Şevket Çoruh kimdir, kaç yaşında, nereli? Hasan Efendi'nin geleneksel kavuğu Şevket Çoruh'a devrediliyor

Geleneksel Türk tiyatrosunun simgesi olan Hasan Efendi'nin kavuğu, oyuncu Şevket Çoruh'a veriliyor. Kavuğun sahibi olan Rasim Öztekin, kalp rahatsızlığı nedeniyle tiyatro sahnelerine çıkamadığını belirterek, Türk tiyatrosunun geleneksel kavuğunu Şevket Çoruh'a devredeceğini açıkladı. 20 Eylül 2020 günü yapılacak devir teslim töreni, İBB'nin katkılarıyla Harbiye Açık Hava Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Türk tiyatrosunda güldürü geleneğini temsil eden 'kavuk' sırasıyla; Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin,'e devredilmiştir. İşte, 'Şevket Çoruh biyografisi'...

'Şevket Çoruh kimdir, kaç yaşında, nereli?', 'Rasim Öztekin kavuğu neden devrediyor?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. 2017 yılında Baba Sahne tiyatro sahnesini hayata geçirerek sahne sanatlarına ağırlık vereceğini açıklayan Şevket Çoruh, Türk tiyatrosunun simgesi olan kavuğun yeni sahibi oldu. Şu an Rasim Öztekin'de bulunan geleneksel kavuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) katkılarıyla Harbiye Açık Hava Sahnesi'nde düzenlenecek törenle Şevket Çoruh'a devredilecek. Güldürü geleneği ve doğaçlama tiyatroyu temsil eden İsmail Dümbüllü'nün fesi ve kavuğu, Türk tiyatro oyunculuğunun manevi mirası olarak kabul edilmektedir. Detaylar haberimizde...

HASAN EFENDİ'NİN KAVUĞU ŞEVKET ÇORUH'A DEVREDİLİYOR

Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun ve tuluat sanatının ustalarının taşıdığı kavuğun son sahibi Rasim Öztekin, kavuğu sanatçı Şevket Çoruh'a devredeceğini açıkladı.

Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul ve Ferhan Şensoy gibi sanatçıların sahip olduğu kavuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 20 Eylül 2020 Pazar günü Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde düzenlenecek törende Şevket Çoruh'a devredilecek.

Kavuğu dört yıl önce Ferhan Şensoy'dan devralan Rasim Öztekin, yaptığı açıklamada kalp problemleri sebebiyle tiyatro yapamadığını dile getirdi.

"Projeyi, senaryosunu, çalışma koşullarını seçebildiğim, yorulduğumda dinlenebildiğim sinema ve dizi projelerinde yer alarak sanatın içinde bir şekilde var olarak moral buldum" diyen Öztekin bu gerekçeyle kavuğu bekletmenden Çoruh'a devretmeye karar verdiğini söyledi.

Öztekin, kavuğu Çoruh'a devretme kararını ise şu sözlerle açıkladı:

"Büyük özverilerle 'Baba Sahne'yi' kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh'a Türk Tiyatrosu'na bugüne kadar yaptığı ve yapacağı katkılardan dolayı kavuğu devredeceğim. Tiyatroya gönül verenleri 20 Eylül'de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde gerçekleştirilecek Kavuk Devir Teslim Töreni'ne bekliyoruz."

TÜRK TİYATROSUNUN SİMGESİ 'KAVUK' GELENEĞİ YAŞATILIYOR

Kel Hasan Efendi'den sonra sırasıyla geleneksel Türk tiyatrosunun ve tuluat sanatının önemli isimlerinden İsmail Dümbüllü, Münir Özkul ve Ferhan Şensoy'un taşıdığı kavuk, Şensoy tarafından Mayıs 2016'da Rasim Öztekin'e devredilmişti.

Kavuğu daha önce Ferhan Şensoy'dan devralan Öztekin, şunları söylemişti:

"Onur verici bir şey ama burukluğu var bende. Kavuğu aldım ama kalbimdeki rahatsızlığımdan dolayı, doktorlar canlı performansı yasakladı bana. Sinema veya dizi değil canlı performans aritmiyi tetikleyen bir şey. Herkes iyi niyetli değil, 'Kavuğu aldın madem niye oynamıyorsun?' diyorlar. Orta oyuncularda 'Şahları da Vururlar' için Ferhan da teklif etti ama oynayamıyorum, sağlığım el vermiyor, hatta oyunu izlemeye bile gidemeyebilirim. Bu nedenledir ki kavuğu bu sene genç bir arkadaşa devredeceğim. İsimler var, yakın zamanda olacak."

ŞEVKET ÇORUH KİMDİR?

30 Haziran 1973 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Şevket Çoruh aslen Artvinlidir. Ailesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda Ardanuç'un Anaçlı köyünden İstanbul'a göç etmiş ve 1973 yılında istimlak edilerek bugün Ömerli Barajı suları altında kalmış olan Muratlı köyüne yerleşmiştir.

Kartal Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde oyunculuk üzerine eğitim aldı. 1989 yılından beri çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldı. 1995 yılında Çiçek Taksi dizisi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşamıştır.

