Büyükçekmece'de kentsel dönüşüm siyasi çekişmeye takıldı

10 ili enkaz altında bırakan depremlerin ardından gözler beklenen İstanbul depremine çevrildi. Kentin en riskli ilçelerinden Büyükçekmece'de ise AK Partili belediye meclis üyeleri kentsel dönüşüme direniyor. Depremde en çok zararı alacak olan bu mahalleler için bugüne dek İBB Meclisi'nden onay çıkarılmadı ve kentsel dönüşüm gerçekleştirilmedi. KARAR'a konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de o mahallelere dikkat çekti.

MERVE ŞİŞMAN | KARAR

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık iki büyük deprem 11 ili vurdu. Yaşanan bu acı dolu günlerde ise felaketin tablosu gittikçe karardı. Resmi can kaybı rakamlarına göre 45 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Depremin yaşandığı bazı bölgelerdeki enkaz kaldırma çalışmaları ise sürüyor. Acı tablonun ardından gözler de yaşanması beklenen İstanbul depremine çevrildi. Jeoloji mühendislerinden ve deprem uzmanlarından İstanbul için peş peşe uyarılar gelirken STK'ların, devlet yetkililerinin, bakanlıkların harekete geçmesiyle depreme yönelik çalışmalar sürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Hatay'da yaptığı açıklamada, "İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutu belirlediğimiz iki rezerv alana, hem Anadolu hem Avrupa yakasına taşıyacağız" demişti. Bu açıklamanın ardından 39 ilçesi bulunan mega kentteki, birinci ve ikinci derece riskli olan ilçeler araştırılıyor.

BÜYÜKÇEKMECE İKİNCİ DERECEDE RİSKLİ

İkinci derece riskli bölgelerin içindeki Büyükçekmece ilçesinin raporlarına KARAR ulaştı. Rapora göre 2009 yılında ilçeye bağlanan ve depremde en fazla hasar alacak yerlerden olan Tepecik, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye sahil kesimi ve Pınartepe bölgelerinin dönüştürülmesine AK Partili vekiller izin vermiyor.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "2009 yılından itibaren ilçemize bağlanan, depremin en çok etkileyeceği ve en büyük zararın görüleceği yerler Tepecik, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye sahil kesimi ve Pınartepe bölgeleridir. Bu bölgelerin planları bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Meclisi’nden çıkarılamadığı için kentsel dönüşüm yapılamamaktadır." şeklinde konuştu.


Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün

1994 yılından bu yana Büyükçekmece Belediye Başkanı olarak görev yapan Hasan Akgün, "Belediye Başkanı olduğunuz dönem boyunca kaç bina yapıldı?" sorusuna, "Belediye Başkanlığım boyunca 22 bin 170 adet yeni yapı yapıldı. Büyükçekmece Belediyesi tarafından yapı kullanma izni belgesi verilen yapıların tamamı verildiği tarihteki deprem yönetmelikleri ve mevzuatlar kapsamında depreme dayanıklıdır" şeklinde cevap verdi.

40 BİNDEN FAZLA KONUT YENİLENDİ

Akgün bugüne kadar ilçede 40 binden fazla konutun yenilendiğini ifade etti ve ekledi: "Her hafta beş ile on bir arasında bina yıkıyoruz. 120 adet yapı kentsel dönüşüm kapsamında riskli ilan edilmiş olup yasal iş ve işlemler devam etmektedir."

Akgün ada bazlı kentsel dönüşümü teşvik ettiklerini belirterek, "1999 depreminden sonra ilçemizde kentsel dönüşüm başlatıldı. Yapılan değişikliklerden en çarpıcı olanı ise; Türkiye’de binalarda zemin kattan sonra yapılan çıkmaların tamamıyla kaldırılmasıdır. 1999 yılı öncesi yapılan en eski binalardan kentsel dönüşüm sürecini başlattık. Alanında uzman bilim insanlarından oluşan Mimari Estetik Komisyonumuz yeni projelerin incelenmesi ve onaylanması aşamasında çalışmalarına bilim ve fennin ışığında özveri ile devam etmektedir. Ada bazlı kentsel dönüşüm teşvik edilmektedir. Böylelikle yeşil alan dokusunun korunması, kent siluetin bozulmaması, daha yaşanabilir yaşam alanlarının oluşturulması sağlanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Büyükçekmece'de 2 bin 973 adet yapı kayıt belgesi almış yapı bulunuyor. İlçede 1999 yılından önce yapılmış 19 bin 783 adet, 1999 yılından sonra yapılmış 18 bin 74 adet yeni yapı olmak üzere toplam 37 bin 857 adet yapı stoku bulunuyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün ifadelerine göre ilçede 134 adet toplanma alanı bulunuyor. Bu alanların yüz ölçümü toplam 1,2 milyon m² olarak hesaplandı. Akgün, "Bu alanlara herhangi bir yapılaşma müsaadesi verilmemiş olup, bundan sonra da verilmeyecek'" ifadelerini kullandı.

