Bebeklerin beslenmesindeki şeker, onların diş sağlığını olumsuz etkiliyor, süt dişleri doğal olarak düşmesinden önce çürüyor. İngiltere’deki Royal College of Surgeons’ın verilerine göre çocukların süt dişlerini kaybetme vakaları son 10 yılda yüzde 24 arttı. Rakamlar durumun vahametini ortaya koyuyor zira bu çocukların yüzde 16’sı dört yaşından küçük. Uzmanlar, yüksek şekerli yiyecek ve içecekten oluşan ‘acımasız’ beslenmenin beşikten başladığını belirterek, günümüzde çocukların içeceklerinin bile şekerli olduğunu söylüyor. Royal College of Surgeons Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigel Hunt, çocukların şeker alışkanlıklarının dişleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu belirterek, bazı bebeklerin daha bir yaşına girmeden diş hekimine ilk ziyaretini yaptığına dikkat çekiyor.
Hunt “Çocuklar günlük şeker ihtiyacını yemeklerde giderebilir ama öğünler arasında abur cubur yiyip gazlı veya şekerli içecekler içmeleri diş sağlığı açısından şanslarını kaybettiriyor. Süt dişleri hastanede, anestezi altında alınıyor. Süt dişlerinin doğal olarak düşmeden önce çıkarılması, daimi dişler çıktığında diş tellerine duyulan ihtiyacı artırıyor. ‘Sadece bebek dişleri’ deyip geçmek yanlış, çünkü çocukluk çağındaki dişlerin bakımı, yetişkinlikte ağız sağlığını etkiliyor. Ailelere çocuklarını şeker içeren gıdalardan, meyve sularından uzak tutmalarını tavsiye ediyoruz” diyor. Uzmanlar, meyve suyundaki şekeri azaltmak için doğal meyve suyunu suyla inceltilmesini tavsiye ediyor.
İngiliz The Independent gazetesine konuşan diş hekimi Andrew Wilson “Dişi apse yapan, ağrıyan, gece uyuyamayan ve yiyecekleri çiğneyemeyen ve gece uyuyamayan çok sayıda çocuk görüyoruz. Çocukların çok küçük yaşta böyle sorunlarla uğraşması onlar için travmatik bir durum. Bir kere 5-6 yaşlarında bir çocuk gelmişti, 20 dişini birden kaybetmişti” örneğini veriyor. Wilson sadece çikolata, şeker değil hazır makarna sosunun bile çocukların dişine zararlı olduğunu söylüyor.