6 Şubat felaketinde ağır yara alan Diyarbakır'da Galeria Sitesi de 89 kişiye mezar olmuş 22 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Sitenin müteahhidi geçtiğimiz günlerde tutuklanmış ilk ifadesinde "Zeminde su çıktığı, sıvılaşma olduğu gibi bir şey söylenmedi. 1999 yılından önce zemin etüdü raporunun alınması da zorunlu değildi" şeklinde savunma yapmıştı.
4'ü tutuklu, 3'ü firari 7 sanığın yargılandığı davada, Sedat Eser, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nce hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin, heyetin karot örneklerini usulüne uygun almadığını iddia etti.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir, tutuklandı. M.E., H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlanıp, iddianame hazırlandı. İddianamede 7 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.
SUÇLAMALARI REDDETTİLER
Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın ilk duruşması, görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Duruşmada savunma yapan Sedat Eser, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nce hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin, heyetin karot örneklerini usulüne uygun almadığını iddia etti. Üzerine atılı suçu kabul etmeyen Eser, tahliyesini talep etti. Şirin Yiğit de binanın yapım aşamasında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğunu ve mesaisinin büyük bölümünü bu göreve ayırdığını, fiili olarak inşaat işleriyle uğraşmadığını ileri sürdü. Diğer sanıklar da suçlamaları reddedip, tahliyelerini talep etti. Savunmaların ardından mahkeme heyeti, 4 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 26 Şubat 2024'e erteledi.