ALİ YILDIRIM
Finans sektörünün ilk yabancı ortağı olan Unicredit, hisselerini satma kararı aldığı iddia edildi. Geçen hafta Reuters tarafından duyurulan haberde, Unicredit’in Yapı Kredi ile 17 yıllık ortaklığına son vereceği belirtildi. Çıkan haberler üzerine açıklama yapan Koç Holding, görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, bazı basın organlarında, Koç Holding’in müşterek yönetime tabi ortaklıklarından Koç Finansal Hizmetler AŞ (KFS) hisselerinin tamamının iş ortağı olan Unicredit’ten satın alınarak YKB’de çoğunluğun Koç Holding’e geçeceği ve iş ortaklığının sona erdirileceği yönünde bazı haberler çıktığı anımsatıldı.
Konu hakkında daha önce yapılan açıklamada belirtildiği üzere, Koç Holding’in portföyünde yer alan şirketlere ilişkin hissedarlık alternatiflerinin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmelerin her zaman yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu değerlendirmeler sonucunda somut kararlar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği’ne göre kamuya açıklanmaktadır. Bu kapsamda, YKB sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla, pay alımı dahil KFS ve YKB ortaklık yapılarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Unicredit ile görüşmelerimiz devam etmekle birlikte, konuya ilişkin olarak herhangi bir yönetim kurulu kararı alınmamıştır. Bu nedenle tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamakta olup, iş bu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır.”
Yapı Kredi’den sonra yazılı bir açıklama yapan Unicredit “Türkiye’deki ortaklığımızın potansiyel gelişimi konusunda Koç Grubu ile görüşmelerde bulunuyoruz. Koç Grubu ile müzakerelerde nihai bir anlaşmaya varılmadı” ifadelerini kullandı.
YAPI KREDİ’DE SORUN YOK
Yapı Kredi’nin bu sene iyi bir performans sergilediğini ve Yapı Kredi özelinde bir sorun olmadığını belirten Gürsoy İtalyan bankacılık sektörüyle ilgili sıkıntılar olduğunu bu nedenle Unicredit’in operasyonel anlamda da oldukça zayıfladığını, bu nedenle iştiraklerini elden çıkararak küçülmek istediğini bildirdi. Kısa vadeli bir belirsizlik olduğunu belirten Gürsoy “Bu belirsizlik sadece Yapı Kredi özelinde değil, bankacılık sektörünün genelinde baskı yaratıyor. Büyük yatırımcıların Türkiye’den çıkıyor olması, diğer yabancı yatırımlarda da kaygı yaratabilir şeklinde bir beklenti var” ifadesini kullandı.
SENE BAŞINDAN BERİ AVRUPA’DAN DA ÇIKIYOR
Hisse satış kararını Bloomberg HT’ye değerlendiren TEB Yatırım Araştırma Müdürü Övünç Gürsoy Unicredit’in sene başından beri Doğu Avrupa ülkelerinden de çıkış yaptığını hatırlattı. Unicredit’in sermaye yeterlilik oranının Basel 3 sonrası bir miktar zayıfladığını belirterek “Bunun yanı sıra Türkiye gibi gelişmekte olan piyasada kurun yukarı yönlü atakları yeniden değerleme zararı yazmasına neden oluyor, bu da sermayeyi eritiyor” diye konuştu.