Türkiye bilim insanlarını dikkate alarak imar planı hazırlayan Salih Gün'ü konuşuyor: 1999 depreminde yıkılmayan kent

1999’da Gölcük depreminden hasar almayan Tavşancıl beldesinin başarısı, Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş depremiyle yeniden gündemde. Başarının sırrı, dönemin belediye başkanı Salih Gün'ün, imar planını bilim insanlarının direktifleri doğrultusunda hazırlamasında saklı. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan beldedeki imar planını bilimin ışığında hazırlayan Gün'ün “Burası deprem bölgesi, kesinlikle olmaz” diyerek evine çatı katı atmak isteyenlere bile engel olduğu anlaşıldı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem akıllara binlerce insanın hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999’daki 7,6'lık Marmara Depremi’ni getirdi. Depremde 18 bin 373 kişi yaşamını yitirirken 364 bin 905 konut ve işyeri de hasar görmüştü. O dönemler depremin merkezine yakın olan Kocaeli’nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl'ın depremden etkilenmemesi herkesin dikkatini çekmişti. Üzerinden 23 yılın geçtiği deprem ile ilgili BBC Türkçe ekibi, Tavşancıl'ın depremden nasıl etkilenmediğini araştırdı.

BBC Türkçe ekibi, nasıl oldu da burada hiçbir binanın yıkılmadığı ve kimsenin ‘burnunun bile kanamadığını’ anlatmaya çalıştı. BBC’nin video-haberine göre bu şans veya tesadüf değil, bilim insanlarının önerileri doğrultusunda hareket etmenin sonucu.

İMAR PLANI İÇİN BİLİM İNSANLARINA BAŞVURDU

İzmit Körfezi’nin kıyısındaki bu yerleşim yeri 1987’de belde belediyesi oldu. 1989 yerel seçimlerinde belediyenin başkanlığını Salih Gün kazandı. Daha sonra CHP milletvekili de olan ve bu yılın başında Kovid nedeniyle hayatını kaybeden Gün, başkan seçildikten sonra imar planı için Kocaeli Üniversitesi’nden bilim insanlarına başvurdu.

Bilim insanları hazırladıkları zemin etüt raporunda deprem riskine dikkat çekti. Beldenin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığı belirtilerek, buna uygun bir plan çizildi. Gün tam da bu rapora uygun adımlar attı. BBC’ye konuşan mahalle sakinleri Gün’ün o zaman tepki görse de en fazla üç katlı binalara izin verdiğini belirtti.

“BURASI DEPREM BÖLGESİ, KESİNLİKLE OLMAZ”

Genelde evler iki katlı ve birbirlerine yakın değildi. Mahalle sakinleri, o zaman evine çatı katı atmak istediklerinde bile buna izin alamadıklarını hatırlattı. Mahalle sakinleri ısrarlarına rağmen hiçbir şekilde izin alamadıklarını ve bu nedenle Gün’e o süreçte tepkilerin yükseldiğini söyledi.

Salih Gün’ün kızı Nida Gün Dönmez de bu nedenle en yakın arkadaşlarının bile babasına küstüğünü anlattı. Dönmez, dedesinin kendi evine bir kat daha atmak istediğinde bile babasının buna “Burası deprem bölgesi, kesinlikle olmaz” diyerek engel olduğunu hatırlattı.

99 DEPREMİNİN ARDINDAN HAK VERDİLER

Hem Nida Gün Dönmez hem de mahalle sakinleri, imar konusundaki sert tutumundan dolayı Salih Gün’e tepki gösterenlerin ağır yıkıma neden olan depremden sonra kendisine hak verdiklerini anlattı.

Gün’e hak verenler bununla sınırlı değil. Prof. Uğur Kaynak yetkililerle hasar tespiti için çalışırken, Tavşancıl’la ilgili şahit olduğu bir telefon görüşmesini hatırlattı. Kaynak’a göre Tavşancıl’da hiçbir ölü-yaralınının olmaması ve tek bir evin bile hasar almaması yetkilileri o kadar şaşırtmış ki “Orası Kütahya Tavşanlı mı yoksa Diliskelesi Tavşancıl mı” diye sormuşlar.

SALİH GÜN GİTTİKTEN SONRA YAPILAŞMA ARTTI

Gün’den sonra imar planının gevşediğine dikkat çekildi. Bir mahalle sakini, yeni belediye başkanlarının daha fazla oy için imar planındaki o katı tavırdan vazgeçtiğini ve kaçak yapılaşmanın arttığını söyledi.

Bilim insanları, bu bölgedeki fay hatlarının 30-40 yıl arasında deprem ürettiğini ve bu nedenle Tavşancıl’da olduğu gibi doğru adımlar atılmasını istedi. Prof. Kaynak, Salih Gün gibi “Bilim ne derse uyarım” diyen yöneticilerin çok az olduğunu vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Doç. Dr. Doğan Kalafat da görüştükleri belediye başkanlarına Tavşancıl’ı olumlu örnek olarak gösterdiklerini belirtti. Kalafat’a göre Gün’ün taviz vermemesi depremin bertaraf edilmesini sağladı. Yeni bir depremin muhakkak olacağını belirten Kalafat, “Belediye başkanları hiçbir şekilde taviz vermemeli” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Hava durumu daha önce hiç bu kadar önemli olmadı! Deprem bölgesindeki hava durumu afet.mgm.gov.tr'de anlık güncelleniyor
Depremzedeler ile yardımseverler deprem.io platformunda buluşuyor
Yardım kolilerinden çıkanlar 'Bu kadar da olmaz' dedirtti! Deprem yardımı diye bakın neler gönderdiler...

Şehir Haberleri Haberleri