İstanbul'da taksi sayısı 32 yıldır değişmedi: Ancak rüşvetle taksi bulabiliyoruz

İstanbul'da özellikle son 3 yıldır yaşanan taksi sorununu hâlâ çözülebilmiş değil. Yoldan geçen taksiler yolcu seçerken, durak taksileri de yakın mesafeye gidecek yolcuları almıyor. Taksi şoförleri de meslektaşlarının yolcu seçtiğini doğrularken, vatandaşlar ise bazı taksi uygulamalarında yer alan 'Taksimetreyi aç-gel' hizmetinin 'rüşvet'ten farksız olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da 1990 yılından beri 18 bin olan taksi sayısının aradan geçen 32 yıla rağmen aynı kalması, vatandaşların taksi bulamamasına neden oluyor.

2019 yerel seçimlerinde göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, taksi sayısını ilk etapta 28 bine yükseltecek 'Yeni Taksi Modeli'ni 2020 yılında tanıttı.

Fakat İBB'nin taksi sayısını artırma talebi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri ile AK Partili üyelerin çoğunluğunu oluşturduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından defalarca reddedildi.

Son olarak dün (30 Kasım 2022 Çarşamba günü) İBB'nin İstanbul'da bin 803 minibüs ve 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi teklifi UKOME toplantısında kabul edildi. Buna göre, Megakent'te 2 bin 125 yeni taksi hizmete girecek.

ALTERNATİF ULAŞIM SERVİSLERİ KAPATILDI

Diken.com.tr internet sitesinden Ayşegül Kasap'ın haberine göre, İstanbul'da ulaşım hizmeti taksicilerin insafına kalmış durumda. AK Parti hükümetiyse sarı taksiye alternatif olabilecek Uber gibi tüm özel ulaşım hizmetlerinin önünü kapadı.

Özellikle Taksiciler Oda Başkanı Eyüp Aksu'nun isyanı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aldığı kararı şöyle anlatmıştı: "Uber, muber diye bir şey çıkmış, o iş bitti artık, öyle bir şey yok. Bizim taksicilik sistemi var. Taksilerimizin, hakkını kaptırmayız, yedirtmeyiz."

Uber'e erişim 2019 yılında engellenmişti. 2020 yılında uygulamaya erişim engeli kaldırılmış, 2022 Şubat ayında ise İstanbul'da 8 yolcu kapasiteli siyah taksileriyle tekrar hizmete başlamıştı.

20 MİLYONLUK İSTANBUL'DA TAKSİ SAYISI SADECE 18 BİN

UKOME'de dün alınan kararla, ihtiyaç fazlası bin 803 minibüs ve 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi sonucu İstanbul trafiğinde hizmet verecek 2 bin 125 yeni taksi, 19.3 milyon nüfuslu İstanbul için yeterli değil. Turist ve göçmenler de işin içine girdiğine İstanbul'un nüfusu 20 milyonu aşıyor.

Halihazırda 18 bin 395 olan taksi sayısı bu kararla beraber artık 20 bin 475 olacak. Taksi sayıları daha da artmalı fakat bu da yeterli değil.

İstanbullu vatandaşlar ulaşım haklarının artık 'sarı taksi' tekelinde olmasını istemiyor.

REKABET ARTIRILMALI

Taksi bulmakta sıkıntı yaşadığını ifade eden bir vatandaş, şunları söyledi:

"Geçen hafta hastaneye gitmek için taksi bulamadım. Önümden beş tane boş taksi geçti. Durmadı. BiTaksi uygulaması var. O da sarı taksilerin insiyatifinde. Çağırıyoruz taksiyi gelmiyor. Onaylayan taksi de arayıp nereye gideceğimizi soruyor.

Yakın mesafeyse uygulamadan iptal ediyor. Uygulama daha sonra bize seçenek sunuyor 'Taksimetreyi aç-gel' seçeneği. Yani ancak önden rüşvet verebilirsek taksi bulabiliyoruz. İstanbul sarı taksi tekelinden kurtarılmalı. Rekabeti artıracak başka firmalar da olmalı. Yoksa bu krizin çözümü zor."

Başka bir İstanbullu da, "Parasını verip alacağım bir hizmet için şoförlere yalvarıyorum resmen. Dünyanın başka hiçbir yerinde yok bu. Denetimler yetersiz. Taksi sayısını artırsalar ne yazar? Yine bu plaka ağalarının tekelinde her şey. Sistemi değiştirmeden, denetimleri artırmadan İstanbul’un taksi krizi çözülmez" dedi.

Bir öğrenci okula gitmek için kapının önünde bir saat boyunca taksi beklediğini şöyle anlattı:

"Taksi bulamıyorum. Durağı arıyoruz taksi yok diyor. Bir taksi önümde durdu, nereye gideceğimi sordu, yakın mesafe diye almadı. Yağmurun altında bekledim, ıslandım, derse geç kaldım."


Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu

TAKSİ DURAKLARINAN YAKIN MESAFE YOLCU FORMÜLÜ

Gazeteci Ayşegül Kasap'a konuşan taksiciler, yakın mesafeyi kabul etmediklerini yalanlamıyor:

"Ben şimdi Üsküdar'dan havalimanına yolcu alsam nerden baksan 500-600 lira para kazanacağım. Dönüşte de yolcu alacağım bir o kadar yine kazanacağım. Ama metro durağına bıraksam sadece indi-bindi parası 28 lira. Ben 20 yakın mesafe yolcu alsam bir havalimanı parasını ancak çıkarabiliyorum. Neden isteyeyim ki yakın mesafe?"

Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu tutumun hata olduğunu ve bunu yapanların cezalandırılması gerektiğini söylüyor. Vatandaşlar, ortada bilinçli ve sistemli bir eylem olduğunu, dolayısıyla olan bitenin 'hata' olmadığını düşünüyor.

Konuyla ilgili konuşan bir taksi şoförü, şunları söyledi:

"Taksi durakları yakın mesafe yolcu almak istemiyor. Bunun içinde bir formül geliştirdiler. Yolcu durağı aradığında 'Şu an taksi yok. Nereye gidecektiniz? Taksi geldiğinde dönüş yapalım' diyorlar. Yolcunun gideceği yer yakın mesafeyse hiç dönmüyorlar. Oysa o sırada durakta birkaç taksi oluyor. Yolcunun gideceği yer uzak mesafeyse 'Şimdi bir araç geliyor yönlendiriyorum hemen' diyorlar."

TAKSİ ŞİKAYET HATTI, EYÜP AKSU DÖNEMİNDE KAPATILDI

Eyüp Aksu, 29 Kasım 2022 Salı günü Habertürk TV'de katıldığı programda, taksilerin yakın mesafe almamasını 'tasvip etmediğini' söylerken, bu konuda Taksiciler Odası'nın yaptırım uygulayamaya yetkisi olmadığını da aktardı.

Bir önceki Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur döneminde, bu tarz durumlar için bir 'şikayet hattı' hizmet veriyordu. Bu hat üzerinden şikayet geldiğinde Taksiciler Odası'na yazı yazılıp, ilgili taksici para cezasına çarptırılıyordu. Bu yaptırımın taksiciler üzerindeki etkisiyse çok oluyordu fakat bu hat mevcut başkan Eyüp Aksu döneminde devre dışı bırakıldı.

İSTANBUL'DA TAKSİLER NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

İstanbul'da taksi hizmetiyle ilgili bir olumsuzluk yaşadığınız takdirde İBB'nin 'Taksi Şikayet Hattı'nı arayabilirsiniz. İBB taksi şikayet hattına 444 15 23 numaralı telefondan veya ALO 153 Beyaz Masa'dan ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL'UN NÜFUSU KAÇ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 16 Kasım 2022 Çarşamba günü Habertürk TV'de katıldığı bir programda, İstanbul'un resmi nüfusunun 15 milyon 840 bin olduğunu fakat kente su sağlayan İSKİ'nin 19 milyon 300 bin abonesi olduğunu, dolayısıyla İstanbul'un gayri resmi nüfusunun 19 milyon 300 bin kişi olduğunu söyledi.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun konuyla ilgili sözleri şöyle:

"İstanbul'un resmi nüfusu 15 milyon 840 bin.

Valiliğe defalarca yazı yazdım; bize mülteci sayısı hakkında net, somut rakamlar verin. BM tespitleri ve bizim tespitlerimiz bunun 2 milyondan daha fazla olduğunu gösteriyor.

İnsanların aldığı hizmetler var. Örneğin su, gaz. Resmi rakamlar yayınlanıyor. (Sığınmacı sayısı) 1.3 milyon diyorlar. Bize göre 2 milyonun üzerinde.

Su tüketiminin ne kadar arttığını, kişi başı tüketim üzerinden görebiliriz. 1 kişi yılda 33 ton su kullanıyor; yıkanma, temizlik, içme suyu...

Bunu gördüğümüzde karşımıza tam 19 milyon 300 bin sayısı çıkıyor. Büyükşehirde 19 milyonun üzerinde insan taşıyoruz.

İstanbulkart kullanan kayıtlı 500 bin mülteci nüfusu var. Havuzdan kullanan 3 milyon kart daha var.

Biz 20 milyona yakın insana hizmet veriyoruz aslında."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Bu işlemi yapmayan İstanbulkart sahipleri artık kullanamayacak! Son güne bırakmayın, 30 saniyede başvurunuzu tamamlayın
Taksiciler zammı beğenmedi: Terbiyesizler bizi bitirdiniz
Araç sahipleri yeni yılda park edecek yer bulamayacak! Bakın neden...

Şehir Haberleri Haberleri