Bağımsızlık Günü kutlamaları için Azerbaycan'a giden Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bu kez Azerbaycan Meclisi'nde milletvekillerine hitap etti.
Şentop "Dağlık Karabağ sorununa 30 yıldır çözüm bulamayan AGİT Minsk grubunun beyin ölümü gerçekleşmiştir" dedi.
Şentop şöyle devam etti: "Kafkasya'daki çözümsüzlük, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ ve çevresindeki işgali sürdükçe devam edecektir."
Şentop, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la da görüştü.
NE OLMUŞTU?
Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusunun başlattığı saldırılara 27 Eylül'de karşı saldırı ile cevap vermişti.
Cephe hattındaki çatışmalar sürerken, taraflar Moskova'da masaya oturmuş ve 10 Ekim için ateşkes kararı alınmıştı. Fakat Ermeni güçlerin saldırıları nedeniyle ateşkes fiilen devreye girmemişti.
Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırmış, 10 kişinin ölümüne neden olmuştu. Gence'ye 17 Ekim'de füzelerle bir saldırı daha düzenlenmiş, 13 sivil yaşamını yitirmişti.
Ermenistan'ın, Azerbaycan yerleşim birimlerine top ve füzelerle düzenlediği saldırılarda bugüne kadar toplam 61 sivil hayatını kaybetti.
En son 18 Ekim'de yeniden ateşkes kararı alınmış fakat yine Ermenistan'ın kanlı saldırılar nedeniyle ateşkes uygulanamamıştı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ermenistan ordusunun 18 Ekim'de yürürlüğe giren geçici insani ateşkesi alenen ihlal ederek Azerbaycan sivil yerleşim birimleri ve mevzilerine ağır top atışı gerçekleştirdiğini belirtmişti.
MİNSK GRUBU NEDİR?
1994'te Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) önderliğinde Minsk Grubu oluşturuldu. Fransa, Rusya ve ABD'nin başkanlık yaptığı gruba Türkiye, Almanya, İtalya, Belarus, İsveç ve Finlandiya da üye. Teşkilat, 10 yılı aşkın süren müzakereler sonucunda, 29 Kasım 2007'de iki tarafın da olumlu yaklaştığı bir plan ortaya koydu.
'Madrid Prensipleri' olarak adlandırılan plana göre, Dağlık Karabağ çevresindeki rayonların Azerbaycan'a teslim edilmesi, Dağlık Karabağ'a ara statü verilip nihai statü için görüşmelere başlanması, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki koridorun açılması, yerlerinden edilmiş kişilerin topraklarına dönmesi ve AGİT tarafından bölgeye barış gücü gönderilmesi öngörülmüştü.
Ancak 2007'den bu yana cephe hattında zaman zaman çatışmalar sürdü ve ateşkes ihlallerinden iki taraf da sürekli birbirini sorumlu tuttu.
Azerbaycan Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesini talep ederken, Ermenistan, Dağlık Karabağ'a kendi kaderini tayin edeceği bir statü sağlanmaması halinde bunu yapmayacağını duyurdu. İki taraf bugüne kadar anlaşmaya varmadı.