci
Hakan Akkaş
Şadiye Öztürk
Yusuf Yağmur
Hacı Yalçın
Ayhan Ergüven
Ziya Şahin
SİVAS CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Ali Akyıldız
Ulaş Karasu
Baki Çoban
SİVAS MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Ferhat Doğan
Yakup Gülmez
Halil İbrahim Budaklı
Eyüp Korkmaz
Kenan Çarboğa
SİVAS İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Celal Dağgez
Ünal Yılmaz
Hilal Bilge Buyruk
Selma Hüdai
Sinan Çelik
Betül Kılıçkaya
Ünal Polat
Ahmet Üstündağ
Numan Akay
SİVAS BBP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Doğan Ürgüp
SİVAS SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Dursun Coşar
Mihriban Geldi
Mehmet Öztürk
Yahya Nalbant
Safa Çiğdem Serbest
İLÇE İLÇE SİVAS SEÇİM SONUÇLARI
Sivas'ın seçim sonuçları merakla beklenirken, ilçelerden de ne kadar oy çıktığı araştırılıyor. 24 Haziran'da Sivas ilçe seçim sonuçları açıklandığında aşağıdaki bağlantılardan öğrenebilirsiniz.
MUHSİN YAZICIOĞLU KİMDİR?
Sivas denilince siyasette ilk akla gelen isim rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'dur. Seçim çalışması yaparken Şüpheli bir helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu 1954 yılında Sivas’ın Sarkışla ilçesi Elmalı Köyü’nde bir çiftçi ailesinin oğlu olarak doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla’da yaptı.
Yüksek öğrenimini yapmak üzere 1972’de Ankara’ya geldi. Üniversite tahsilini, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamladı.
1968’de cemiyet (dernek) çalışmalarına başladı. Şarkışla’da Genç Ülkücüler Hareketi’ne katıldı. Ankara’ya geldikten sonra ise, Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde görev yapmaya başladı. Sırasıyla; Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yaptı. (1977-78).
1978’de faaliyete geçen Ülkücü Gençlik Derneği’nin kurucu Genel Başkanı oldu. 1980 yılına kadar MHP’de Genel Başkan Müşavirliği görevinde bulundu.
12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbenin ardından, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası sanığı olarak cezaevine konuldu. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi’nde kalan Muhsin Yazıcıoğlu, 7,5 yıl cezaevinde kaldığı bu davadan herhangi bir ceza almadı.
Cezaevinden çıktıktan sonra, mağdur olmuş ülkücülere ve onların ailelerine yardim amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve eğitim Vakfı’nın başkanlığını yaptı.
1987’de arkadaşları ile birlikte MÇP’de siyasete girdi. MÇP’de Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu.
1991 genel seçimlerinde üç partinin oluşturduğu ittifak bünyesinde, milletvekili adayı oldu. “O, inançlarınızı Meclis’e taşıyacak” sloganıyla, Sivas’tan milletvekili seçildi.
1992 yılı Temmuz ayında, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı için” bir grup arkadaşı ile birlikte MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993 tarihinde büyük birlik partisi kuruldu ve bu partinin Genel Başkanlığına seçildi.
24 Aralık 1995’te yapılan erken genel seçimlerde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak, yeniden meclise girdi. 28.02.1996 tarihinde ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü.
26 Nisan 1998’de yapılan 3. Büyük Kurultay’da, 8 Ekim 2000 tarihinde yapılan 4. Büyük Kurultay’da, 2 Haziran 2002 tarihinde yapılan 1. Olağanüstü Büyük Kurultay’da,20 Temmuz 2003 tarihinde yapılan 5. Olağan Büyük Kurultay’da,30 Nisan 2006 tarihinde yapılan 6. Olağan Büyük Kurultay’da ve 15 Nisan 2007 2.Olağanüstü Büyük Kurultayda tekrar BBP Genel Başkanlığına seçilmiştir.
