Son dönemlerde stoklarının azalmasından dolayı, başta Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri olmak üzere birçok markette kotalı yöntemle satılan şekerin üreticileri, hem artan maliyetlerden hem de geçen yılın ücretini alamadıklarından dolayı şikayetçi. Şeker pancarı alım fiyatının ton başına 800 TL olmasının da kendilerini kurtarmadığını belirten çiftçiler, arpa ve buğday gibi maliyeti daha az ürünlere yöneldiklerini açıklayarak, "Bu gidişle biz şeker pancarını, siz de şekeri göremeyeceksiniz" yorumunda bulundu.
FİYAT ARTTI AMA...
Geçen yıl şeker pancarı alım fiyatı ton başına 420 lira olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Şeker’in 2022 yılı şeker pancarı alım fiyatını 16 polar (şeker oranı) için ton başına 800 lira olarak açıklamış, posa bedeli ve kota tamamlama primi ile birlikte şeker pancarı ton başına toplamda 875 lira olacağını belirtmişti.
Şeker pancarı üreticisi, bugünkü fiyatlar üzerinden bir dönümde; taban gübresine bin TL, üst gübreye 500 TL, ot ilacına 310 TL, mazota 400 TL, sıvı gübreye (yaprak gübresi) 25 TL sulama ve diğer giderlere 200 TL ödeyecek. Bir işçinin yevmiyesi de günlük en az 150 TL. Bir dönüm arazinin kirası için de 450 TL ödenecek.
"BİR DÖNÜMDE MALİYET 3 BİN TL"
Üreticiler, bir dönümde ortalama 5-6 ton arası şeker pancarı çıktığını söylüyor. Şeker pancarının tonu 800 TL’den hesaplandığında dönüm başına 4 bin lira bir gelir elde ediliyor. Bir üreticinin dönümde maliyeti ise ortalama 3 bin TL’yi geçiyor.
Sivas’ta şeker pancarı üreticiliği yapan Murat Sulakçı 2021 hasat döneminde teslim ettikleri şeker pancarının ücretini de hala alamadıklarını ifade etti.
"ÜRETİCİLER ŞEKER PANCARI YERİNE DİĞER ÜRÜNLERİN EKİMİNE YÖNELDİ"
Sulakçı, “2021 yılı hasat döneminde 6,50 TL olan mazot bugün maalesef 14 TL’yi aşmıştır. Bizler pancarımızı sonbahar döneminde teslim ettik. Ancak bedel hala elimize geçmedi” diye konuştu. Pancar üreticisi Sulakçı şöyle devam etti:
2020 yılında bir ton şeker pancarıyla 2,5 torba DAP gübresi (ya da) 62 litre mazot alıyorduk. 2021 yılına gelince ancak yarım torba DAP gübresi, 29 litre mazot alabilir hale düştük. Şimdi yeni açıklanan 2022 sezonundaki alım fiyatına baktığımız zaman ancak bir torba DAP gübresi 56 litre mazot alabilir noktaya geldik bu da bizim için gerçekten bir çıkış yolu değil çünkü bu şekilde ekecek olursak maalesef masraflarımız dahi ortaya çıkmayacak.
“ŞEKERİN TADININ KAÇACAĞINI ŞİMDİDEN SÖYLEYEYİM”
Bu şartların yeniden düzenlenmesi için bizim hükümetimizden beklentimiz ek tedbirlerin alınarak çiftçilerin yeniden sahaya dönmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde birçok vatandaşımız pancar ekmekten vazgeçecek. Onun yerine masrafı daha az arpa, buğday, ayçiçeği gibi birçok ürüne yöneldi.
Mazotta gübrede tohumda iyileştirilmelerin yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde ekim azalacak çiftçimiz icra ve borçla karşı karşıya kalacak. Şeker üretiminin düşmemesi için pancar ekiminin artması için gerekli tedbirlerin alınması lazım, aksi takdirde pancar ekilmeyecek. Şekerin tadının kaçacağını şimdiden söyleyeyim.”
"BU GİDİŞLE BİZ PANCARI, SİZ ŞEKERİ GÖREMEYECEKSİNİZ"
Sivas kangal Çaltape köyünde şeker pancarı üretimi yaptığını söyleyen Işık Budak, “Pancarcılık yapıyordum. 2014’te eşten dosttan kotayı parayla alıyorduk. Yine de bundan çok güzel paralar kazanıyorduk. Şimdi ise ne para kazanıyoruz ne bir şey ediyoruz. Ektiğimizde zarar biçtiğimizde zarar. Bu gidişle biz pancarı, siz şekeri göremeyeceksiniz. Yetkililer bize destek vermezse ekimi bırakacağız” diye konuştu.