12 YILDIR TAMAMLANAMAYAN İMAR PLANI

İşte olası İstanbul depreminde en çok yıkımın yaşanacağı ancak gerekli imar çalışmaları için izinlerin çıkmadığı mahalleler:

Büyükçekmece, 24 mahalleye sahip. Bu mahallelerden bir tanesi olan ve riskli olarak kabul edilen Pınartepe mahallesi için 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre, 370 hektarlık alanı bulunuyor. Pınartepe Mahallesi'ne ilişkin 2011 yılında başlatılan imar planı çalışmaları 12 yıldır tamamlanamadı. 2015 yılında İBB tarafından Pınartepe'de büyük bir alan 'Yapı Yasaklı Alan' olarak ayrıldı. Pınartepe Mahallesi'nin kıyı kısmına ilişkin 39 hektarlık alanda, planlamalar meclise gündemine getiriliyor ve bu bölgede uygulama yapılamıyor.

GÜZELCE - BAHÇELİEVLER

2012 yılları ile 27.04.2022 tarihi arasında neredeyse 10 yılı aşkın sürede yaşanan mağduriyet Büyükçekmece Belediyesi tarafından gideriliyor. İBB Meclisi'nin gündeminde ele alınarak ve daha sonra çoğunluğun reddetmesi ile planlar geri gidiyordu. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nda yer alan "...Üç ay içinde Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır" hükmüne istinaden Güzelce ve Bahçelievler planları Belediye tarafından onaylanıyor.

İMAR ÇALIŞMASI 2013'TE BAŞLADI AMA...

Türkoba Mahallesi'nde ise 546 hektarlık alan söz konusu oldu. 2008 onaylı plan mahkeme tarafından mahkeme kararıyla iptal edildi. Daha sonra 1/5000 ölçekli plan 2013 yılında onaylandı. Türkoba Mahallesi'ne ilişkin 2013 yılında başlatılan imar çalışmaları 10 yıldır tamamlanamadı.

2021'DEN BERİ KOMİSYONDA

1011 hektarlık alanda, 2019 onaylı Büyükçekmece Havza Koruma Planı hükümleri doğrultusunda Tepecik Al Bölgesi'ni kapsayan alanda İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından 2021 yılında meclis gündemine alınmıştı. İBB İmar Komisyonu'nda beklemeye devam ediyor.

34 hektarlık alan söz konusu olduğunda 2017 yılında sunulan plan gelen itirazlarla birlikte 2 yıl bekletildi. Onay işlemleri tarafından 2021 yılında İBB'ye gönderildi. Daha sonra 2022 yılının Haziran ayında Büyükçekmece Belediyesi'ne iade edildi. Kurum görüşmelerine ilişkin yazışmalar yapıldı. Şu an İBB tarafından revize edilme aşamasına geldi.

CELALİYE KAMİLOBA MAHALELERİ TEM GÜNEYİ

Celaliye'de 6 bin 943, Kamiloba'da 8 bin 693 kişi 2022 yılı verilerine göre o bölgede yaşamını sürdürüyor. Bu bölgelerde ise 7 yıldır imar planı çalışmaları tamamlanamadı. 2016 yılında başlatılan imar çalışmaları askıya alındı. Tekrar gündeme gelmesiyle de iadesi yapıldı. Bölgede çalışma yapılamıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Roj Girasun: Aday olma ihtimali güçlendikçe oyu arttı
'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına katılanların faturasını devlet ödüyor! Hayırseverler iyilikte yarışıyor!
'Bitirdik' demişlerdi, yine başladılar! En fazla üç yıl dayanabildiler

Şehir Haberleri Haberleri