‘Siber Kızıl Ordu’ Avrupa seferinde

ABD’nin ardından Avrupa ülkelerini de ‘siyasete siber müdahale’ endişesi sardı. Almanya’dan sonra Fransa ve İsveç’te de siber saldırılar görülmeye başlandı. Fransız Savunma Bakanı “Seçime saldırı olmaz demek saflık olur” dedi.

Rusya’nın, siber saldırılar ve yalan haberler yoluyla Batı ülkelerinde siyasete müdahalede bulunduğu iddiaları artarak devam ediyor. ABD’nin ardından, bu yıl içinde çok sayıda seçimin yapılacağı Avrupa ülkelerinde de siber saldırılara hedef olma endişesi yaşanıyor. Önce geçen haftalarda Almanya, son olarak İsveç ve Fransa’da siyaseti etkilemeye yönelik siber saldırıların düzenlendiği ortaya çıktı.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dört ay kala ülkesinin de ABD’de olduğu gibi siber saldırıya hedef olabileceği uyarısında bulundu. Fransa’da sadece pazar günleri yayınlanan “Le Journal du dimanche” gazetesine konuşan Savunma Bakanı Le Drian, “ABD’de olduğu gibi Fransa’daki seçimlerde de siber saldırı yapılması ihtimalini dışlamıyoruz. Bunun için herkese çok dikkatli olması çağrısında bulunuyorum” dedi.

Le Drain, Fransa’nın seçimlerde siber saldırı tehdidinden muaf olmadığını vurgulayarak “Bunun tersini düşünmek saflık olur” ifadesini kullandı. Geçen bir yılda Savunma Bakanlığına yönelik siber saldırıların katlanarak arttığını hatırlatan Le Drian, “Son bir yıl içinde dışarıdan gelen 24 bin siber saldırı kendi güvenlik sistemimiz tarafından etkisiz hale getirildi” dedi. Ülkesinin siber saldırılara karşı koymada İngiltere ile Avrupa’nın en etkili ülkelerinden birisi olduğunu belirten Le Drian, bu konuda 6 yıl için 2 milyar avro kaynak ayrıldığını sözlerine ekledi.

İsveç’te ise Uluslararas İlişkiler Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu tarafından yapılan bir çalışma, kuzey Avrupa ülkesinin de siber saldırı altında olduğunu ortaya koydu. Rusya’nın ‘aktif önlem’ politikası üzerine verişlere dayanan ilk çalışmayı yaptıklarını anlatan kuruluşun Rusya uzmanı Martin Kragh, son dönemde İsveç’te yalan haberler ve sahte belgelerle siyasi dezenformasyon çabalarının arttığını söyledi. Kragh, sosyal medya platformu Twitter’da da manipülatif içerikleri yayan ‘trol ordularının’ ortaya çıktığını söyledi.

DONALD TRUMP’ÇI SİTEDEN DESTEK AÇILIMI

ABD’deki başkanlık seçimleri sürecinde, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın en ateşli savunucularından biri, Breitbart adlı haber sitesiydi. Breitbart, ana akım medya tarafından asılsız haberler ve manipülasyon yapmakla suçlanıyor. Breitbart, Rusya tarafından yapıldığı iddia edilen yalan haberlerle benzer bir çizgide yayın yapıyor. Şimdi bu site, aşırı sağ oluşumları desteklemek için Avrupa’ya açılıyor. Amerikan medyasında yer alan haberler, sitenin Almanya, Fransa ve İngiltere’de kurumsallaşmayı planladığı yönünde. Sitenin kurucusu Stephen Bannon, “Amacımız seçimlerde sağ partilere yardım etmek” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İngiliz medyasının İtalya'yı karıştıran iddiasına yanıt geldi
Moskova ile bahar Trump’a rağmen zor
Siber saldırı suçlamaları Putin’e kadar uzandı

Dünya Haberleri