Ses kısıklığı hastalık habercisi

Ses kısıklığı sesin kötü kullanımı, mevsimsel veya sigaradan kaynaklanabiliyor. Fakat uzun sürüyorsa hastalık habercisi olabilir. 15 günden fazla süren rahatsızlıklar ses teli felci ya da gırtlak kanserini tetikleyebilir.

[Karar]
ÜRÜN DİRİER

Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğine ses kısıklığı deniyor. Gırtlaktan daha aşağı seviyelerdeki rahatsızlıklar sesin cılız ve zayıf çıkmasına neden olurken, gırtlağın kendisi ile ilgili hastalıklar da sert, tırmalayıcı ve kısık ses oluşumuna sebep oluyor. Ses kısıklığını oluşturan sebepler  arasında çok basit ve kendiliğinden iyileşebilecek durumlar olduğu gibi, ciddi ve tedavisinin büyük ameliyatlar gerektirdiği hastalıklar da olabilir.

Ses kısıklığı 15 gündan fazla devam adiyorsa dikkat edilmesi gerekir. Kısıklık üst solunum yolları enfeksiyonundan başka ses teli felcine, sesin aşırı ve kötü kullanıldığı durumlardan gırtlak kanserlerine kadar çok değişik sebeplerle oluşabilir. Ses kısıklığınına sebep olan başlıca rahatsızlık ‘akut larenjittir’.

Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan zorlamalarla ortaya çıkar. Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içinde küçük kanamalar meydana gelebilir. Bu aşamada ses dinlendirilmediği takdirde bu kanama polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur. Tedavisi ses tellerinizi dinlendirmek ve bol sıvı almaktır. Antibiyotiklerin işlemediği bu enfeksiyon genç kadınlarda ve erkek çocuklarında daha sık rastlanır.

PARALİZİ GELİŞEBİLİR

Ses tellerinin paralizisi, baş ve boyun yaralanmaları, tümörler, hastalıklar, ameliyatlar veya felç sonrasında da oluşabilir. Beyinden gırtlağa kadar ses tellerinin hareketini kontrol eden Nervus Vagus adlı sinirde oluşan bir hasar, ses tellerinin paralizisinin temel sebebidir. Ses ve yutma problemlerinin derecesi, sinir üzerindeki hasarın hangi seviyede oluştuğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ses tellerindeki iyi huylu, kanser özelliği göstermeyen lezyonlar sesin yanlış veya kötü kullanılmasına ve ses tellerinde travma veya hasara bağlı gelişir. Bu lezyonlar ses tellerinin vibrasyonunu bozar. Bu bozulma ses kısıklığına ve ses kalitesinde kronik değişikliklere neden olur. En sık rastlanan ses teli lezyonu “şarkıcı nodülü” olarak bilinen nodüllerdir.

Tipik olarak her iki ses telinde karşılıklı olarak bulunurlar. Bu nodüller ses istirahati ve konuşma terapisi ile tedavi edilir. Ses teli polipleri veya kistleri de sesin yanlış veya kötü kullanılmasına bağlı gelişen diğer lezyonlardır ve cerrahi dışı tedaviler sonuç vermediğinde cerrahi tedavi ile çıkarılırlar.

TEDAVİSİ DİNLENDİRMEK

Ses bozukluklarının tedavisi, ses kısıklığının nedenine göre değişir. Ses kısıklığına neden olan durumların çoğu, ses dinlenmesi ve doğru ses kullanma alışkanlığını kazanmakla düzelir. Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanınız size ses kullanımı ile ilgili bilgiler verebilir, eğitim için sizi ses ve konuşma patoloğuna gönderebilir veya polip gibi görünür bir neden varsa ameliyatla tedavi önerebilir.

Özellikle ameliyatla tedavi önerilenler olmak üzere, ses sorunu olan bütün hastalardan sigara içmemeleri ve sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınmaları, bol su içmeleri istenir.

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIK ‘SESE’ ZARAR VERİYOR

* Larenjit (Gırtlak iltihabı)

* Ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler.

* Akciğer hastalıkları.

* Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci.

* Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı.

* Reflüden dolayı mideden yukarı doğru asit kaçağının olması.

* Gırtlak tümörleri.

* Ses tellerine gelen darbeler.

* Psikolojik sebepler.

* Şeker veya sinir sistemi hastalıkları. 

* Sigara, dumanı ve kimyasal gazlara maruz kalmak.

* Yanlış ses kullanımları.

* Cerrahi travmalar.

KISIKLIĞA KARŞI SİGARAYI BIRAKIN

* Sigara içiyorsanız bırakın.

* Kafein ve alkol kullanımından kaçının.

* Sigara dumanından kaçının.

* Bol su için.

* Evinizin havasını nemlendirin.

* Gıdanıza dikkat edin

* Baharatlı gıdalardan kaçının.

* Sesinizi yüksek şiddette
kullanmayın.

* Kısıklık olduğunda sesinizi dinlendirin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bahar yorgunluğunun nedeni alerji
‘İştah kesici’ ilaçlar akciğeri de etkiliyor
Prof. Dr. Ahmet Özet, hastaya acı veren biyopsinin yapılmayacak

Hayat Haberleri