Saraybosna'da geleneksel "İgman Yürüyüşü"

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki İgman Dağı'nda, 2. Dünya Savaşı sırasında eski Yugoslavya topraklarında verilen Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nin 74. yıl dönümü kapsamında geleneksel "İgman Yürüyüşü" yapıldı.

Bosna Hersek'in farklı şehirlerinden ve eski Yugoslavya ülkelerinden gelen bin 500 kişi, Saraybosna yakınlarındaki Brezovaci'deki eski Yugoslavya'nın Nazi işgalinden kurtulması için savaşan Partizan askerlerin anıtına çiçek ve çelenk bıraktı.

Katılımcılar daha sonra İkinci Dünya Savaşı'nda ünlü olan 1. Proletarya Tugayı askerlerinin 74 yıl önce geçtiği güzergahtan İgman Dağı'ndaki Veliko Polje'ye doğru yürüyerek bölgede bulunan Partizan Anıtı'na çelenk koydu.

Bin 200 kişi katıldı

Yürüyüşe katılan Albin Pibernik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1942 yılında kendisinin burada bulunduğunu anımsatarak, başta gençler olmak üzere çok sayıda kişi tarafından etkinliğin devam ettirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

"İgman Yürüyüşü" organizatörlerinden İbrahim Durma da bu yıl yurt dışından bin 200 kişinin yürüyüşe katıldığını, diğer ülkelerden katılımın ilk defa bu kadar yüksek olduğunu ifade etti.

İlk yürüyüş bir mucizeydi

Saraybosnalı Benjamin Covic, bölgede efsane haline gelen mücadeleyi anmak için geldiğini anlatarak, yürüyüşün son derece keyifli geçtiğini söyledi.

Tarihi "İgman Yürüyüşü", 1942 yılında 27 Ocak'ı 28 Ocak'a bağlayan gece sıfırın altında 38 derecede ve kar altında gerçekleşmişti.

Romaniya bölgesi yakınlarında Alman birlikleri tarafından kuşatılan 800 kişilik 1. Proletarya Tugayı, bu tehlikeden kurtulabilmek için tek çözüm yolu olan yürüyüşü yapmıştı. Askerler, Saraybosna'nın yakınındaki İgman Dağı üzerinden geçerek, o dönemde işgal altında olmayan Foça şehrine varmıştı.

SARAYBOSNA/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Bosna Hersek'e AB desteği
Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatında rekor artış

Dünya Haberleri