ALİ YILDIRIM
Otomotiv sektörü son yılların en kötü dönemlerinden birinin geride bırakmaya çalışırken, ikinci el araç tarafında da hızlı bir yükseliş başladı. İkinci elde satışlar 7 milyon adetleri aşarken, fiyatlar da aynı şekilde vites yükseltti. Türkiye otomotiv pazarında hala sıfır araçların tedariğinde sıkıntılar yaşanması sebebiyle araç değiştirmek isteyen tüketicilerin ikinci el araca yöneldiğini dile getiren Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ayrıca sıfır araç pazarında oluşan talebe karşılık arzın yeterli olmamasının da fiyatların artmasına sebep olduğunu ifade etti.
İkinci el otomotiv fiyatlarının yükselmeye devam edip etmeyeceği yönünde açıklama yapan Şahsuvaroğlu “Buna net bir şekilde evet demek doğru olmasa da ikinci elde yaşanan hareketliliğe baktığımızda fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun başlıca sebebiyse, stoklara yeni girecek olan sıfır araç fiyatlarının yüksek olacak olma ihtimali ve buna bağlı olarak talebin ikinci ele kayması denilebilir” diye konuştu. İkinci çeyrekte sıfır araç stok seviyesinin talebi karşılayacak seviyeye çıkmasıyla birlikte ikinci eldeki fiyat artışının biraz daha yumuşayacağını aktaran Şahsuvaroğlu “Artış eğrisi biraz daha yataya dönüşecektir” ifadesini kullandı. Sıfır araç pazarında olduğu gibi, ikinci el pazarında da arz konusunda bir daralma yaşandığına dikkati çeken Şahsuvaroğlu “Aralık ayında birçok kişi aracını satmayıp elde tutmayı tercih etti. Tedarikte yaşanan bu sıkıntı, ocak ayında herkesin aracını satmak istemesiyle seyrini değiştirdi. Gelinen noktada araç bulan herkes, fiyat artışına bakmaksızın araç satın alıyor” dedi.
Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu “2019 yılının son çeyreğindeki faizlerde düşüş, kredi kampanyaları, olumlu ekonomik veriler ve önceden ertelen taleplerin dönmesi sıfır pazarını biraz yükseltti. Ancak aralık ayında bu kez artan talep karşısında yeterli araç sağlanamadı. Bu etkenler ikinci el pazarının yükselmesini sağladı. Pazarın artmasındaki etkenlerden biri de ikinci el ticareti yapan firmaların kendi aralarında satış hacminin geçmiş yıllara göre artış göstermesidir. Tekilleştirme yaparsak 4.26 milyon adet tekil binek otomobil, 1.07 milyon tekil hafif ticari araç gerçekleşti.
TERCİHLER UCUZDAN YANA
Geçen yıl trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı 386 bin 748’e ulaşırken Renault 59 bin 839 adet ve yüzde 15,5 payla 2016’dan bu yana zirvedeki yerini koruyor. Renault’un bu satış performansını 52 bin 30 Fiat takip ediyor. Volkswagen geçen yıl 39 bin 555 otomobille üçüncü sırada yer aldı. Tüketiciler geçen yıl sıfır otomobilde en çok dizel yakıtlı, sedan gövdeli, otomatik şanzımanlı, orta alt sınıf modelleri tercih etti. En çok tercih edilen gövde tipi ise 193 bin 82 adet satış ve yüzde 49,9 pazar payıyla sedanlar oldu. Bu araçları yüzde 25,4 pazar payı ve 98 bin 509 adetle SUV modeller, yüzde 20,9 pay ve 80 bin 788 adet satışla da hatchback sınıfı otomobiller izledi. Sıfır otomobil pazarının yüzde 85,9’unu vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 239 bin 254 adet satışla pazardan yüzde 61,8 pay aldı.
BİNEK OTO İHRACATTA VİTES BÜYÜTTÜ
Otomotiv sektörü 2020’nin ilk ayında 2 milyar 402 milyon 323 bin dolarlık dış satım yaptı. Otomotiv sektörünün alt gruplarından binek otomobillerin ocak ihracatında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artış görüldü. Ocak ihracatı 813 milyon 223 bin dolardan 1 milyar 33 milyon 163 bin dolara yükselen binek otomobillerin, otomotiv sektörünün toplam dış satımındaki payı yüzde 43 olarak kayıtlara geçti. Sektör en fazla ihracatını Fransa’ya gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ikinci sırada İngiltere yer aldı. Üçüncü sıraya ise İtalya yerleşti.