ALİ YILDIRIM / KARAR
Ağır vergi yükü ve artan kur sıfır araçları daha da ulaşılmaz hale getirdi. Otomotivde değişen teknoloji karşısında artık sistemlerinde yenilenmesi gerektiğini söyleyen Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Vergi sisteminin artık yeni teknolojileri anlatan bir sistemle değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yeni bir vergi düzenlemesi motor hacmi yerine çevrecilik özellikleri ön plana çıkaran bir yapıda olabilir” açıklamasını yaptı.
Otomotiv sektörü, kur ve vergi kıskacıyla zor bir yıl geçirse de satışlar umulduğundan iyi gitti. Pandeminin ilk dönemlerinde 450-500 bin adetlerle yılın kapanacağı tahmin edilirken, şimdi hedefler 800 bin adetlerin üstü.
ÖTV oranlarında yapılan artış ve kurdaki sert yükselişle birlikte artan fiyatlara rağmen, ertelenen talep 2020 için umut oldu.
Yeni Toyota Yaris’in Türkiye lansmanında açıklamalarda bulunan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yılın tamamlanmasına 1 ay kala talebin yoğun olarak devam ediyor.
Sektörün yılı 750 bin adetlik satışın altında kapanmasını beklemediğini belirten Bozkurt “Yılın tamamlanmasına bir ay kala eğer tedarik ile ilgili yeni bir sorun yaşanmazsa toplam pazar 2020 sonunda 800-900 bin adetlere bile ulaşabilir. Bu potansiyeli görüyoruz ancak üretimin sekteye uğramaması ve tedariğin aksamaması gerekir” dedi.
Vergi sisteminde de değinen Bozkurt “Genel anlamıyla vergi sisteminin artık yeni teknolojileri anlatan bir sistemle değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Artık insanlarımızın hem yakıt tasarruflu hem de çevreye zararsız yeni teknoloji ürünü araçları kullanmayı fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Yeni bir vergi düzenlemesi motor hacmi yerine çevrecilik özellikleri ön plana çıkaran bir yapıda olabilir. Avrupa’da, Amerika’da uygulanan sistemler incelenip; günümüzün teknolojilerini teşvik eden, bu teknolojilerin önünü açacak, bizi motor hacimleriyle kısıtlamayacak yeni bir vergi yapısına ulaşılabilir.”
2021 yılında üretimle ilgili sıkıntı yaşanmasa dahi pazarın 2020 yılından biraz daha düşük olmasını beklediğini de ifade eden Bozkurt, “2018’den beri filo ve perakendede ötelenmiş talep vardı. Ayrıca pandemi döneminde insanların özel araç kullanma isteği ve ikinci el araç fiyatlarının artmasıyla birlikte elindeki ikinci el aracını yenisiyle değiştirmek isteyenlerin fazla olması, bu talep patlamasına yol açtı. Ancak gelecek yıl faizler ve kurun geldiği seviyeyle birlikte pazarın en iyi ihtimalle 700 binler seviyesini görebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
YENİ YARİS 209 BİN LİRADAN GELDİ
Toyota, tamamen yenilenen dördüncü nesil Yaris’i Türkiye pazarında satışa sundu. Eğlenceli sürüşü, pratik kullanımı ve sportif tarzıyla segmentine dinamizm getirecek yeni Yaris benzinli 209 bin 100 TL’den, Yaris Hybrid ise 299 bin 200 TL’den başlayan fiyatlarla showroomlardaki yerini aldı.
Yeni Toyota Yaris, 1.5 litre hibrit ve 1.5 litre benzinli motor seçenekleriyle satışa sunuldu. Dördüncü nesil Toyota Hybrid teknolojisi, hafif ve daha verimli olmasıyla Yaris’in her açıdan daha yüksek performans vermesini sağlıyor.
Toyota Yaris’in sahip olduğu 1.5 Hybrid Dynamic Force sistemi; daha fazla güç, şehir içinde toplam sürüşe göre daha fazla elektrikli sürüşü ve bir önceki modele göre yüzde 20 daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Sadece elektrik motoruyla yapılan sürüşlerde 130 km/s hıza çıkabilen Yaris, elektrikli motorunu şehir içi yollarda daha fazla kullanabiliyor.
Araçta CO2 emisyonu 86 g/km’ye düşürülürken, WLTP çevriminde yakıt tüketimi bir önceki modele göre yüzde 20 iyileştirilerek 2.8 lt/100 km olarak ölçüldü.
ÜRETİMİN DURMA ENDİŞESİ SÜRÜYOR
Ali Haydar Bozkurt tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de satış adetleri öngörüsünde bulunmak için üretimin talebe nasıl cevap vereceğinin önemine de dikkat çekerek şunları söyledi: “Pandeminin seyrine bağlı olarak üretimin yeniden durmasıyla ilgili endişeleri ne yazık ki halen taşıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerindeki birçok tedarikçinin ürettiği binlerce parça içinden otomotiv sisteminin devamlılığı için tek bir parça bile hayati önemde.
Dünya genelinde vaka sayısının artışlar göstermesiyle birlikte üretim ve satış planlaması yapanlar çok zorlanıyor. Ancak şu ana kadar yapılan planlamayla üretim tarafının tüm dünyada mevcut şartlara göre yine de başarılı olduğunu görüyoruz. Ancak bulaşma hızının da arttığı bu günlerde risk halen sürüyor. Bu nedenle sadece bizim sektörümüzde değil, tüm sektörlerde benzer bir endişe var. Üretimin tekrar durma ihtimali eğer vaka sayısı kontrol edilemezse maalesef söz konusu olabilir.”