ALİ YILDIRIM / İSTANBUL
Tüm dünyada artan elektrikli ve hibrit araç sayısı, petrol dönemini yavaş yavaş bitiriyor. Özellikle çevreye duyarlı olmasıyla dikkat çeken elektrikli otomobillerin şarj altyapısı Avrupa ülkelerine nazaran Türkiye’de biraz daha zaman istiyor. Fakat son dönemlerde artan şarj istasyonları sayısı AVM otoparklarından çıkarak akaryakıt istasyonlarına ve mola alanlarına kadar sıçradı. Bu konuyla ilgili daha önce eski Renault Türkiye CEO’su İbrahim Aybar bir sohbetimizde şöyle demişti:
“Akaryakıt istasyonları akıllı davranırsa, şarj istasyonları kurarlar. Her kurdukları şarj istasyonun bir kafesi olsa hem şarjdan hem de çay kahveden kazanırlar.” Bu sohbetin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. Şimdiler ise Türkiye’de de yavaş yavaş şarj kafeler veya mola yerleri baş göstermeye başladı. Bunun ilk örneğini ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nu inşa eden ve işleten IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA'da gördük. Elektrikli araç kullanımı ve çevreci yaklaşımı desteklemek amacı ile Kuzey Çevre Otoyolu üzerinde yer alan dinlenme tesisleri Bi’ Mola’larda şirket ücretsiz şarj hizmetini sunmaya başladı. Odayeri – Paşaköy arasındaki otoyol ve Mahmutbey – Odayeri, Çamlık – Reşadiye bağlantı yolları ile Mecidiye bağlantısından oluşan Kuzey Çevre Otoyolu güzergâhında toplam 6 adet dinlenme tesisi bulunuyor. Fenertepe ve Işıklar tesislerinde verilen ücretsiz şarj hizmetinin, önümüzdeki dönemde tüm tesislere yaygınlaştırılması planlanıyor. Yolcuların seyahatleri esnasında dinlenebilecekleri Bi’ Mola tesislerinde akaryakıt istasyonlarının yanı sıra günlük ihtiyaçlarda karşılanıyor. Yolcuların seyahatleri esnasında dinlenebilecekleri tesislerde akaryakıt istasyonlarının yanı sıra kafe hizmetleri de veriliyor. Siz çay kahve içerken aracınız şarj oluyor.
AYTEMİZ İSTASYONLARI DA BAŞLADI
Aytemiz, otomotiv endüstrisindeki değişim ve dönüşüme ayak uydurarak sayıları her geçen gün artan elektrikli araçlar için “hızlı şarj” üniteleri ile hizmet vermeye başlayacağını bildirdi. İlk uygulamanın Bursa’da otoyol üzerinde başlatılacağı belirtilen şirket, kurulacak hızlı şarj ünitesiyle hem elektrikli hem de hibrit araçların şarj edilebilmesine imkân sağlanacağı vurgulandı. Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, Türkiye’de sayıları 2016 yılında 2 bin adede yaklaşan ve 2017 yılında bir önceki yıla oranla satışları yüzde 50 büyüyen elektrikli araçların, ileriki dönemde de pazardaki mevcudiyetini artıracağını kaydetti.
25 DAKİKADA TAM DOLUM SAĞLANACAK
Bursa’nın ardından, kısa bir süre içerisinde İstanbul’da, kurulacağı belirtilen şarj istasyonlarında sadece 25 dakikada neredeyse bataryalarının tamamını dolacak. Şarj istasyonları aynı zamanda 2 araca birden hizmet verebilecek. Cihazlardan günde 75 araç faydalanacak. Eşarj Genel Müdürü Alper Barut ise hızlı şarj ünitesi bulunan istasyonların lokasyonu ve uygunluk durumunun Eşarj'ın web sitesi esarj.com ve Eşarj mobil uygulaması üzerinden görülebileceğini kaydetti.