Sapanca Gölü taştı; Onlarca ev su altında

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar, kuraklıktan zemini görünen Sapanca Gölü, dağların zirvelerindeki karların erimesiyle taştı. Sahil kesimindeki ev ve iş yerleri sular altında kalırken, yüzlerce kişi sel riskinin büyümesi üzerine tahliye edildi.

SAKARYA

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi artmaya devam ediyor. Geçen yıl kuraklık ve aşırı tüketim nedeniyle, göl kurumuştu. Ancak son günlerde sağanak yağışların sıklıkla görülmesi ve zirvelerdeki karların eriyerek göle karışması üzerine, su seviyesi bir hayli arttı hatta taştı.

Evler su altında

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Çark Deresi’ne yaklaşık iki aydan beri su tahliyesi yapılan göl, son yılların en üst seviyesi 32,20 kotuna ulaştı. Gölün taşması sonucu, sahil yolu ve bazı evler su altında kaldı.

Su seviyesi 2 metre arttı

Sapanca Gölü’nü Koruma Derneği Başkanı Bahadır Çaktı  yaptığı açıklamada, gölün su seviyesinin geçen yılın aynı dönemine göre 2 metre daha fazla olduğunu söyledi. Yılbaşından bu yana etkisini sürdüren yağışların geçen yıla oranla çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Çaktı, "Gölün su seviyesi hakkındaki arşivlerimize baktığımızda geçen yıl nisanda bu seviyenin 30,17 metre olduğunu görüyoruz. Bugün ise 32,20 metre. Yani geçen yılın bu dönemine oranla ortalama 2 metrelik artış söz konusu" diye konuştu. Öte yandan göl kenarındaki tesislerin yaptığı tadilatlar ve kaldırım çalışmaları sırasında kot farkının azaltılması bu baskının sebepleri arasında gösterildi. (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Milletvekillerinin tam listesi (7 Haziran seçim sonuçları)

Güncel Haberleri