İstanbul'da 'Senin Şehrin, Senin Bisikletin' sloganıyla bisikletseverlere hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştirak şirketi İSPARK'a bağlı ISBIKE'ın bisikletleri çalınıyor, bisiklet üniteleri, teknik cihazlar, işletim sistemleri, kiralama üniteleri, kamera donanım sistemleri tahrip ediliyor, bisikletler kiokslardan zorla çıkartılıyor.
Çalınan bisikletler; su kanalları, metruk binalar veya şehrin farklı bölgelerine GPS kutusu sökülmüş veya diğer aksamlarına hasar verilmiş şekilde terk edilmiş olarak bulunuyor.
İstanbulluların ISBIKE bisikletlerini özellikle yaz aylarından çok sık kullandığını belirten İSPARK Genel Müdürü Hakan Orhun, bisikletlere verilen zararın İBB'ye milyonlarca liraya mal olduğunu söyledi.
İSPARK Genel Müdürü Hakan Orhun
"ISBIKE BİSİKLETLERİ İSTANBULLULARIN MALIDIR"
ISBIKE bisikletlerinin tahrip edilmesiyle ilgili konuşan Orhun'un açıklamaları şöyle:
3 bine yakın bisikletle hizmet veriyoruz ama bu sayıyı İstanbul için çok daha ileri götürme planlarımız var. Ancak bu sayıyı maalesef 3 binde koruyamıyoruz, çünkü bisikletlerimiz zarar görüyor.
Burada giderek artan bir vandalizm ile karşı karşıyayız. Sadece zarar verme amaçlı bunu yapanlar var. Bunun yanı sıra çalıp kullanmak isteyenler var. Ama bu bisikletlerin tamamını, çok gizli yerlerindeki GPS aracılığı ile biz bunları takip ediyoruz.
Bunlar bir kamu malı, bunların hepsi İBB'nin ürünleri. Dolayısıyla bunlara verilen zarar, kamu zararı. O yüzden bunu hep beraber sahiplenmemiz lazım.
Her İstanbullunun kendi mallıdır bunlar. Dolayısıyla bu bisikletleri sahiplenelim, koruyalım ve sayısını artırmayı da biz halledeceğiz.
"İSTANBUL'DAKİ VANDALİZM ORANI YÜKSEK"
Bizim kimi istasyonlarımızda yeterli sayıda bisiklet görememenin altında yatan nedenlerden biri bu. Aslında bu global de bir problem. Amsterdam mesela, bu konuda en bisiklet şehri diyebiliriz. Orada da senede neredeyse 10 binlere ulaşan bisiklet nehirden toplanıyor.
Ama orana baktığımızda, İstanbul'un vandalizm oranı biraz daha yüksek ve bizim bunu düşürmemiz gerekiyor. Bunu da hep beraber yaparız. Hep beraber bisikletlerimizi sahiplenerek daha iyi bir hizmet vermemizi sağlayabiliriz.
"İKİ KATI BİSİKLETLE HİZMET VEREBİLİRDİK"
Buraya baktığımızda, aslında biz, neredeyse iki katı bisikletle hizmet verebilirdik, şu anki vandalizmle karşı karşıya kalmasaydık. Bunu da yapacağız aslında, sayıyı mutlaka artıracağız. Ama buradaki giderden bahsedersek 10 milyonlar mertebesinde.
Bu bisikletlerin parçaları, genelde yurt dışından gelen ürünler olduğu için döviz endeksli ürünler. Bu nedenle de maalesef çok ciddi onarım maliyetleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunu sahiplenirsek bunu çözeceğimizi düşünüyorum.
"BİSİKLET İSTASYONLARINA DA ZARAR VERİYORLAR"
Bisikletlerin tamamının çok özel bakımları yapılıyor ve ayrıca burada dengeleme denilen bir operasyonda yönetiyoruz biz. Talebin attığı yerlere bisikletlerinizi yönlendirerek, taşıyarak daha çok kullanıma açmak istiyoruz.
Bir taraftan da onarımlar için de biraz önce bahsettiğimiz gibi mümkün olduğunca bunları tekrar kullanmak istiyoruz ama bazıları maalesef kurtarılamayacak derecede hasar görmüş oluyor. Bu, sadece bisikletlerle de sınırlı değil, bisikletlerin bağlı bulunduğu istasyonlarda da ciddi zararlar söz konusu.
Ancak ben şunu hatırlatmak istiyorum, niyeti kötü olan kişiler şunu bilsinler ki bu bisikletlerin tamamı izleniyor, istasyonlar kamerayla kayıt altında. Dolayısıyla biz, bunları tespit edip emniyet görevlilerimizle beraber üzerine düşüyoruz. Bu kişiler hakkında kamu davası açıyoruz.
"İSTANBULA ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER GELİYOR"
ISBIKE projesi, kişilerin ağırlıklı olarak eğlence amacıyla ya da sağlıklı hayat için spor amacıyla kullandıkları bisikletler. Bununla sınırlı kalmayacağız, öncelikle bu bisikletlerin sayısını çok ciddi artırmayı planlıyoruz.
Bisikletlerimiz ağırlıklı olarak sahil bölgelerinde. Bunun da nedeni, İstanbul bildiğimiz gibi biraz engebeli bir yapıya sahip. Bisikletlerin kullanımı yokuşlarda maalesef kolay olmuyor.
Çok yakın bir gelecekte elektrikli bisikletlerimizi getireceğiz. Dolayısıyla İstanbullular, bu açtığımız on tane metro hattı ve halihazırdaki metro hatlarından bu bisikletler aracılığıyla çok daha rahat ulaşacaklar.
Bu elektrikli bisikletler spor amaçlı, eğlence amaçlı değil, ulaşımın bir parçası olarak konumlandırılacak. Dolayısıyla bunun için çok da heyecanlıyız.
"ÖNÜMÜZDEKİ YAZ İSTANBUL SOKAKLARINDA OLACAKLAR"
İhale hazırlıklarımız sonlandı. Dolayısıyla önümüzdeki yaz elektrikli bisikletleri İstanbul sokaklarında göreceğiz. Aslında İstanbul'un ihtiyacı olan sayı 30-40 binler civarında bizim hesaplarımıza göre, dolayısıyla o sayıya yıllar itibariyle ulaşacağız. Çok sıkı talep göreceğine eminim. Hem sağlık açısından hem hız açısından çok iyi bir uygulama olacağını öngörebiliyorum.
Biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak tüm hizmetlerimize erişimin en düşük maliyette olması için çalışmalar yapıyoruz ve burada da dediğim gibi Avrupa şehirlerinin çok altındaki fiyatlarda olacak ve maksimum sayıda kişinin erişmesi için olabilecek en uygun fiyatta konumlandırmayı hedefliyoruz.
Mevcut bisikletlerden başlarsam bunların 300 istasyonu var, elektrikli bisikletler için ise sayı olarak vermem doğru olmaz ancak metro istasyonlarında mutlaka istasyonları olacak, önemli metrobüs istasyonlarında olacaklar. Ulaşımın kesişim noktalarında mutlaka elektrikli bisikletler olacak.