KARAR HABER MERKEZİ
Sigara içen hasta ameliyat edilmemeli mi tartışmasına İlahiyatçı Demircan da katıldı.
''Acil durumda değilse tedavi edilmemesi doğru''
Amerika'da bazı doktorların sigara içen hastalarını ameliyat etmemesini Türkiye'de önde gelen doktorlarla konuşan Karar, bu tutumun “ne kadar etik” olduğu konusunu gündeme getirdi. Dikkat çeken haberle ilgili İlahiyatçı Ali Rıza Demircan da görüşlerini paylaştı. Demircan sigara içen hastanın acil durumda değilse tedavi edilmemesinin doğru bir davranış olacağını ifade etti.
Demircan'ın Karar.com için yaptığı değerlendirme şöyle:
Haberde doktorlarımızın “ne kadar etik” sorusuna verdikleri cevaplar birbirine farklı ve zıt. Konunun farklı bir boyutta bizde de ortaya çıktığına işaret etmek isterim. Öz amcamın 60 yaşlarında ki oğlu çektiği nefes darlığı sebebiyle Rize Devlet Hastanesi’ne yatırılır. Doktoru çok yakından ilgilenir. Gece sigara içtiği tespit edilince uyarılır. Uyarılmasından sonra da devam edince doktoru tedaviyi reddeder, hasta da taburcu edilir. Şahsen hasta yürekten arzu etmedikçe uygulanacak tedavilerin, en azından olması gerekene nazaran, verimli olamayacağı kanaatini taşıyorum.
SİGARA İÇMEK HARAM MIDIR?
Sigara İslâm sonrası dönemde bilinen ve kullanılan bir maddedir. Onunla ilgili olarak ancak içtihad yapılabilir. İçtihad ise İslâm Hukuku'nun temel kaynaklarındandır. İslâm'ın haram kıldığı içki, domuz eti ve leş gibi haramlarda, haram kılınışın zararlılık ve pis oluş gibi iki ana sebebi vardır. Sigaranın zararlılığı ve içenin kendisini ve çevresini kirleticiliği ise materyalist bilim adamları dâhil bütün bilginler tarafından bilimsel olarak açıklanmaktadır. Asrımız İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğu gibi biz de sigara içimi için "haramdır" ictihadında bulunulabileceği yargısındayız. Sigarayı Allah için mi, sağlığımız için mi bırakalım diyenlere her iki amacın da meşru olduğunu açıklamış olalım. “
SİGARA DİNİMİZ AÇISINDAN NASIL BİR MADDEDİR?
Biz Müslümanlar Helâl ve Tayyip/tertemiz olan maddeleri yemekle emrolunduk (Bakara 172; Maide 88) Habîs/pis maddelerden sakındırıldık. (Araf 157) Bilimsel aklın ret ettiği Münker işlerden kaçınmak ve sakındırmakla yükümlü kılındık. (Tevbe 71) Üstelik israftan ve öz canlarımızı tehlikeye atmaktan da men edildik. ( Araf 31; Bakara 195)
Sigaranın Tayyip olup Habîs ve de Münker bir madde olmadığını ve israf oluşturmadığını kim söyleyebilir? Sigara içmekle tehlikeye atılmadığımızı kim diyebilir?
Açıklandığı üzere sigara birçok yönden Kur'ânî ölçüleri ihlâl etmektedir. Bir maddenin haram olması için özel olarak adının geçmesi de gerekmez? Gerekseydi zehirli hayvanların etlerini ve eroini de haram olarak niteleyemezdik?”
Görüldüğü gibi din ve bilim sigarayı sağlığa zararlı ve pis bulmaktadır. Bilimsel veriler ışığında zararlılık daha bir belirginleştiği için çağdaş İslâm âlimleri sigara içmenin nefse ve çevreye zulüm olduğu için haram olacağı içtihadındadırlar. Buradan hareketle sigarayla savaşmak gerektiğini söyleyebiliriz. Üstelik Peygamberimiz de “Zalime, zulmünü engelleyerek yardım ediniz” buyurur.
Tedavi sırasında bile sonuç alınmasını engelleyecek şekilde sigara içmeye devam eden kişi diğer hastalara da örnek teşkil etmesi için ameliyata alınmayabilir. Almama niyetine göre ilmî cihad olarak sevap kazandırır. Ancak acilen gelen hastaya, sigarakolik olduğu için ilgisiz kalınamaz. Bu tür ilgisizlik de günahkâr kılar.