‘Sıcak depresyona’ ılık duş

Hava sıcaklığı yüksek nemle birleşince insanları depresyona sokuyor, panik atağı tetikliyor, öfke kontrolünü güçleştiriyor. Peki ne yapmalı da bu olumsuz ruh halinden korunmalı? Klinik psikolog Yaşam Yanardağ Çelik anlattı...

Tüm yurdu etkisini altına alan Afrika sıcakları, insanları psikolojik olarak da etkiliyor. Normalde kış aylarının depresyonun mevsimi olarak bilindiğini belirten klinik psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, çok sıcak havanın panik atak ve depresyonu tetiklediğini söyledi.

Aşırı sıcakta nefes almakta güçlük çeken kişinin panik atak nöbetinin geldiğini düşünüp, daha fazla paniklediğini belirten Çelik, “Aşırı nemden dolayı insanlar daha halsiz, mutsuz, tahammül seviyeleri düşük hale gelebiliyor. Öfkesini kontrol etmekte zorlanıyor. Nemin de etkisiyle gerginleşebiliyor” dedi.

Bundan kaçınmak için vücudun su dengesini korumanın şart olduğunu belirten Çelik, şu önerilerde bulunuyor: “Sıvı tüketimini arttırmalıyız. Asitli olmayan, ayran, meyve suyu ve su gibi içecekleri daha fazla tüketmeliyiz. Pamuklu, açık renkli ve vücudu sıkmayan kıyafetler giymek iyilik hissi yaratır. Uyku çok önemli çünkü aşırı sıcaklar yüzünden uyku düzenimiz bozuluyor. Ilık suyla duş alıp öyle yatağa girmek, vücudu serinletmek daha rahat uykuya dalmamızı sağlayacaktır.”

KALICI HASAR BIRAKABİLİR

Sağlık Bakanlığı, güneş veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu. Bakanlık, internet sitesinden yaptığı açıklamada şu önlemlerin alınmasını tavsiye etti: “Vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40-41 derecenin üzerine çıkabilir.

Ateşin 39.4 derecenin üzerine çıkması, derinin kuru, kırmızı ve sıcak olması, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması durumunda ise şuur bulanıklığı veya kaybı olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Antidepresan iyileştirmiyor tehlikeli insan yaratıyor
Her vitamin vücutta amacı olan bir işçi
Antidepresan gençlerde işe yaramıyor

Hayat Haberleri