Selman'ın tehlikeli yükselişine Suudi Sarayı ilk kez tedbir aldı

Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olarak görülen Veliaht’ın, ABD destekli tehlikeli yükselişi Yemame Sarayı’nı ilk kez önlem almaya itti. Baba oğul arasındaki kriz, Kaşıkçı vahşeti sonrası belirgin hale geldi. Tahtında tehdit hisseden Kral, Prens’in yakın koruma ekibine yerleştirdiği 30 sadık adamını görevden aldı. Veliaht, karşılama protokolünden de çıkarıldı.

Kanlı dosyalarıyla üzerine çektiği dünyanın tepkisini imaj çalışmalarıyla perdelemeye çalışan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın taht oyunlarında garanti gördüğü koltuğu sallantıda. Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdülaziz ile oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında ciddi bir yönetim krizi olduğu iddia ediliyor.

İngiltere’nin etkili yayınlarından Guardian’ın haberine göre, Kral ile Veliaht Prens arasındaki gerilim Kaşıkçı cinayetiyle birlikte gün yüzüne çıkmaya başladı. Ancak gerilim 83 yaşındaki Kral’ın Şubat ayında gerçekleştirdiği Mısır ziyaretinde tavan yaptı. Guardian’ın Riyad’daki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Kral danışmanları tarafından ‘kendisine yönelik bir hamle gerçekleştirilebileceğine’ dair uyarıldı. 

Bunun üzerine Kral’ın ekibi, Prens Selman’a sadık olduğu belirtilen 30 kişilik güvenlik ekibini tamamen değiştirdi. İçişleri Bakanlığı, Riyad’dan Mısır’a yeni bir ekip gönderdi. Bu dedikoduları güçlendiren bir örnek de Prens Selman’ın babasını Mısır dönüşü karşılayan komitede yer almamasıydı. Prensin karşılama törenine davet edilmediği, bu durumun Suudi geleneklerine ve protokole aykırı olduğu belirtildi. Kral’ın Mısır seyahati boyunca onun yerine yönetime vekalet eden Prens Selman’ın ilk kez babasının yerine kraliyet kararnamesi yayımlayarak yaptığı önemli atamalar da kriz yarattı. Selman, Kral’ın yokluğunda kardeşi Prens Halid bin Selman’ın yerine Prenses Rima’yı Suudi Arabistan’ın ilk kadın büyükelçisi olarak Washington’a atadı. 

Halid bin Selman’ı görevden alarak Savunma Bakanı Yardımcılığı’na getiren Selman, ayrıca Yemen’deki Husiler ile savaştan dolayı, Suudi Arabistan’ın güney sınırında görev yapan askerlere bir aylık mükafat verilmesi talimatında bulundu.

Bu atamalar bir süredir düşünülse de, karardan Kral’ın haberi yoktu ve gelişmeleri televizyondan öğrendi.

Ayrıca 23 Şubat tarihli tüm bu kararların altında ‘vekil kral’ imzası yer alması da dikkat çekti. Bu unvanın bu şekilde on yıllardır kullanılmadığı hatırlatıldı.

The Guardian’ın kaynakları, kralın ekim ayındaki Kaşıkçı cinayetinden sonra ülkenin maruz kaldığı itibar kaybını düzeltmeyi istediğini savundu. Veliaht Prens’in Kabe’nin çatısına çıkması sonrası din adamlarının bu ‘uygunsuz tavır’ nedeniyle Kral’a şikâyette bulunduğu da belirtildi.

Guardian ayrıca, Kral Abdülaziz ile Prens Selman’ın Yemen’deki savaş esirleri, Cezayir ile Sudan’daki hükümet karşıtı protestolara yönelik tutum konularında anlaşmazlık yaşadığını aktardı. Kral’ın, bu konularda oğlunu ‘daha katı ve sert’ olarak tanımladığı dile getirildi. Gazeteye göre Kral her ne kadar reformist olmasa da, Cezayir ile Sudan’daki hükümet karşıtı protestolara Suudi basınında daha fazla yer verilmesini istedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB ülkeleri, Suudi Arabistan'ı içeren 'kara listeyi' reddetti
36 ülkeden Cemal Kaşıkçı çağrısı: Hesap sorun
ABD'li senatörden Prens Selman'a 'çete' benzetmesi

Dünya Haberleri