Şevket Çoruh, 1995 yılında evlendiği tiyatrocu Günay Karacaoğlu ile 2007 yılında boşandı. Bu evliliğinden 1997 doğumlu Gülenay Çoruh adında bir kızı vardır. Yılan Hikayesi, Affet Bizi Hocam, Komedi Dükkanı, Gönül Kudret, Savcının Karısı, Canın Sağolsun, Azad gibi dizilerde rol almıştır.

Şimdilerde Kanal D ekranlarında yayınlanan Arka Sokaklar dizisinde Mesut karakterine canlandıran Şevket Çoruh, 1.83 metre boyunda, 85 kilo, yengeç burcu ve Fenerbahçe taraftarıdır.

Tiyatroyu çok seven Şevket Çoruh, 17 milyon TL'ye mal olan Baba Sahne için 7 klasik otomobilini, 3 evini satıp 7 milyon TL kredi çektiğini açıklamıştı.

ŞEVKET ÇORUH KAÇ YAŞINDA?

1973 doğumlu olan ünlü oyuncu, 2020 yılı itibariyle 47 yaşındadır.

ÖDÜLLERİ

2004 – 23. İstanbul Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu ödülü – İnşaat
2003 – 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu ödülü – İnşaat
2003 – 11. ÇASOD Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu ödülü – İnşaat

ŞEVKET ÇORUH DİZİLERİ VE FİLMLERİ

2006-2019 – Arka Sokaklar (Mesut Güneri) (TV Dizisi)
2018 – Canavar Gibi: Türk İş Frankeştayn (Gürbüz)(Sinema Filmi)
2017 – Yanlış Anlama (Müdür)(Sinema Filmi)
2017 – Aile Arasında (Necdet Balcılar)(Sinema Filmi)
2016 – Çakallarla Dans 4 (Kayınço Gökhan) (Sinema Filmi)
2015 – Diktatör Adolf Hitler'n Hayatının Esrarengiz Yönleri (Sinema Filmi)
2014 – İnşaat 2 (Sudi) (Sinema Filmi)
2014 – Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı (Kayınço Gökhan) (Sinema Filmi)
2014 – Hayat Sana Güzel (Azmi)(Sinema Filmi)
2012 – İşler Güçler (Taksici) (Tv Dzs)
2012 – Çanakkale 1915 (Bigalı Mehmet Çavuş) (Sinema Filmi)
2012 – Çakallarla Dans: Hastasıyız Dede (Kayınço Gökhan) (Sinema Filmi)
2011 – Türkan (Sinema Filmi)
2011 – Anadolu Kartalları (Naci Dizdar) (Sinema Filmi)
2010 – Çakallarla Dans (Kayınço Gökhan)(Sinema Filmi)
2010 – Umut Yolcuları (Mesut) (TV Dizisi)
2010 – Anı Yaşamak (Yusuf) (Sinema Filmi)
2010 – Akasya Durağı 3. Sezon (Müşteri) (TV Dizisi)
2009 – Sonsuz (Cihan) (Sinema Filmi)
2009 – Koca Kafalar İle Baba Haber Bülteni (Kendisi) (TV Programı)
2008 – Usta (Ersun) (Sinema Filmi)
2008 – Hakimiyet (Lider) (Kısa Film)
2008 – Anında Görüntü Show (Kendisi) (TV Dizisi)
2007 – Komedi Dükkanı 1. Sezon (Konuk Oyuncu) (TV Dizisi)
2006 – Gönül (Kudret) (TV Dizisi)
2005 – Savcının Karısı (Ünal)(TV Dizisi)
2005 – Canın Sağolsun (Tayfun) (TV Dizisi)
2004 – Mucizeler Komedisi (Şeytan) (Video)
2004 – Kayıp Aşklar (Kemal) (TV Filmi)
2004 – Gülizar (Pirasan) (TV Filmi)
2004 – Eğret Geln (Hasan) (Sinema Filmi)
2004 – Bir Aşk Hikayesi (Musa) (TV Filmi)
2004 – Anlat İstanbul (Recep) (Sinema Filmi)
2003 – İnşaat (Sudi) (Sinema Filmi)
2003 – Sultan Makamı (Sultan) (TV Dizisi)
2002 – Azad (Zübeyr) (TV Dizisi)
1999 – Yılan Hikayesi 1. Sezon (Yaşar) (TV Dizisi)
1998 – Affet Bizi Hocam (Bekir) (TV Dizisi)
1996 – Sevda Kondu (Rıza) (TV Dizisi)
1996 – Köşe Kapmaca (TV Dizisi)
1995 – Çiçek Taksi (Çamur Şevket) (TV Dizisi)

İSMAİL DÜMBÜLLÜ KİMDİR?

TİYATRODA 'DÜMBÜLLÜ'NÜN FESİ VE KAVUĞU' GELENEĞİ NEDİR?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rasim Öztekin kimdir? Neden vefat etti, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi
İsmail Dümbüllü kimdir? Dümbüllü'nün fesi ve kavuğu neden önemli, kimlere verildi?

Karar Biyografi Haberleri