Kimse bunu düşünmediği için İstanbul'un 68 günlük suyu heba oldu! 136 milyon ton su öylece akıp gitti

Küresel ısınma nedeniyle Türkiye her geçen yıl daha az yağmur alıyor. Özellikle 19.3 milyon insanın yaşadığı İstanbul, susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, planlama eksikliği nedeniyle son günlerde yağan yağmurların boşa gittiğini söyledi. İşte detaylar...

Türkiye'nin Batı bölgelerinde son bir haftadır etkili olan yağışa rağmen, bölgede asrın kuraklığı ve su krizi devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Kurumsal (İSKİ) Genel Müdürü Şafak Başa'nın geçtiğimiz gün, İstanbul'un su sorunu olmayacağını, barajlar için asıl kaynağın kar ve ilkbahar yağışları olduğunu açıklamıştı. Uzmanlar, İstanbul, Trakya ve Marmara Bölgesi için kuraklığa bağlı susuzluk riskinin kriz boyutunda ele alınması uyarısını yineledi.

2 AYLIK SU BOŞA GİTTİ

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise geçtiğimiz 13 Kasım 2023 Pazartesi günü İstanbul'da metrekareye yaklaşık 25 kilogram yağış düştüğünü ancak yağmur hasadı yapılmadığı için 2 ay yetecek su kaynağının boşa akıp gittiğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İstanbul'a geçtiğimiz pazartesi toplam 136 milyon 525 bin ton suya denk gelen yağmur yağdığını belirterek, "136 milyon 525 bin ton yağmur suyu hasat edilseydi. İstanbul'un 68 günlük su ihtiyacı sağlanırdı ama olmadı. İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 16.4'den yüzde 17.08'e çıktı Barajlara gelen su miktarı sadece 5 milyon metreküp oldu. Yani yaklaşık 131 milyon metreküp su barajlara ulaşamadı" dedi.

YAĞMUR HASADI ŞART

"Son günlerdeki yağışlara rağmen İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 17'ye gerilerken, Trakya'daki su kaynakları da neredeyse tükenmiş durumda" diyen Prof. Dr. Mustafa Öztürk uyarılarını şöyle sürdürdü: "İstanbul'da yağan yağmur suyu boşa akıp gidiyor. Yağmur suyunu hasat etmek, atık suları ileri kademe arıtmak şart. Havzalar arası su taşımak çözüm değil. İstanbul'da kesintiler başlayacak. Kaynaklar yetmiyor."

YAĞIŞ ORANI YÜZDE 30 AZALDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yayınladığı son Alansal Yağış Raporu'nda da yaşanan felaket gözler önüne serilirken, Marmara Bölgesi'nin batısındaki yağışlarda yüzde 80'in üzerinde azalma kaydedildiğine dikkat çekildi.

2023 Ekim ayında Tekirdağ ver Kırklareli'nde sadece 3 günün yağışlı geçtiğine yer verilen raporun ardından Haber Global'den Mert İnan'ın sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise, "Kasım'ın sonuna kadar İstanbul, Trakya ve Marmara'nın batısında hemen her gün yağış göreceğiz ancak bu yağışlar geçmişe göre yüzde 20 ile 30 arasında daha az gerçekleşecek" diye konuştu.

ARALIK AYI DA AYNI OLACAK

Kasım yağışlarının baraj doluluk oranlarının en fazla yüzde 1, 2 yükselteceğini sözlerine ekleyen Adil Tek, "İstanbul'da Kasım yağış ortalaması 80 kg'dır ancak ay sonundaki toplam miktarın 55 kg seviyesinde kalacağını öngörüyoruz. Aralık ayı da benzer şekilde geçecek. Marmara ve Ege'de yağışlar olsa da ortalamanın yüzde 30 altında yağmur yağacak. Önümüzdeki dönemlerde de en büyük kuraklığı İstanbul yaşayacak. 'Sorun yaşanmayacak' denilmesi sorunu çözmüyor" ifadelerini kullandı.

REZERVLER DOLMUYOR

Öte yandan İstanbul'daki susuzluk tablosu 2013'den bile kötüye giderken, kentteki barajların 'genel doluluk' oranı yüzde 17'ye gerilemiş durumda. Istrancalar'da yüzde 20, Elmalı Barajında yüzde 20, Terkos'ta yüzde 9, Darlık Barajı'nda yüzde 27, Alibey Barajı'nda yüzde 19 olan doluluk oranı, diğer barajlarda yüzde 5'in alına inmiş durumda. Melen Nehri'nden su temin edilen ve İstanbul'un su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Ömer Barajı'ndaki rezervler ise yüzde 36 olarak ölçüldü.

Devlet Su İşleri (DSİ) eski yöneticisi Dursun Yıldız da ise önümüzdeki günlerde su kesintilerinden en çok etkilenecek ilçelerin Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Çatalca ve Silivri olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

Şehir Haberleri Haberleri