Sinemacılar ile yapımcılar arasında başlayan ve devletin el attığı krizde mutlu sona ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bütün sinema salonlarında geçerli olacak gelir paylaşımını sağlayan ‘şeffaflık düzenlemesi’ne boykot kararı alan yapımcılardan da tam destek geldi.
Sinemacılar ile yapımcılar arasındaki krize devlet el attı, hazırlanan yasa tasarısı ‘patlamış mısır’ kavgasına son verecek. Krizi bitiren düzenlemenin ayrıntısını da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy açıkladı. Ersoy, “Gelir paylaşımı üzerine bir sistemde önemli olan şeffaflıktır. Bütün sinema salonlarında geçerli olacak bir yazılımı kullanmayı mecbur tutacağız. Bu yazılımla hasılattan pay alanlar bir şifre ile rakamları görebilecek” dedi. Dağıtımcılar ve yapımcılar da ortak açıklama yaparak yasaya destek mesajı verdi.
Sinemedaki kavgayı bitirecek düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde oyuna bir kural konulacaksa, bunu devletin yapacağını söyledi. Tarafların bilet hasılatı üzerinden gelir paylaşımına gittiğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, “Gelir paylaşımı üzerine bir sistem oluşturduysanız, bunda önemli olan şeffaflıktır. Biz bütün sinema salonlarında geçerli olacak bir yazılımı kullanmayı mecbur tutacağız. Bu yazılımla hasılattan pay alanlar bir şifre ile rakamları görebilecek” diye konuştu. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, aralık ayı sonunda çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarında çalışan 2 bin 500 süreli sözleşmeli personelin artık yevmiye ile değil yıllık olarak çalışmasının sağlandığını bildirdi.
ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM: Bakan Ersoy’un açıkladığı düzenlemeye Mars Cinema Group ile anlaşmazlık yaşayıp boykot kararı alan yapımcılardan da ortak bir bildiriyle destek geldi. Boykot kararı alan isimlerden olan Yılmaz Erdoğan’ın sosyal medya hesaplarından da paylaşılan açıklamada, bilet uygulamasına da yeni düzen getirecek olan yasanın desteklendiği belirtildi. Açıklamda şu ifadelere yer verildi: “Sinema meslek birlikleri olarak 21 Aralık 2018 tarihinde TBMM’ye sev edilen 5224 sayılı ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi’ ile ilgili ortak görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Yönetmen, senarist. yapımcı ve tüm diğer icracı sanatçıların üyesi olduğu meslek birlikleri olarak 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi’nin 2004’de çıkan ve gümünüz ihtiyaçlarını karşılamakta çok yetersiz kalan mevcut yasaya göre birçok yenilik ve ilerleme içerdiğini düşünmekteyiz. Uzun yıllardır sürdürülen görüşmelerin sonucunda sinema alanındaki meslek birliklerinin katılımıyla son haline getirilen bu kanun teklifinin yasallaşmasıyla sektörümüzün güçlenmesi ve kurumsallaşması açısından çok önemli bir adım atılmış olacaktır. Sinema meslek birlikleri olarak kanun teklifini desteklediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”