Siber felç ABD’den 7 milyar dolar götürdü

ABD, internet tahinin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya. Rusya ve Çin kaynaklı DDoS saldırısının ekonomiye zararı 7 milyar doları buldu. 2011’de bu tür saldırıları savaş sebebi sayacağını belirten ABD hükümetinin alacağı tavır merakla beklenirken, uzmanlar stratejik verilerin çalınmış olabileceğini de belirtiyor.

GÜVEN ADALI / DETAY HABER

Sanal dünyadaki savaşın son kurbanı ABD oldu. Geçtiğimiz gece yarısı dünya tarihinin en büyük siber saldırılardan birine maruz kaldı. 21 Ekim Cuma gecesi, ABD’deki önemli internet sunucularına DDoS saldırısı düzenledi. ABD tarihinin en büyük siber saldırısı sonucu GitHub, Twitter, Reddit, Spotify, PayPal, Netflix, SaneBox, AirBnB ve Heroku gibi dünyaca ünlü sitelerin DNS sağlayıcılarının bağlantıları kesildi.

HÂLÂ ÖNÜNE GEÇİLEMEDİ

Rusya ve Çin kaynaklı DDoS saldırısı nedeniyle Amerika’nın yüzde 78’i internetsiz kaldı. Özellikle sanal ticarete büyük darbe vuran saldırı nedeniyle zararın 7 milyar doları bulduğu belirtildi. Saldırıyı tam anlamıyla kimin yaptığı hâlâ netlik kazanmasa da saldırının 14 milyondan fazla IP üzerinden gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Saldırıyı bertaraf etmek için yoğun bir çalışma sürdüren FBI ve Pentagon henüz tatmin edici bir ilerleme kaydedemedi. Saldırının etkileri halen internet kullanıcıları tarafından hissedilebiliyor. Başta ABD olmak üzere onlarca ülkenin etkilendiği DDoS atakları nedeniyle sadece sosyal medya siteleri değil DynDNS gibi dünyanın en büyük DNS servis sağlayıcısının yanı sıra mesajlaşma uygulaması WhatsApp, dijital oyun platformu Origin ve Steam de bu saldırıların hedefi oldu. Bunların dışında Amerikan hükümetine ait kurum ve kuruluşların sitelerinin de çöktüğü belirtiliyor.

‘SAVAŞ SEBEBİ OLABİLİR’

DDoS saldırısının sürekli olan ve olağan bir saldırı olduğunu fakat bu defa çok yoğun bir şekilde gerçekleştiğini belirten İstanbul Ticaret Odası Teknoloji Komitesi Başkanı ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu, ABD’nin geçtiğimiz yıllarda Çin ile benzer yaşanan bir durum yaşadığını, bu tür saldırıları stratejik güvenliğine saldırı olarak sayacağını ve bu durumu da savaş sebebi olarak görebileceğini söylediğini hatırlattı. Bundan sonraki süreçte ABD’nin hükümet nezdindeki tavrını merak ettiğini ifade eden Nalbantoğlu, “Bu saldırı sırasında bazı veriler çalınmış da olabilir. Sizi saldırı ile meşgul ederken arka tarafta bazı veriler çalınmış olabilir. Bu olayın sonrasında yeni bir Wikileaks vakası çıkar mı? Bunu birlikte göreceğiz” dedi.

TÜRKİYE DE ETKİLENDi

Saldırının etkileri Türkiye’deki internet kullanıcıları tarafından da hissedildi. Türkiye’deki kullanıcılar zaman zaman Twitter, Facebook ve Pinterest gibi sitelere erişim noktasında sıkıntı yaşıyor ve bazı şehirlerde internet hızı da düşmüş durumda. Bu arada ülkemizi de etkileyen siber saldırı sonrası Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan da bir açıklama yaptı. Sayan açıklamasında “Siber saldırılar konusunda tüm operatörlerimizi, kamu kuruluşlarımızı ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaları için uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ DE MAĞDUR ÜLKELER ARASINDA

ABD’de 7 milyar dolarlık zarara neden olan ve tam anlamıyla kimin tarafından yaptığı, ne kadar daha zarara neden olacağı bilinemeyen saldırı, başka ülkeleri de etkiledi. Siber saldırılardan sonra, başta İsveç Hükümeti sayfası olmak birçok resmi kuruluşun internet sayfalarına ulaşılamadı. Ulaşılamayan sayfalar arasında sivil savunma kurumunun sayfası da bulunuyor. Siber saldırının doğrudan resmi kurumlara yapılmadığı, sayfaların kapanmasının nedeninin ABD'deki internet hizmet sağlayıcıya yönelik aşırı yüklenme saldırısından kaynaklandığı belirtildi.

GÖZLER WIKILEAKS’E ÇEVRİLDİ

Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik siber saldırı sonrası, saldırının arkasındakiler hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Fakat Wikileaks’e ait twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşım, tüm dikkatleri onlara çevirmiş durumda. Çünkü Wikileaks, Twitter hesabı üzerinden “Julian Assange hayatta ve Wikileaks hala yayın yapıyor. Destekçilerimizden ABD’ye yapılan siber saldırıyı durdurmalarını istiyoruz” mesajını paylaştı. Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan sitenin kurucusu Julian Assange’ın internet erişimi geçtiğimiz günlerde kesilmişti. Wikileaks destekçileri, Assange’ın internetinin kesilmesinin arkasında ABD’nin parmağı olduğunu düşünüyor.

DDoS NEDİR

DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) olarak adlandırılan bu saldırı türü internet sistemlerini engellemek için yapılıyor. Sanal ortamda sıkça kullanılan bu yöntemin ABD’de bu kadar büyük tahribat oluşturmasının sebebi çok daha büyük bir hacimde yapılmış olmasıdır. ABD’de olduğu gibi milyonlarca IP üzerinden siteler komut bombardımanına tutuluyor. Bu komutlar çok basit içerikli olsa dahi işlem gerektiriyor. Sanal komutlar nedeniyle asli görevini yerine getirememeye başlayan siteler, bir süre sonra kilitleniyor. Örneğin siteleri bir bardağa benzetecek olursak, saldırı ile bardak kapasitesinin aşılması hedefleniyor. Sitelerdeki veri trafiği de kaldırabilecekleri seviyenin üzerine bir anda çıktığında sağlıklı işleyemez hale geliyor.

HERKESE UYARI NİTELİĞİNDE

Kullanıcıların siber saldırıyı tweetlerin yenilenmemesi veya WhatsApp uygulamasında fotoğrafların indirilememesi gibi belirtilerle hissetmiş olabileceğini dile getiren Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, “Bu sitelerin sunucularını barındırdığı, dünyanın en önemli veri merkezlerinden birisine yönelik yapılan hizmet dışı bırakma saldırısı, pek çok Amerikalı uzman tarafından ‘İnterneti durdurdu’ diye nitelendirildi. Bu saldırıyı şimdiye kadar gördüklerimizden ayıran iki önemli nokta var ve bunlar önümüzdeki dönemde karşımıza çıkabilecek saldırılar hakkında uyarı niteliğindedir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çok sayıda Twitter çalışanı işten çıkarılacak
Devletin e-hafızasını‘Anadolu Parsı’ koruyacak
İsveç hükümetinin sayfası siber saldırılar yüzünden kapandı

Teknoloji Haberleri