Bağdat ile Erbil, ikinci defa çatışmanın eşiğine geldi. 25 Eylül referandumunun ardından İran ve Türkiye ile birlikte Bağdat’ın öfkesini üzerine çeken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile merkezi hükümet arasında bu defa Türkiye sınırındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı (Habur’un karşısı) ve Suriye sınırına açılan Fişhabur geçişi krizi yaşanıyor. Geçtiğimiz Salı günü Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi ve TSK’nın 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’in katıldığı bir operasyonla merkezi hükümete geçiş süreci başlatılan Halil İbrahim Sınır Kapısı’nın denetiminin halen Peşmerge denetiminde olduğu ortaya çıktı. IKBY, sınır kapılarının teslimi konusunda Erbil ve Bağdat’ın herhangi bir anlaşmaya varmadığını bildirdi.
IKBY hükümetinin resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, “Aramızda (Bağdat-Erbil) herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını buradan duyurmak istiyoruz. Sadece Irak merkezi hükümetinin askeri heyeti tarafından anlaşmaya varılması için bir taslak sunuldu. Toplantı sonrası çözüm için sunulan taslak üzerine fikrimizi beyan ettik” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, IKBY’nin Irak anayasası çerçevesinde merkezi hükümetle her zaman masaya oturmaya hazır olduğu ancak Bağdat’ın olumsuz yaklaşım sergilediği iddia edildi. “Mevcut şartların savaşa doğru çekilmesi, Irak ve tüm unsular için büyük bir felakete yol açabilir” denilen açıklamada, “Genel bir anlaşmaya varmak için barıştan yanayız. Irak’ın yeni neslinin geleceğinin korunması amacıyla yapıcı ve şeffaf görüşmelerin başlatılmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. IKBY Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da sınır kapılarına ABD öncülüğündeki koalisyon gözlemcileri ile Peşmerge ve federal ordu güçlerinin ortak birliğinin konuşlandırılması önerildi. IKBY’nin görüşmeleri ağırdan alması ise Bağdat’ı kızdırdı. Irak merkezi hükümeti IKBY’yi, Türkiye, İran ve Suriye sınır kapılarının devrini geciktirmekle suçlayarak yeniden askeri seçeneğin masada olduğunu duyurdu.
İBADİ: PEŞMERGE ATEŞ AÇARSA KANUNUN GÜCÜNÜ GÖSTERİRİZ
Irak merkezi yönetimi, Peşmergenin, Irak askeri güçlerinin tartışmalı bölgelere girişini engellemek için bölgede yürüttüğü askeri faaliyetleri kınandı. Irak Başbakanı Hayder al-İbadi Erbil yönetimini Irak askeri güçlerinin tartışmalı bölgelere girmesini engelleyerek yapılan anlaşmaya uymamakla suçladı. İbadi Bağdat’ta “Yapılan anlaşmaya uyulmazsa, istediğimizi yaparız. Eğer güçlerimize ateş açılırsa onlara kanunun gücünü gösteririz” dedi.
KERKÜK’E PETROL SEVKİ İÇİN IKBY İLE GÖRÜŞME SÜRÜYOR
Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Irak’ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol ihracatının kontrolünü devralmak için Türkiye’den izin istediğini açıkladı. Açıklamada Irak’ın IKBY ile bir anlaşma yapılmadan Kerkük’teki ham petrolü Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na pompalamayacağı belirtildi. SOMO’dan yapılan açıklamada IKBY ve Irak arasında Kerkük’teki petrolün boru hattıyla gönderilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Bu boru hattı IKBY’yi by-pass eden bir hat olma özelliği taşıyor. SOMO ayrıca çok yakında İran’ın Kirmanşah Rafinerisi’ne kamyonlar vasıtasıyla günde 15 bin varillik petrolün satışının başlayacağını duyurdu. Ekim ortasına kadar boru hattıyla Ceyhan’a günde 530 bin varil petrol ulaşıyordu. Bunun yaklaşıkyarısı IKBY kontrolündeki petrol sahalarından, geri kalanı ise tartışmalı bölge Kerkük’teki petrol sahalarından geliyordu.