Hayat pahalılığı onları da vurdu: Türkiye'nin ilk pastanesi Lebon kapanıyor

Beyoğlu'nda kapanan tarihi dükkanlara bir yenisi daha ekleniyor. İstiklal Caddesi'nde 19. yüzyıldan bu yana faaliyet gösteren Lebon Pastanesi'nin, yüksek kira bedeli nedeniyle yıl sonunda kepenklerini indirecek.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi'nde 36 yıldır hizmet veren Lebon Pastanesi, kiracısı olduğu Karagözyan Vakfı'nın kira kontratını yenilememesi nedeniyle 31 Aralık 2022 günü son kez hizmet verdikten sonra kapanacak.

Lebon Pastanesi'nin tarihinin 1810 yılına dayandığını söyleyen pastanenin iki ortağından Abdurrahman Cengiz, "3 milyon liralık yatırım çöp olacak. Biz 32 bin lira kira veriyoruz. Ancak mülk sahipleri burayı 60 bin liraya kiraya verebileceklerinin düşünüyorlar. Biz şu an 60 bin lira kira vermeyiz. Biz de çaresiz kaldık. Bu tip yerlerin korunmaması çok üzücü" diye konuştu.

"ÜZGÜNÜZ, BIRAKIP GİDECEĞİZ"

Pastaneyi bırakıp gideceklerini söyleyen Lebon Pastanesi ortaklarından 75 yaşındaki Abdurrahman Cengiz, "Pastane, Charles Bourdon tarafından kurulmuştur. Lebon Pastanesi'nin tarihini biz kitaplardan 1886 olarak biliyoruz. Ancak bir müşterimiz bize Lebon'un eski bir çikolata kutusunu getirdi. O çikolata kutusunda 1810 yazıyor" dedi.

Lebon'un Türkiye'nin ilk pastanesi olduğunu dile getiren Abdurrahman Cengiz, "Biz buranın patentini aldık ve 36 yıldır bu pastaneyi işletiyoruz. Çıkarılan borçlar kanunuyla bir yerde 10 yıl kiracıysanız gerekçe göstermeden mülk sahibi sizi tahliye edebilir. Bu nedenle kiracısı olduğumuz Karagözyan Vakfı bizi tahliye kararı aldırdı.

Ama Yargıtay, bu kararı bozdu '2020 yılına kadar çıkaramazsınız' dedi. Karagözyan Vakfı, bize 2010 yılından bu yana kontrat yapmıyor. Biz de çaresiz kaldık. Boşaltma kararı aldık. 31 Aralık tarihinde pastaneyi kapatacağız. Üzgünüz ama yapılacak bir şey yok. Bırakıp gideceğiz" diye konuştu.

"60 BİN LİRA KİRA VERMEYİZ"

Abdurrahman Cengiz, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyanın her yerinde bu tip yerler kültür bakanlığı ve belediyeler tarafından koruma altına alınır. Burası bir vakıf yeri, şahıs yeri de değil. Bizi buradan çıkarmak istemelerinin nedeniyse, biz 32 bin lira kira veriyoruz. Ancak mülk sahipleri burayı 60 bin liraya kiraya verebileceklerinin düşünüyorlar. Biz şu an 60 bin lira kira vermeyiz. Biz de çaresiz kaldık. Bu tip yerlerin korunmaması çok üzücü."

"MÜŞTERİLERİMİZE ÜZÜLÜYORUZ"

Lebon Pastanesi'nin ortaklarından olan Şakir Ekinci ise, "Burada insanlarla aile gibiyiz. İş olup olmaması hiç umurumda değil. Müşterilerimize üzülüyoruz. Pastanemizi bırakıp gitmekte bizim tuhafımıza gidiyor. Biz den sonra kimse burayı bir daha kuramaz" İfadelerini kullandı.

Lebon Pastanesi'nin müdavimlerinden Zeynep Dinçer, "Lebon Pastanesi'nin kapanmasına çok üzülüyoruz. Çünkü burası Beyoğlu'nun son kalelerinden. Buradaki gibi bir pastane kültürü her yerde bulunmaz. Burası çok tarihi bir yer.

Genel olarak buraya her gün geliyorum. Gidecekleri için, bir daha bu pastalarda yiyemeyeceğim için düzenli olarak geliyorum. Burada en çok profiterol seviyorum. Biz burada bir aile gibiyiz. Sabahları devamlı buraya gelen insanlar var" dedi.

"BEYOĞLU'NUN KİMLİKSİZLEŞMESİNE KİMSE ARAÇ OLMASIN"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tarihe sahip çıkılmasını talep etti.

Mal sahibine seslenen Polat, "Beyoğlu'nun 212 yıllık markası Lebon için bugün son gün. Uzun süredir Lebon'un devam etmesi için özel olarak çabaladık. Son kez makul bir kira artışı görüşmesi için mal sahibini uzlaşmaya davet ediyorum, Beyoğlu'nun kimliksizleşmesine kimse araç olmasın" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

'Serpme kahvaltı' yasaklanıyor, yerine 'seçmeli kahvaltı' geliyor
Trafik lambasına 'kalp' yapmak cezasız kalmadı
'Katil martı' paniği: Güvercinleri kurabiye gibi yiyorlar!

Şehir Haberleri Haberleri