ABD Başkanı Donald Trump, Trump, Körfez’deki müttefiği Suudi Arabistan hakkında diplomatik teamüllere uymayan bir açıklama yaptı. ABD Başkanı, ABD ordusunun desteği olmasa ‘2 hafta bile iktidarda kalamayacağı’ konusunda Suudi Kralı’nı uyardığını söyledi. Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud hakkındaki açıklamalarını Mississippi eyaletindeki Southhaven’da gerçekleştirdiği mitingde yaptı. Trump konuşmasında “Suudi Arabistan’ı koruyoruz. Onlar zengin diyebilirsiniz. Ve Kral’ı, Kral Selman’ı seviyorum. Ama ona dedim ki ‘Seni koruyoruz. Biz olmasak orada iktidarda 2 hafta bile duramazsın. Kendi ordunun bedelini ödemelisin, ödemeye mecbursun” ifadelerini kullandı. Ancak ABD Başkanı Selman’a bu ‘uyarıyı’ hangi tarihte yaptığını söylemedi ancak Suudi medyası iki liderin cumartesi günü telefon görüşmesi yaparak Ortadoğu ve dünyadaki gelişmeler, petrol pazarının istikrarı ve küresel ekonomik büyüme gibi konuları ele aldığını duyurdu.
BİZ OLMASAK NE OLACAĞINI KİM BİLİR
Trump aynı gün Batı Virginia’da yaptığı mitingde de “Suudi Arabistan’ı seviyorum. Onlar harika. Kral Selman. Bu sabah onunla konuştum. Dedim ki “Kral, trilyonlarca doların var. Biz olmasak ne olacağını kim bilir… Bizimleyken tamamen güvendeler. Ancak biz almamız gerekenleri alamıyoruz” ifadelerine yer verdi. Trump bu açıklamalardan birkaç gün önce Riyad’a askeri harcamalarını artırması çağrısında bulunmuştu.
İLK ZİYARETİ RİYAD’A YAPMIŞTI
Trump’ın sert sözlerine rağmen İran’ın bölgedeki artan etkisinden rahatsız olan iki ülke yakın işbirliği içerisinde. Trump geçen yıl ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapmıştı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) fiili lideri olan Suudi Arabistan yüksek petrol fiyatları konusunda da Trump’ın eleştirilerinin hedefi olmuştu. Geçen ay New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Trump, OPEC üyelerinin ‘dünyanın geri kalanını soyduğunu’ söylemişti.Trump “Birçok ülkeyi karşılıksız savunuyoruz ve bize yüksek fiyatlı petrol satarak bizden yararlanıyorlar. Bu iyi değil. Onların petrol fiyatları yükseltmelerini durdurmalarını ve fiyatları düşürmeye başlamalarını istiyoruz” demişti. Trump benzer şekilde Japonya, Güney Kore ve Almanya gibi müttefiklerinden de kendi savunmalarının finansal yükünü daha fazla üstlenmelerini istemişti.
TRUMP'A VERGİ KAÇIRMA ŞUÇLAMASI
ABD basını Başkan Donald Trump’ın ailesinden miras kalan şirketleri büyütmek amacıyla, ailelerinin vergiden kaçmalarına imkan sağlayan ve vergi dolandırıcılığını da içeren şaibeli bir vergi sistemi kullandığını iddia etti. New York Times’ta yer alan habere göre, Trump babasının emlak şirketinden bugünün parasıyla en az 413 milyon dolarlık bir gelir elde etti. Gazete bu servetin önemli bir bölümünün de Trump’ın ailesinin vergiden kaçmalarına imkan sağlaması sebebiyle elde edildiğini, milyonlarca dolar parayı da kardeşleriyle kurduğu paravan şirket aracılığıyla gizlediğini yazdı. New York Times, gazetenin elde ettiği bulguların Trump’ın ağabeyi Fred Trump’ın 200’den fazla vergi iadesi belgesine, onun şirketlerine ve Trump’a ait ortaklıklara dayandığını yazdı. Gazetenin incelediği kayıtlar Donald Trump’ın şahsi vergi iadelerini kapsamıyor. NYT ayrıca Fred Trump’ın eski çalışanları ve danışmanlarıyla yapılan görüşmeler ve Trump ailesinin kurduğu imparatorluğun iç mekanizmalarını anlatan 100 bin sayfalık belgelere dayandığını söyledi.
BEYAZ SARAY EL ALTINDAN BM'YE YARDIMLARI KESİYOR
ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına verdiği mali desteği kongre aracılığıyla durduramayınca bürokratik yollarla el altından kesmeye çalıştığı ileri sürüldü. Foreign Policy’in ulaştığı Mari Stull tarafından haziran başında yazılan e-postada Trump yönetiminin, Beyaz Saray’ın öncelikleriyle çatışan BM programlarına mali desteği kesmeye çalıştığı ortaya konuluyor. Foreign Policy’e konuşan Dışişleri ve Kongre yetkilileri son birkaç aydır kapılar kapılar ardında Dışişleri Bakanlığı ve Kongrenin BM programlarına mali yardım konusunda tartıştığını aktardı. Beyaz Saray’ın mali desteği durdurmayı amaçladığı programlar arasında Filistinli mültecilere yardım ve yoksul kadınlara üreme sağlığı sağlamak için oluşturulan BM programları yer alıyor.