22 Temmuz Erken Genel seçimlerinde BBP’nin seçimi protesto etmesi sebebiyle partisinden istifa ederek Sivas’tan bağımsız milletvekili adayı olup 23. dönem milletvekilliğine seçilmiştir.Daha sonra BBP’ye katılarak TBMM’de Büyük Birlik Partisi Sivas Milletvekili olarak BBP’yi Meclis’te temsil etmiştir.19 Ağustos’ta yapılmış olan BBP’nin 3.Olağanüstü Büyük kurultayında tekrar Genel Başkan olmuştur.
Muhsin YAZICIOĞLU, evli ve iki çocuk babasıydı...
SİVAS COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ VE TARİHİ
İç Anadolu'nun yüksek platoları üzerinde başlayan ve doğuya doğru yükselen il alanı; kuzey, doğu ve güneydoğuda dağlık ve sarp bir kesimle son bulmaktadır. Ortalama yükselti 1000 metrenin üzerindedir. İlde Kuzey Anadolu sıradağlarının uzantısı olan Köse Dağları, Torosların kuzey kollarından Tecer Dağları ve İncebel Dağları, Akdağlar, Yama Dağı yer almaktadır. Uzunyayla ve Meraküm platoları, ayrıca Kızılırmak, Kelkit, Çaltı vadileri önemli coğrafi oluşumlardır. Önemli akarsuları Kızılırmak, Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı ve Tohma Çayıdır.
Sivas ilinin büyük bir kesimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçen karasal İç Anadolu ikliminin etkisinde kalmaktadır. Fakat kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğu Anadolu yüksek bölge ikliminin etkileri bulunmaktadır.
Yazılı kaynaklara göre, M.Ö.2000 başlarında Hititler Döneminde önemli yerleşim yeri olmuştur. Daha sonra Frig, Lidya, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, ilhanlı, Eretna ve Osmanlı hakimiyetlerini yaşamıştır.
4 Eylül 1919'da Ulu Önder Atatürk'ün Başkanlığında toplanan Sivas Kongresi'nde önemli kararlar alınarak, Türkiye Cumhuriyetinin temeli atılmış ve Sivas Şehri Türk tarihinde büyük önem kazanmıştır.
SİVAS İSMİNİN ANLAMI
Sivas’a Romalılar devrinde Sebastia dendiği görülüyor. Sivas için Roma komutanı Pompei tarafından da bu isim kullanılmış ve büyüklüğüne bağlı olarak Sebasteia Megalopolis denmiştir.
Sivas şehri için Bizans devrinde bazı kaynaklarda Sivastia dendiği gibi bazı kaynaklarda Sebasteia, geç Bizans devrinde ise Sebastos dendiği tespit ediliyor. Nitekim Marco Polo, Selçuklular devrinde geldiği Sivas için Sebastoz ismini kullanmıştır. Bu ismin Selçuklular tarafından Sevaste ya da Sivaste şekline dönüştürülmüş olduğu görülüyor.
Selçuklular, Anadolu’ya geldiklerinde Akşehir gibi bazı şehirlerin ismini değiştirerek yeni isimler verdikleri halde, Sivas isminde olduğu gibi bazı şehirlerin isimlerini aynen koruyarak kullanmışlardır.
Sivas ismi hakkında İslâm kaynaklarına bakacak olursak, bu İslâm kaynaklarının Selçuklu devri öncesine ait bazılarında Sivas için Sebastiya adı kullanılmış iken Battalname’yi esas alan eserlerde ise mamûr şehir manasında Mamûriye adı kullanılmıştır.
Türkiye Selçukluları devrinde yazılmış İslâm kaynaklarında ise, Sivas adı bugünkü şekline yakın, Sivas şeklinde kullanılmaya başlanmıştır.
Sivas seçim sonuçları, partiler ile Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı oy oranları haberimizde. 24 Haziran seçimlerinde oy sayımı sürerken Sivas seçim sonuçları da diğer illerde olduğu gibi merak ediliyor. Haberimizden Sivas'ta partilerin ne kadar oy aldığını, kaç milletvekili çıkardığını ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarını karar.com'dan takip edebilirsiniz.