İzmir'de yüksek enflasyon nedeniyle giderleri büyük oranda artan esnaf şimdi de kira zamlarından dertli. Kentin en işlek bölgelerinden olan Alsancak'ta işletmelerin kirası 20 bin liradan 140 bin liraya kadar çıkarken, mülk sahiplerinin yüksek zam talebi ile karşılaşan birçok esnaf hükümete "Zamma sınır getirilsin" çağrısı yaptı.
"Kira zamları minimum yüzde 65 olduğuna dikkat çeken İzmir Gastronomi Yeme İçme Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Hami Torcu, "Yüzde 100'e kadar da giden artış talepleri var. Konutlarla ilgili yüzde 25'lik sınır getirildi. Esnaf için de bir sınır olsun" dedi.
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ZAMLARI YÜZDE 100'LERİ BULDU
Esnafların en yüksek maliyetlerinin kira ve enerji olduğunu kaydeden Torcu, elektrik ve doğal gaza gelen zamlar yüzde 100'leri buldu. Asgari ücret düzenlemesi var. Yılbaşından sonra böyle giderse birçok işyerinin kapanacağı konusunda ciddi endişelerimiz var. 20-30'dan başlayıp 120-130-140'a kadar kiralar var, çok yüksek. Biz bu paraları kazanmıyoruz. Ya bankalarda eziliyoruz. Halk deyimiyle kiraya çalışıyoruz."
Birçok işletmenin müzik yasağı nedeniyle de sıkıntı yaşadığına değinen Torcu, "Pandemi ile ilgili tüm yasaklar bitti. Biri hariç. Gece saat 01.00'da müziğin bitme yasağı var. Aklım almıyor" diye konuştu.
AKLIMIZI YİYECEĞİZ
Restoran işletmecisi Kemal Özçakar, enflasyon oranlarının kira artışı yapılırken baz alınmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
"Enflasyon değerlerini baz olarak aldığımızda, enflasyon kadar kira artışının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bizim mülk sahibimiz öyle bir zam talebinde bulunmadı. Yüzde 170'lerden 112'lerden söz ediliyor. Bizim bunu kira artışı olarak endekslememiz gerçekçi değil. Yüzde 55-60 civarında... Biraz daha tahammül edilebilir gibi kılıyor. Biz yüzde 50 civarında ürünlerimize zam yapamıyoruz. Bizim zammımız yüzde 15-20'lerde kalıyor. Kirayla birlikte elektrik giderlerimiz anlaşılabilir gibi değil. Diğer süt ürünleri korkunç büyük zamlar aldı. Enflasyon değerleri ne kadar doğru onu da bilemiyoruz. Geçen sene 40-45 liraya aldığım 2 kilo 3 kiloluk yoğurtlar şimdi 180 lira. 4-5 kat artmış durumda. Hadi yoğurtlu mezelere bu 4-5 kat fiyatı sabitle. Mümkün değil. Müşterilerimizin bunu karşılayabilmesi mümkün değil. 15 bin civarında kiramız var. Bu kırmızı çizgimizdi. 60 sandalye var. Her gün doluluk olsa bile sınırlı gelirimiz söz konusu. Stopajıyla 20 bin lirayı bulan rakamlar. 20 bin lira civarında giderimiz var. Aklımızı yiyeceğiz yakında."